O pagina dedicata celor care doresc sa stie care din retetele de pe blog sunt recomandate pentru persoanele cu predominanta Kapha precum si celor care doresc sa stie ce sa manance ca sa-si echilibreze Kapha perturbata.
APERITIVE
Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine
Seitan Pakoras – Pakoras din Gluten de Grau
Kadoo Tikki – Crochete din Dovleac
Savory Semolina Cake – Aperitiv din Gujarat
Aloo Tikki – Crochete de Cartofi
Chole Tikki – Crochete cu Naut
Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi
Pleurotus Pakoras – Pakoras din Ciuperci Pleurotus
BAUTURI
Cumin Coriander Fennel Tea – Ceai Ayurvedic din Chimen, Coriandru si Fenicul
Jeera Khashayam – Ceai de Jeera cu Lapte
Rasayana Almond Drink – Bautura Rasayana cu Migdale (fara lapte)
Turmeric Milk – Lapte cu Turmeric
Chai – Ceai negru indian cu Lapte si Condimente
Gulab Sharbat – Sirop Ayurvedic de Trandafiri
Pitta Summer Tea – Ceai racoritor pentru Pitta
Gulab Doodh – Lapte de Roze
THANDAI – Elixir pretios cu Sofran si Trandafir
Pudina Sharbat – Sirop de Menta
Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera
Minty Rosy Raspberry Smoothy – Smoothy racoritor din Zmeura
SHIKANJI – Limonada indiana
Mint Blueberry Smoothy – Bautura racoritoare din Afine cu Menta
Mint Lemonade – Limonada cu Menta
MENTOLADA – Limada cu Menta in stil indian
Ginger Lemon Tea – Ceai de Ghimbir cu Lamaie
Spicy Mint LASSI – Bautura racoritoare cu Iaurt si Menta
JAL JEERA – Bautura clasica indiana pentru Vara
Mint PANNA – Bautura racoritoare cu Menta
Chocolate CHAI – Ceai indian cu Lapte si Cacao
BREAKFAST
Couscous Vegetable Upma – Upma din Cuscus si Legume
Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci
Nadan Mutta Roast – Curry de Oua din Kerala
Aloo Poha – Fulgi de Orez cu Cartofi
Morkali – Porridge din Faina de Orez si Lapte batut
Zucchini Oats Upma – Upma de Dovlecei cu Fulgi de Ovaz
Paneer Oats Upma – Upma din Fulgi de Ovaz si branza Paneer
Eggneer Masala – Masala de Omleta la Aburi
Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou
Double boiled Eggs – Triunghiuri de Oua la Bain-Marie
CHUTNEY – Sosuri, Paste
Allam Pachadi – Chutney de Ghimbir
Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos
Simla Mirch Chutney – Chutney de Ardei dulci
Parsley Zucchini Chutney – Chutney de Patrunjel verde cu Dovlecei
Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde
Chutney de Dovlecei cu Migdale
Hummus Morcovit – Chutney de Naut cu Morcov
Hummus Roscovan – Chutney de Naut cu Rosii
Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni
Pentru consum ocazional:
Khajur Imli Chutney – Chutney de Curmale cu Tamarind
DULCIURI
7 Cup Burfi – Burfi din 7 Cani
Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte
Khoya GULAB JAMUN – varianta 2
Badam Burfi – Burfi din Migdale
KULKUL – Snack dulce si crocant din Goa
Dry Fruits Ladoo – Bomboane din Curmale si Migdale
Coconut Milk Vermicelli Kheer – Vermicelli cu Lapte de Cocos si Curmale
Chum Chum – Barcute de Placere
Coconut Basbousa – Prajitura insiropata din Gris cu Iaurt
Qubani ka Meetha – Catifea de Caise
Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale
Wheat Flour Ladoo – Ladoo din Faina de Grau
Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos
Rava Laddu – varianta 2
Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir
Besan Peda – Prajiturele din Faina de Naut
Cardamom Almond Cookies – Biscuiti cu Migdale aromati cu Cardamon
Badam Til Ladoo – Bombonele rapide cu Migdale si Susan
MAKKAN PEDA – Ruda la fel de delicioasa a lui Gulab Jamun
Pear Halwa – Halva de Pere
Peanut Chikki – Crocantzele dulci cu Arahide
Khajoor Cocoa Ladoo – Trufe Raw din Curmale si Cacao
Pentru consum ocazional
Til ke Ladoo – Ladoo din Susan si Stafide
Kaju Til Ladoo – Bombe dulci de Ojas din Caju si Susan
MISHTI DOI – Iaurt dulce cu caramel, din Bengal
FELURI PRINCIPALE
Aloo Dahi Curry – Curry de Cartofi in sos de iaurt
Aloo Dum – Curry de Cartofi
Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov
Aloo Gobi – Cartofi cu Conopida
Aloo Gobi 2 – Tot Conopida cu Cartofi
Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos
Aloo Matar – Cartofi cu Mazare
Aloo Matar Korma – Curry de Cartofi cu Mazare in sos de Rosii
Aloo Tamatar Subzi – Cartofi in sos de Rosii
Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan
Beetroot Leaves Dal – Linte rosie cu Frunze de sfecla
Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris si Frunze de Sfecla rosie
Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni
Bombay Aloo – Cartofi Bombay
Cabbage Potato Curry – Curry uscat de Varza cu Cartofi
Carrot Kadhi – Mancare de Morcovi in sos de Iaurt
Channa Dal Tadka – Mancare de Naut
Chhatu – Curry de Ciuperci in stil Orissa
Chickpeas Korma – Mancare de Naut in sos de Rosii
Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi
Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos
Coconut Milk Matar Korma – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos
Conopida cu Smantana A-la-Hindi
Curry de Cartofi cu Fasole pastai
Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii
Dahi Simla Mirch Curry – Curry de Ardei gras in sos de Iaurt
Dal cu legume – Mancare de Linte cu legume
Dose ka Masala – Masala de Cartofi
Gajar Dal – Dal din Linte rosie cu Morcov
Gobi Masala – Masala de Conopida
Green Mung Dal Curry – Curry din Linte Mung Verde
Kadoo ki Sabzi – Mancare de Dovleac
Kashmiri Dahi Baingan – Vinete cu iaurt in stil Kashmirian
Masala de Fasole pestrita cu Dovleac
Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry de Linte Mung cu Conopida si Morcov
Mushroom Masala Roast – Masala picanta de Ciuperci
Mushroom Peas Curry – Curry de Ciuperci cu Mazare
Panchmel Dal – Mancare din 5 tipuri de Linte
Paneer Butter Masala – Curry bogat de Paneer
Paneer Masala in Cashew sauce – Cubulete de branza in sos de rosii si caju
Pindi Chana – Mancare de Naut cu Ceai negru
Puneri Dal – Linte in stil Pune
Punjabi Chole – Mancare de Naut din Punjab
Seitan Masala – Masala din cuburi de Seitan
Shahi Paneer – Paneer Regal
Shimla Mirch ka Salan – Ardei in Sos picant de Arahide
Simple Green Mung Dal – Mung Dal verde simplu
Subji Ayurvedic de Cartofi cu Ardei capia
Subji de Primavara – Mancare Ayurvedica de Legume
Subji de toamna – Mancare indiana de Legume
Subji de varza – Mancare de Varza indiana
Sweet & Sour Andhra Green Beans Curry – Curry dulce-acrisor de Fasole pastai
Tandoori Aloo Masala – Masala de Cartofi noi la cuptor
Tandoori Garlic Potato Wedges Masala – Masala de Cartofi cu usturoi la cuptor
Tilwale Aloo – Curry de Cartofi cu Susan
Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata, cu usturoi verde
Zucchini Korma – Dovlecei in sos aromat de Rosii
Zucchini Subji – Subji zemos de Dovlecei
Zucchini Dal – Linte Rosie cu Dovlecei
OREZ
Egg Pulav – Pilaf cu Ou
Chana Dal Rice – Orez aromat, cu Chana Dal
Thin Coconut Milk Rice – Orez cu Lapte subtire de Cocos
Matar Rice – Orez pufos cu Mazare
Peas Zucchini Rice – Orez fin cu Mazare si Dovlecei
Mint Peas Rice – Orez cu Menta si Mazare
Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci
Green Garlic Rice – Orez cu Usturoi verde
Curd Rice – Orez racoritor cu Iaurt
Mishti Pulao – Pilaf dulce bengalez cu Stafide si Caju
OREZ CU LINTE – KITCHERI
Mung Dal Kitcheri – Kapha – Orez cu Linte Mung pentru tipologia Kapha
Mung Dal Kitcheri – Tridoshic – Orez cu Linte Mung pentru toate tipologiile
Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii
Instant Maida DOSA – Paine indiana din Faina de Grau si Orez
Gothambu DOSA – DOSA Instant din Faina de Grau integrala
Makki ki Roti – Paine Punjabi din Faina de Porumb
Ajwain/Jeera Parathas – Painite Parathas cu seminte de Ajwain sau Jeera
Bread Pakoras – Pakoras din felii de Paine
KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt
Hare Pyaz KULCHA – Painite Kulcha cu Ceapa verde
Garlic KULCHA – Painite Kulcha cu Usturoi
Dill KULCHA – Painite Kulcha cu Marar
Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte
Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou
EGG Paratha – Lipii indiene umplute cu Ou
CHEELA – Clatite Ayurvedice din Faina de Naut
Ganga Jamuna DOSA – Clatite indiene cu Iaurt
Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi
Green Chilli Onion CHAPATI – Lipii indiene cu Chilli verde si Ceapa
Pentru consum ocazional
Cascaval Paratha – Lipii indiene umplute cu Cascaval
SALATE
Beetachi Salad – Salata delicioasa din Sfecla Rosie
Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata Multicolora din 3 Legume
Salata de Cartofi noi A-la-Hindi
Salata de Fasole pastai A-la-Hindi
Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde
Grean Beans Tadka – Salata de Fasole pastai
Salata de Ardei Copti A-la-Hindi
Salata primavaratica de Verdeturi
Salata Ayurvedica de Castraveti
SNACKS
Wheat Kurmura – Pufarine crocante
Khandvi – Snack din Gujarat
Savory Sesame Fingers – Bastonase cu Susan
Masala Almonds – Snack din Migdale Aromate
Pentru consum ocazional:
SEV – Snack crocant pentru Diwali
KORDOI – Snack din Assam (Varianta sarata)
SOTE
Mushroom Varuval – Sote de Ciuperci
Paneer Tikka – Sote de legume cu branza Paneer
Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala
Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie din Kerala
Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan
SUPE
Aloo Kadoo Rasam – Supa din Cartofi si Dovleac
Simple Gobi Rasam – Supa simpla de Conopida
Aloo Rasam – Supa de Cartofi indiana
Mung Dal ka Shorba – Supa crema din Linte Mung
Potato Leek Soup – Supa crema din Cartofi cu Praz
Pesara Pappu Charu – Supa crema din Linte Mung galbena
Dal Rasam – Supa crema de Linte
Kabuli Chana Shorba – Supa crema de Naut cu Lapte de Cocos
Baby Aloo Rasam – Supa de Cartofi noi cu Ghimbir
Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume
Tomato Garlic Rasam – Supa indiana de Rosii cu Usturoi
Tamarind Vegetable Dal Rasam – Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind
Whole Urad Dal Rasam – Supa de Linte Urad neagra
Buna cloudpearl. Te urmaresc de putin timp si am o intrebare. Am exces ponderal deci clar sunt Kapha…am voie sa folosesc seminte de canepa? M am obisnuit dimineata sa beau lapte de canepa….eu nu am vazut pe nicaieri mentionata…si inca ceva … Imi cam fac cu ochiul pakurele …sunt ok pt kapha avand in vedere ca sunt prajite in baie de ulei? Mersi
Buna Laura, excesul ponderal nu inseamna ca esti Kapha (ca Prakriti). Orice om poate sa aiba un exces ponderal indiferent de tipologia sa. Pana si un Vata pur poate avea probleme cu greutatea… Deci mai corect ar fi sa spui ca ai un exces Kapha de moment – iar din cate vad din test ti-a iesit o predominanta Pitta.
E normal sa te simti atrasa de ceea ce nu prea ai voie 😀 Pakoras nu sunt recomandate pentru consum frecvent persoanelor Pitta, cu atat mai putin celor cu exces de Kapha. Deci mai rarut ca-i mai dragut 🙂
Lapte de canepa? Ayurveda zice ca consumul de canepa a-la-long e foarte taxant asupra Ojas-ului, si ca in plus creeaza indigestie, impotenta si are efecte adverse de lunga durata asupra sistemului nervos. Asadar ai grija ce consumi si mai ales atentie cine ti-a recomandat asa ceva! Te poti trezi cu depresii severe dupa ce te lasi…
buna cloudpearl am o rugaminte daca poti sa ma ajuti cu ceva . ai devenit doctorul meu am o alergie rinita de citiva ani si nu stiu ce sa mai fac. medicamente nu mai vreau sa mai iau am luat pt toata viata in ani astia. astept un raspuns daca ma poti ajuta multumesc
Draga Mihaela, rinita si alergiile indica o perturbare de tip Kapha la nivelul sinusurilor. Deci mai usor cu branzeturile si lactatele de orice fel, precum si cu dulciurile grele/grase facute cu zahar alb. Evita mierea la gatit. Cauta sa-ti fie mereu cald la cap/frunte deci nu umbla fara caciula pe frig.
Ar fi bine daca ai practica Nasya (vezi articolul la Mici sfaturi ayurvedice) dimineata si seara cu ulei de susan cald, chiar sa-ti picuri 2-3 picaturi direct in nas.
Fa inhalatii cu aburi de la ceai de ghimbir pe care ar fi bine si sa-l bei daca nu ai cumva ulcer.
Nu-ti suprima stranutul ori cascatul.
Si extrem de bun, purificator si eficient este argintul coloidal de buna calitate pe care il poti folosi ca sa te spray-ezi in nas in timpul zilei.
iti multumesc mult de tot imi esti de mare ajutor
Cu placere Mihaela. Oricand!
fffff gustoase ,usor de preparat dar pt mine care am probleme cu fierea si stomacul nu am voie grasimi si nici piperat si din pacate sint KAPHA ce sa fac aveti vreo solutie
In loc de piper/ardei iute poti folosi ghimbir proaspat care nu face rau la nimeni si este un condiment ideal pentru Kapha. Nu confunda cu ghimbir uscat!
In afara de ghimbir, poti folosi frecvent condimente “soft” de genul: Jeera (chimion), fenicul si coriandru. Chiar feniculul este foarte recomandat persoanelor Kapha.