Reteta asta o fac de mai multi ani, de pe vremea cand eram la primii pasi in lumea bucatariei indiene. Nu mai stiu daca e preluata de undeva sau nu, insa stiu sigur ca am adaptat-o asa incat sa iasa cum imi place mie. Oricum, e foarte buna. E reteta mea preferata de a gati varza, mai ales ca se preteaza si la umplut Varzari cu ea. Daca in general nu simpatizati varza, poate va schimbati parerea dupa ce incercati reteta asta.
timp de preparare: 30 – 35 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1 varza alba mare
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
1 lingurita seminte mustar (optional)
2-3 foi de dafin
1 fir subtire de praz
1 bucatica de ghimbir cat o nuca
1 lingurita turmeric
4 lingurite paprika dulce
1 lingurita piper cayenne – optional
1 lingurita sare
1 legatura marar proaspat
5 linguri ulei de masline
METODA
Curatati varza si prazul si tocati-le marunt. Curatati ghimbirul si dati-l pe razatoarea fina.
Incalziti uleiul intr-o oala de vreo 3 litri (ca sa incapa toata varza chiar de la inceput). Secretul pentru o varza foarte gustoasa sunt condimentele insa indiferent daca folositi condimente sau nu, uleiul este cel care face varza foarte miam-miam, o echilibreaza. Eu pun aproape dublul cantitatii de ulei, dar voi faceti cum vreti. Poate o vreti mai dietetica.
Cand uleiul e bine incalzit dar nu scoate inca fum, puneti in el semintele de chimion si mustar sa sfaraie usor. Aruncati inauntru si frunzele de dafin, apoi adaugati rapid prazul si ghimbirul. Amestecati si lasati pe foc pret de 1 minut, apoi turnati toata varza. Presarati sare si turmeric, amestecati bine, puneti capacul si dati focul la mic.
Lasati sa fiarba in suc propriu cam 15 minute. Nu uitati sa amestecati frecvent, cam o data la 3 minute.
Cand e aproape gata, puneti celelalte condimente: paprika, cayenne. Amestecati bine, mai tineti doua minute pe foc, presarati mararul tocat si inchideti focul. Lasati sa stea vreo 5 minute, cu capacul pus.
Serviti cu mamaliga sau painite indiene fara drojdie Chapati.
OBSERVATIA 1: Varza lasa de obicei multa apa, asa ca reteta nu cere sa se adauge apa. Insa exista si verze mai uscate la care daca nu adaugati un pic de apa, se arde. Apoi depinde si de cat de mult ulei i-ati pus. Ideea e sa vedeti cum se comporta varza dupa ce ati lasat-o pret de 5 minute sa fiarba, cu capac, pe foc minim. Uneori varza lasa atat de multa zeama incat trebuie lasata ultimile 5 minute fara capac, ca sa se evapore pana ajunge la consistenta dorita. Alteori e nevoie sa-i mai adaugati 1/2 ceasca de apa.
OBSERVATIA 2: Daca folositi aceasta reteta pentru Varzari, atunci mancarea trebuie sa aiba cat mai putina zeama, sa fie cat mai uscata. Altfel, o sa va fie mai greu sa lipiti marginile de aluat ale Varzarilor care se vor desface la copt.
OBSERVATIA 3: Puteti folosi si un morcov ras in reteta precum si un chilli rosu, daca doriti. Eu asa am facut de data asta (vezi poza). Daca alegeti sa le folositi, puneti-le si pe ele in ulei impreuna cu prazul si ghimbirul.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta de varza este Tridoshica. Persoanele Vata pot inlocui pulberea de piper cayenne cu 1 chilli verde proaspat. Persoanele Pitta trebuie sa ocoleasca ingredientele in dreptul carora este mentionat “optional”: semintele de mustar si piperul cayenne. Pentru Kapha trebuie evitat uleiul de masline si folosit ulei de susan sau floarea soarelui.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Bună! Soacra mea m-a învățat să frec varza cu sare, să o las măcar 20 de minute și apoi să o storc de zeamă înainte să o gătesc. Fac asta ca să nu mai provoace balonare. Și chiar funcționează. Să fac așa și la rețeta asta sau nu e nevoie datorită condimentelor?
Buna Alina! E buna metoda soacrei daca nu folosesti condimente, insa daca folosesti turmeric, coriandru, chimion etc, atunci nu mai e nevoie s-o freci si s-o storci. In plus, daca scoti zeama din varza pierzi mult din energia, gustul si proprietatile ei minunate. Incearca si vezi daca sesizezi diferente.
Mi-a placut foarte mult gustul + combinatia de arome/ mirodenii. I-am “atasat” putina mamaliguta a la Hindi. Un pranz delicios! Multumesc!!!