Retete pentru KAPHA

O pagina dedicata celor care doresc sa stie care din retetele de pe blog sunt recomandate pentru persoanele cu predominanta Kapha precum si celor care doresc sa stie ce sa manance ca sa-si echilibreze Kapha perturbata.

APERITIVE

Buletze de ciuperci          Amritsari Paneer Kebab

Cabbage Pakodis_          Falafel

Aperitiv indian          Pakoras de ardei iuti

Conopida pane          Carrot Vadas

Pakoras de ciuperci          Pakoras de ardei gras

Aperitiv din Cartofi          Aperitiv din Fasole Pastai

Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine

Seitan Pakoras – Pakoras din Gluten de Grau

Kadoo Tikki – Crochete din Dovleac

Savory Semolina Cake – Aperitiv din Gujarat

Aloo Tikki – Crochete de Cartofi

Chole Tikki – Crochete cu Naut

Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi

Pleurotus Pakoras – Pakoras din Ciuperci Pleurotus

pattern_

BAUTURI

Ceai indian de menta cu lapte si condimente          Lapte Ayurvedic cu Migdale

Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai Ayurvedic din Chimen, Coriandru si Fenicul

Jeera Khashayam – Ceai de Jeera cu Lapte

Rasayana Almond Drink – Bautura Rasayana cu Migdale (fara lapte)

Turmeric Milk – Lapte cu Turmeric

Chai – Ceai negru indian cu Lapte si Condimente

Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri

Pitta Summer Tea – Ceai racoritor pentru Pitta

Gulab Doodh – Lapte de Roze

THANDAI – Elixir pretios cu Sofran si Trandafir

Pudina Sharbat – Sirop de Menta

Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera

Minty Rosy Raspberry Smoothy – Smoothy racoritor din Zmeura

SHIKANJI – Limonada indiana

Mint Blueberry Smoothy – Bautura racoritoare din Afine cu Menta

Mint Lemonade – Limonada cu Menta

MENTOLADA – Limada cu Menta in stil indian

Ginger Lemon Tea – Ceai de Ghimbir cu Lamaie

Spicy Mint LASSI – Bautura racoritoare cu Iaurt si Menta

JAL JEERA – Bautura clasica indiana pentru Vara

Mint PANNA – Bautura racoritoare cu Menta

Chocolate CHAI – Ceai indian cu Lapte si Cacao

pattern_

BREAKFAST

Mic dejun cu Fulgi de ovaz          Fulgi de Ovaz cu rosii

Couscous Vegetable Upma – Upma din Cuscus si Legume

Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci

Nadan Mutta Roast – Curry de Oua din Kerala

Aloo Poha – Fulgi de Orez cu Cartofi

Morkali – Porridge din Faina de Orez si Lapte batut

Zucchini Oats Upma – Upma de Dovlecei cu Fulgi de Ovaz

Paneer Oats Upma – Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer

Eggneer Masala – Masala de Omleta la Aburi

Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

Double boiled Eggs – Triunghiuri de Oua la Bain-Marie

pattern_

CHUTNEY – Sosuri, Paste

Chutney de morcovi          Sos de rosii cu condimente

Chutney de mango          Chutney de Vinete

Chutney de mango verde          Chutney de ceapa

Pasta de ardei capia copti          Chutney de Vinete cu Rosii

Chutney picant de Rosii          Humus A-la-Hindi

Pate de linte

Allam Pachadi – Chutney de Ghimbir

Salata de Vinete A-la-Hindi

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Chutney de Ardei cu Dovlecel

Simla Mirch Chutney – Chutney de Ardei dulci

Parsley Zucchini Chutney – Chutney de Patrunjel verde cu Dovlecei

Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde

Chutney de Leurda cu Rosii

Chutney de Spanac cu Rosii

Chutney de Dovlecei cu Migdale

Hummus Morcovit – Chutney de Naut cu Morcov

Hummus Roscovan – Chutney de Naut cu Rosii

Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni

Pentru consum ocazional:

Khajur Imli Chutney – Chutney de Curmale cu Tamarind

pattern_

DULCIURI

Halva de mere          Lapte cu bobite din faina de orez

Biscuiti indieni pentru Chai          Prajitura din lapte

Desert fin indian din lapte          Orez cu lapte, stafide si caju

Celebritatea dulciurilor indiene          Bomboane indiene din gris

Halva indiana din gris cu sofran          Pudding indian cu MIgdale

Gogosele cu gris fara drojdie

7 Cup Burfi – Burfi din 7 Cani

Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

GULAB JAMUN – varianta 1

Khoya GULAB JAMUN – varianta 2

Badam Burfi – Burfi din Migdale

KULKUL – Snack dulce si crocant din Goa

Dry Fruits Ladoo – Bomboane din Curmale si Migdale

Coconut Milk Vermicelli Kheer – Vermicelli cu Lapte de Cocos si Curmale

Besan Ladoo – varianta 1

Chum Chum – Barcute de Placere

Coconut Basbousa – Prajitura insiropata din Gris cu Iaurt

Qubani ka Meetha – Catifea de Caise

Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale

Wheat Flour Ladoo – Ladoo din Faina de Grau

Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos

Rava Laddu – varianta 2

Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir

Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut

Cardamom Almond Cookies – Biscuiti cu Migdale aromati cu Cardamon

Badam Til Ladoo – Bombonele rapide cu Migdale si Susan

MAKKAN PEDA – Ruda la fel de delicioasa a lui Gulab Jamun

Pear Halwa – Halva de Pere

Peanut Chikki – Crocantzele dulci cu Arahide

Khajoor Cocoa Ladoo – Trufe Raw din Curmale si Cacao

Pentru consum ocazional

Til ke Ladoo – Ladoo din Susan si Stafide

Kaju Til Ladoo – Bombe dulci de Ojas din Caju si Susan

MISHTI DOI – Iaurt dulce cu caramel, din Bengal

pattern_

FELURI PRINCIPALE

Mancare de Ardei Capia          Masala de Mazare

Mancare indiana de Ardei cu Dovlecel          Varza A-la-Hindi

Mancare de ardei copti A-la-Hindi          Sos de iaurt din Tamil Nadu

Vinete in sos de Rosii si Susan

Aloo Dahi Curry – Curry de Cartofi in sos de iaurt

Aloo Dum – Curry de Cartofi

Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov

Aloo Gobi – Cartofi cu Conopida

Aloo Gobi 2 – Tot Conopida cu Cartofi

Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Matar – Cartofi cu Mazare

Aloo Matar Korma – Curry de Cartofi cu Mazare in sos de Rosii

Aloo Tamatar Subzi – Cartofi in sos de Rosii

Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan

Beetroot Leaves Dal – Linte rosie cu Frunze de sfecla

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris si Frunze de Sfecla rosie

Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni

Bombay Aloo – Cartofi Bombay

Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi

Carrot Kadhi – Mancare de Morcovi in sos de Iaurt

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Chhatu – Curry de Ciuperci in stil Orissa

Chickpeas Korma – Mancare de Naut in sos de Rosii

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos

Coconut Milk Matar Korma – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Curry de Cartofi cu Fasole pastai

Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii

Curry de Fasole Adzuki

Dahi Simla Mirch Curry – Curry de Ardei gras in sos de Iaurt

Dal cu legume – Mancare de Linte cu legume

Dose ka Masala – Masala de Cartofi

Gajar Dal – Dal din Linte rosie cu Morcov

Gobi Masala – Masala de Conopida

Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde

Kadoo ki Sabzi – Mancare de Dovleac

Kashmiri Dahi Baingan – Vinete cu iaurt in stil Kashmirian

Masala de Fasole pestrita cu Dovleac

Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry de Linte Mung cu Conopida si Morcov

Mushroom Masala Roast – Masala picanta de Ciuperci

Mushroom Peas Curry – Curry de Ciuperci cu Mazare

Panchmel Dal – Mancare din 5 tipuri de Linte

Paneer Butter Masala – Curry bogat de Paneer

Paneer Masala in Cashew sauce – Cubulete de branza in sos de rosii si caju

Pindi Chana – Mancare de Naut cu Ceai negru

Puneri Dal – Linte in stil Pune

Punjabi Chole – Mancare de Naut din Punjab

Seitan Masala – Masala din cuburi de Seitan

Shahi Paneer – Paneer Regal

Shimla Mirch ka Salan – Ardei in Sos picant de Arahide

Simple Green Mung Dal – Mung Dal verde simplu

Spaghete A-la-Hindi

Subji Ayurvedic de Cartofi cu Ardei capia

Subji de Fasole Pastai

Subji de Primavara – Mancare Ayurvedica de Legume

Subji de toamna – Mancare indiana de Legume

Subji de varza – Mancare de Varza indiana

Sweet & Sour Andhra Green Beans Curry – Curry dulce-acrisor de Fasole pastai

Tandoori Aloo Masala – Masala de Cartofi noi la cuptor

Tandoori Garlic Potato Wedges Masala – Masala de Cartofi cu usturoi la cuptor

Tilwale Aloo – Curry de Cartofi cu Susan

Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata, cu usturoi verde

Zucchini Korma – Dovlecei in sos aromat de Rosii

Zucchini Subji – Subji zemos de Dovlecei

Zucchini Dal – Linte Rosie cu Dovlecei

Korma de Fasole Pastai

pattern_

OREZ

Orez aromat cu scortisoara si cardamon          Orez cu chimion

Orez cu Morcov          Orez cu susan

Egg Pulav – Pilaf cu Ou

Chana Dal Rice – Orez aromat, cu Chana Dal

Thin Coconut Milk Rice – Orez cu Lapte subtire de Cocos

Matar Rice – Orez pufos cu Mazare

Peas Zucchini Rice – Orez fin cu Mazare si Dovlecei

Mint Peas Rice – Orez cu Menta si Mazare

Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci

Green Garlic Rice – Orez cu Usturoi verde

Curd Rice – Orez racoritor cu Iaurt

Mishti Pulao – Pilaf dulce bengalez cu Stafide si Caju

pattern_

OREZ CU LINTE – KITCHERI

Kitcheri cu linte rosie

Mung Dal Kitcheri – Kapha – Orez cu Linte Mung pentru tipologia Kapha

Mung Dal Kitcheri – Tridoshic – Orez cu Linte Mung pentru toate tipologiile

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

pattern_PAINE

Instant Maida DOSA – Paine indiana din Faina de Grau si Orez

Gothambu DOSA – DOSA Instant din Faina de Grau integrala

Makki ki Roti – Paine Punjabi din Faina de Porumb

Ajwain/Jeera Parathas – Painite Parathas cu seminte de Ajwain sau Jeera

Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine

KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt

Hare Pyaz KULCHA – Painite Kulcha cu Ceapa verde

Garlic KULCHA – Painite Kulcha cu Usturoi

Dill KULCHA – Painite Kulcha cu Marar

Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte

Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

EGG Paratha – Lipii indiene umplute cu Ou

CHEELA – Clatite Ayurvedice din Faina de Naut

Ganga Jamuna DOSA – Clatite indiene cu Iaurt

Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi

Green Chilli Onion CHAPATI – Lipii indiene cu Chilli verde si Ceapa

Pentru consum ocazional

Cascaval Paratha – Lipii indiene umplute cu Cascaval

pattern_

SALATE

Salata de Porumb cu Nuca de cocos

Beetachi Salad – Salata delicioasa din Sfecla Rosie

Salata de Vinete A-la-Hindi

Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata Multicolora din 3 Legume

Salata proaspata de Untisor

Salata de Oua A-la-Hindi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde

Grean Beans Tadka – Salata de Fasole pastai

Salata indiana de Linte

Salata Ayurvedica de Conopida

Salata de Ardei Copti A-la-Hindi

Salata primavaratica de Verdeturi

Salata Ayurvedica de Castraveti

pattern_

SNACKS

Orez expandat cu arahide si condimente          Varzari A-la-Hindi

Wheat Kurmura – Pufarine crocante

Khandvi – Snack din Gujarat

Savory Sesame Fingers – Bastonase cu Susan

Masala Almonds – Snack din Migdale Aromate

Pentru consum ocazional:

SEV – Snack crocant pentru Diwali

KORDOI – Snack din Assam (Varianta sarata)

pattern_

SOTE

Sote de Fasole Verde proaspata          Sote de Fasole Verde cu Rosii

Mushroom Varuval – Sote de Ciuperci

Paneer Tikka – Sote de legume cu branza Paneer

Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala

Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie din Kerala

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

pattern_

SUPE

Supa Tridoshica cu Ghimbir_eticheta          Supa Ayurvedica

Aloo Kadoo Rasam – Supa din Cartofi si Dovleac

Simple Gobi Rasam – Supa simpla de Conopida

Aloo Rasam – Supa de Cartofi indiana

Mung Dal ka Shorba – Supa crema din Linte Mung

Potato Leek Soup – Supa crema din Cartofi cu Praz

Pesara Pappu Charu – Supa crema din Linte Mung galbena

Dal Rasam – Supa crema de Linte

Kabuli Chana Shorba – Supa crema de Naut cu Lapte de Cocos

Baby Aloo Rasam – Supa de Cartofi noi cu Ghimbir

Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume

Supa de Mazare galbena uscata

Tomato Garlic Rasam – Supa indiana de Rosii cu Usturoi

Tamarind Vegetable Dal Rasam – Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind

Whole Urad Dal Rasam – Supa de Linte Urad neagra

pattern_

Discussion

8 thoughts on “Retete pentru KAPHA

  1. Buna cloudpearl. Te urmaresc de putin timp si am o intrebare. Am exces ponderal deci clar sunt Kapha…am voie sa folosesc seminte de canepa? M am obisnuit dimineata sa beau lapte de canepa….eu nu am vazut pe nicaieri mentionata…si inca ceva … Imi cam fac cu ochiul pakurele …sunt ok pt kapha avand in vedere ca sunt prajite in baie de ulei? Mersi

    Posted by laura | 23 June 2015, 10:18 AM
    • Buna Laura, excesul ponderal nu inseamna ca esti Kapha (ca Prakriti). Orice om poate sa aiba un exces ponderal indiferent de tipologia sa. Pana si un Vata pur poate avea probleme cu greutatea… Deci mai corect ar fi sa spui ca ai un exces Kapha de moment – iar din cate vad din test ti-a iesit o predominanta Pitta.
      E normal sa te simti atrasa de ceea ce nu prea ai voie😀 Pakoras nu sunt recomandate pentru consum frecvent persoanelor Pitta, cu atat mai putin celor cu exces de Kapha. Deci mai rarut ca-i mai dragut🙂
      Lapte de canepa? Ayurveda zice ca consumul de canepa a-la-long e foarte taxant asupra Ojas-ului, si ca in plus creeaza indigestie, impotenta si are efecte adverse de lunga durata asupra sistemului nervos. Asadar ai grija ce consumi si mai ales atentie cine ti-a recomandat asa ceva! Te poti trezi cu depresii severe dupa ce te lasi…

      Posted by cloudpearl | 25 June 2015, 12:07 PM
  2. buna cloudpearl am o rugaminte daca poti sa ma ajuti cu ceva . ai devenit doctorul meu am o alergie rinita de citiva ani si nu stiu ce sa mai fac. medicamente nu mai vreau sa mai iau am luat pt toata viata in ani astia. astept un raspuns daca ma poti ajuta multumesc

    Posted by mihaela | 11 December 2013, 12:35 AM
    • Draga Mihaela, rinita si alergiile indica o perturbare de tip Kapha la nivelul sinusurilor. Deci mai usor cu branzeturile si lactatele de orice fel, precum si cu dulciurile grele/grase facute cu zahar alb. Evita mierea la gatit. Cauta sa-ti fie mereu cald la cap/frunte deci nu umbla fara caciula pe frig.
      Ar fi bine daca ai practica Nasya (vezi articolul la Mici sfaturi ayurvedice) dimineata si seara cu ulei de susan cald, chiar sa-ti picuri 2-3 picaturi direct in nas.
      Fa inhalatii cu aburi de la ceai de ghimbir pe care ar fi bine si sa-l bei daca nu ai cumva ulcer.
      Nu-ti suprima stranutul ori cascatul.
      Si extrem de bun, purificator si eficient este argintul coloidal de buna calitate pe care il poti folosi ca sa te spray-ezi in nas in timpul zilei.

      Posted by cloudpearl | 19 December 2013, 1:30 PM
  3. iti multumesc mult de tot imi esti de mare ajutor

    Posted by mihaela | 5 October 2013, 9:51 PM
  4. fffff gustoase ,usor de preparat dar pt mine care am probleme cu fierea si stomacul nu am voie grasimi si nici piperat si din pacate sint KAPHA ce sa fac aveti vreo solutie

    Posted by mihaela | 4 October 2013, 4:52 PM
    • In loc de piper/ardei iute poti folosi ghimbir proaspat care nu face rau la nimeni si este un condiment ideal pentru Kapha. Nu confunda cu ghimbir uscat!
      In afara de ghimbir, poti folosi frecvent condimente “soft” de genul: Jeera (chimion), fenicul si coriandru. Chiar feniculul este foarte recomandat persoanelor Kapha.

      Posted by cloudpearl | 5 October 2013, 5:44 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: