Cartofi, Condimente, Faina de Orez, Hing / Asafoetida, Susan, Turmeric

Aloo MURUKKU – Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez

Aloo Murukku

“Murukku! Ah, ce bunatate! Si ce interesant arata! Vreau si eu! Trebuie sa fac!” Cam astea erau gandurile care se perindau prin mintea mea de fiecare data cand vedeam imagini cu Murukku pe blogurile indiene. Si iata ca ziua fericita a venit, si ceea ce parea un vis distant a devenit ceva concret, palpabil si mai ales…mancabil 🙂 de indata ce am capatat un aparat special, folosit foarte des in India.

Aceste snacks-uri indiene sunt foarte apreciate si nu lipsesc niciodata de la nici o festivitate indiana. Exista numeroase varietati, care de care mai crocanta si mai gustoasa. Murukku se preteaza la o mare variatie de ingrediente si gusturi, e foarte versatil. Si usor de facut…daca ai aparatul respectiv. Nu zic, merge si cu un pistol pentru prajituri, insa e altceva cand faci Murukku cu un aparat original, asa cum trebuie, ca un indian get-beget, dandu-i forma clasica.

Pentru prima reteta de Murukku am ales sa va prezint una mai diferita, mai aparte, pe cea cu cartofi. Mi s-a parut mai accesibila gusturilor noastre romanesti intrucat celelalte variante sunt in general facute cu faina de naut cu care multi din voi inca nu sunteti obisnuiti. Dar vine si vremea lor 🙂

Asa! Sa trecem la treaba!

Am folosit un amestec de cartofi cu cateva bucatele de morcov pentru ca asa mi-a ramas de la masa de dimineata cand am mancat legume la aburi. Morcovul da o nuanta portocalie mai puternica (si mai placuta, dupa parerea mea) dar nu modifica prea mult gustul. Acuma depinde si cat puneti..

NU va speriati cand priviti mai jos la cat dureaza! Daca folositi o cantitate mai mica de cartofi, atunci totul va dura mult mai putin. Asadar adaptati cantitatile in functie de timpul de care dispuneti.

Gramajul fainii de orez poate varia. Daca folositi cantitatea sugerata in lista de mai jos veti obtine niste Murukkusi mai tarisori, mai crocanti si aluatul va fi mai usor de modelat, de lucrat cu el cand formati Murukkusii. Daca alegeti sa folositi mai putina faina de orez, atunci Murukkusii vor iesi mai …cartofosi. Buni si ei, ba poate chiar mai buni, numai ca spiralele vor avea tendinta sa se rupa atat cand le formati, cat si la prajit – deci necesita mai mult timp si rabdare. In plus, acestia isi pierd gustul bun a doua zi si devin mai moi, mai gumosi. Faceti deci incercari si orientati-va in functie de cat de mult vreti sa-i pastrati: cei cu mai mult cartof sunt super buni in prima zi, mai moi, dar nu asa grozavi ulterior, pe cand cei cu mai multa faina de orez sunt mai ok pe distanta lunga, eventual de luat intr-o calatorie sau la servici, dar trebuie sa aveti dinti buni.

Puteti folosi susan alb, asa cum am sugerat la lista de ingrediente, sau negru, dupa cum va place. Mie imi place mai mult cel alb, e mai gustos. Mai puteti pune ceva seminte de Nigella si chiar seminte de chimion (care vor ajuta la digestie) sau chiar Ajwain.

De asemenea, puteti adapta celelalte condimente dupa preferinte. De exemplu puteti folosi Garam Masala in loc de Curry Powder sau alege sa dati complet deoparte paprika. Puteti pune ceva pulbere de usturoi sau chiar o lingurita de Pasta de Ghimbir cu Usturoi, pentru un Murukku mai picant si cu gust mai puternic. Sigur ar merge de folosit un picut de marar verde, tocat fin, ceea ce va schimba complet gustul. Deci in functie de condimentele/aromele pe care le alegeti, se poate face aceeasi reteta cu rezultate diferite, depinzand de starea si necesitatile de moment.

Va doresc spor la experimentat! Va garantez succesul cu aceste spirale: veti deveni un star al bucatelor printre prieteni si rude. Aceste rotite se dau rapid de-a dura spre inimile tuturor celor care le gusta. ❤

timp de preparare: intre 1 ora si 1 ora30 min

rezulta aprox 50 bucati

picantzeala2

INGREDIENTE

630 grame cartofi fierti si zdrobiti foarte fin

375 grame faina de orez

2 linguri susan alb – sau mai mult/putin, dupa gust

1 lingurita turmeric

1 lingurita paprika dulce

1 lingurita cu varf Curry Powder

1/2 lingurita Hing – optional dar recomandat

1 lingurita cu varf sare fina

2 linguri ulei de floarea soarelui

cateva picaturi de ulei pentru uns aparatul si platourile

ulei pentru prajit, de-un deget

METODA

Zdrobiti bine de tot cartofii asa incat sa iasa ca un piure fin. Este foarte important acest pas. Daca va mai raman bucatele de cartofi nezdrobite ele vor determina ruperea spiralelor de Murukku in timp ce le formati, precum si posibila lor rupere la prajit.

Amestecati toate ingredientele in afara de uleiul pentru prajit si cel pentru uns aparatul. Framantati bine de tot asa incat sa iasa un aluat fin si moale, dar ferm. NU adaugati deloc apa si nici un alt fel de fluid in afara de cele 2 linguri de ulei (acestea au rolul de a fragezi Murukkusii finali).

Ungeti cilindrul de la aparat pe interior, precum si discul selectat (cel cu steluta, discul nr. 5 din imagine). Impartiti aluatul in 4 si luati una din bucati. Modelati-o dandu-i forma cilindrului asa incat sa intre usor in el. Introduceti aluatul in cilindru, umpleti pana la refuz si inchideti aparatul.

Murukku Press 1.1

MURUKKU Press

Ungeti cateva farfurii sau platouri cu cate o picatura de ulei. Acest pas e necesar pentru ca sa nu se lipeasca spiralele de farfurie/platou si sa se rupa atunci cand le luati ca sa le puneti in tigaie.

Incepeti sa formati spirale cat doriti de lungi si puneti-le deoparte pe platouri. Lipiti cat mai bine capatul final al fiecarei spirale de corpul Murukkului, nu-l lasati nelipit pentru ca e posibil sa se desfaca la prajit.

Formati astfel toate spiralele asezandu-le pe fiecare deoparte, gata pentru prajit.

Nu uitati ca atunci cand se termina sarja de aluat din Murukku Press (aparat) si inainte sa re-umpleti cililndrul, sa-l ungeti din nou cu putin ulei – acesta va face impingerea mai usoara.

Sfatul meu e, cel putin la inceput, pana va obisnuiti, sa formati toate spiralele si abia apoi sa porniti sa le prajiti. Cu timpul veti putea modela o transa de spirale pe care incepeti sa le prajiti si in timp ce aceasta transa se prajeste puteti forma alte spirale. In acest fel totul va dura mult mai putin. SAU puteti sa va ajutati cu cineva din familie care sa prajeasca Murukkusii in timp ce voi le pregatiti/formati.

Unii indieni formeaza Murukkusii direct in tigaia cu ulei, insa ies un pic “dezlanati”, desfacuti, neadunati cumva si exista mereu posibilitatea sa te stropesti cu ulei fierbinte… Deci mai bine pas.

Aloo Murukku_

Mai exista posibilitatea sa faceti acest snack folosind alt disc, nu cel cu steluta, ci pe cel cu 3 gaurele (nr. 6 din imaginea de mai sus). Atunci nu e nevoie sa formati nici o spirala ci pur si simplu pompati direct in ulei (numai ca in acest caz va trebuie mai mult ulei, deci veti praji in baie de ulei) sau pompati doar putin, asa incat sa iasa niste fire scurte de aluat de cam 5-10 cm pe care le rupeti de la baza si le puneti cu mana in ulei sa se prajeasca. Aceste fire de aluat vor necesita un timp mai scurt de prajire, de maxim 2 minute, din cauza ca sunt mai subtiri. Nu sunt la fel de spectaculoase si aratoase, dar pot fi mai usor de mestecat daca aveti probleme cu dintii ori gingiile.

Spiralele clasice de Murukku, facute cu discul steluta (nr.5), au nevoie de timp de prajire mai indelungat, de cam 4 minute, din cauza ca sunt mai groase. Nu uitati sa-i intoarceti pe amebele fete ca sa se prajeasca uniform. Vor capata o culoare aurie-portocalie.

Scoateti cu atentie fiecare bucata din ulei si puneti intr-un castron pe care ati asezat in prealabil hartie prosop in strat dublu. S-ar putea ca, la cantitatea aceasta de Murukku, sa fie nevoie sa schimbati hartia prosop de vreo 2 ori din cauza ca se imbiba de ulei.

Lasati Murukkusii sa se racoreasca complet, dupa care fie ii puteti pune intr-un vas cu capac (daca doriti sa fie mai moi si mai usor de mestecat), fie ii lasati descoperiti complet (daca doriti sa fie mai crocanti si mai tari). Desi ei sunt cei mai buni in ziua prepararii, Aloo Murukku pot fi pastrati mai multe zile.

Serviti Aloo Murukku simpli sau cu un Chutney la alegere, ori, si mai bine, cu un Chai indian cald. Pofta mareee!

Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Murukku este un snack potrivit persoanelor Vata insa e ok de consumat ocazional si de persoanele Pitta si Kapha. Pentru Kapha merita adaugat un pic mai multa picantzeala sub forma piperului negru sau a unei paprika iuti. Acest snack nu este recomandat persoanelor cu probleme serioase la ficat sau vezica biliara si nici celor cu probleme mari de piele.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

SEV

SEV – Snack crocant din faina de Naut

Besan Paare

Besan Paare – Snack din Faina de Naut

Samosa Pinwheels

Samosa Pinwheels

Idiyappam

IDIYAPPAM

Discussion

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,831 vizite

CALENDAR

May 2016
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031