Besan (Faina de Naut), Chilli rosu, Chimion (Jeera), Faina de Orez, GHEE, Hing / Asafoetida, Piper negru, Turmeric

SEV – Snack crocant pentru Diwali

SEV

Kara Sev sau Khara Sev sau pur si simplu Sev este un snack foarte popular in India si foarte usor de facut. Este atat de indragit incat in India Sev concureaza cu arahidele prajite. Se pregateste in special de Diwali sau Sarbatoarea Luminilor insa nu e nevoie de o ocazie speciala ca sa va rasfatati cu Sev. Mai ales daca il serviti impreuna cu un Chai cald e super placut.

In ce priveste ingredientele principale: faina de orez si faina de naut, exista variatii in sensul ca unii folosesc cantitati egale din aceste fainuri in vreme ce altii opteaza doar pentru un sfert ori jumatate din cantitatea de faina de orez sau chiar deloc. Nu am incercat decat cu cantitati egale – Sev a iesit perfect, si s-a intamplat o data sa pun mai multa faina de orez – Sev a iesit mult prea crocant si tare.

In esenta Sev sunt ca un fel de spaghete dintr-un amestec de fainuri care dupa ce se prajesc se rup in bucatele. Grosimea lor variaza putand exista Sev grosuti sau foarte subtiri. Varietatea mai subtire se foloseste ca topping la salate sau mancaruri, precum si la multe alte tipuri de snacks in vreme ce variantele mai grosute se servesc ca atare. Evident, exista diferente si in ce priveste aromele folosite si gradul de picantzeala. Mai jos aveti ingrediente pentru o varianta de baza cu un grad minim de picantzeala.

surse: Preety’s Kitchen si Padhus Kitchen

timp de preparare: 20-30 minute

picantzeala1

INGREDIENTE

1 cana faina de naut (Besan)

1 cana faina de orez

2 linguri Ghee sau unt topit

1 lingurita seminte de chimion (Jeera) – optional

1 lingurita piper negru macinat

1/4 lingurita turmeric

1/4 lingurita Hing – optional

1 varf de cutit bicarbonat

1 lingurita cu varf sare

aprox 1/2 cana apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

1 cana = 300 ml

METODA

Amestecati fainurile cu bicarbonatul, sarea si condimentele. Turnati cele 2 linguri de unt topit. Turnati apa cate putina odata si framantati pana obtineti un aluat molicel si fin dar ferm. Lasati-l sa stea 10 minute. Daca chiar va grabiti puteti folosi aluatul imediat, fara sa-l lasati sa stea.

Intre timp puneti uleiul la incalzit pe flacara medie si asteptati sa se infierbante bine, insa nu trebuie sa atinga punctul de fum.

Alegeti un disc cu gaurile cele mai mici pentru pistolul de prajituri – cel indicat cu sageata potocalie in imaginea de mai jos.

ernesto

Ungeti tubul/cilindrul pistolului cu un strop de ulei si introduceti in interior o parte din aluat. Inchideti si pregatiti pistolul pentru actiune!

Cand uleiul e bine incins incepeti sa pompati rapid chiar deasupra oalei cu ulei. Lasati viermisorii obtinuti prin pompare sa aterizeze direct in uleiul incins. Pompati atati viermisori cat vedeti ca intra confortabil in oala – nu trebuie inghesuiti. Lasati-i sa se prajeasca cam 3-5 minute, in functie de cat ii doriti de crocanti, apoi scoateti-i cu o spumiera si asezati-i intr-un vas in care ati pus din timp o bucata de hartie prosop. Lasati-i sa se racoreasca.

SEV_

Mai exista o optiune de folosi o spumiera de inox cu gaurele daca nu aveti pistol de prajituri. Luati o bucata de aluat si impingeti-l prin gaurele direct in ulei. E mai dificil putin dar e fezabil.

In timp ce se prajesc vor sfarai puternic si veti sti ca sunt gata atunci cand sfaraitul se opreste.

Intre timp continuati procesul de ungere cu ulei a cilindrului dupa ce se goleste, umplere cu aluat si pompare in ulei pana ce terminati tot aluatul.

Sfatul meu ar fi sa puneti fiecare sarja de viermisori separat, in alt vas, pe alta bucata de hartie, ca sa se absoarba bine eventualul ulei in exces.

Lasati-i sa se racoreasca si serviti. Puteti sa-i rupeti bucatele micute sau mai mari si sa-i pastrati mai mult timp intr-un recipient ermetic inchis.

Din punct de vedere Ayurvedic: SEV este un snack potrivit pentru persoanele Vata. Este ok de consumat si de cele Pitta si Kapha insa ocazional. Pentru Kapha merita adaugata putina pulbere de chilli rosu in aluat, la framantat. Pentru Pitta este absolut necesata evitarea piperului si a oricarei picantzeli in compozitie.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Snack indian din Orez expandat

Murmura Chivda

Ineluse crocante din faina de orez

CHEGODILU

Savory Sesame Fingers

Savory Sesame Fingers

Palakayalu

Palakayalu

Discussion

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,972 vizite

CALENDAR

November 2013
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930