Varza gustoasa A-la-Hindi


Reteta asta o fac de mai multi ani, de pe vremea cand eram la primii pasi in lumea bucatariei indiene. Nu mai stiu daca e preluata de undeva sau nu, insa stiu sigur ca am adaptat-o asa incat sa iasa cum imi place mie. Oricum, e foarte buna. E reteta mea preferata de a gati varza, mai ales ca se preteaza si la umplut Varzari cu ea. Daca in general nu simpatizati varza, poate va schimbati parerea dupa ce incercati reteta asta.

timp de preparare: 30 – 35 minute

pentru 4 persoane

1 din 10 fara adaosul de piper

INGREDIENTE

1 varza alba mare

1 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 lingurita seminte mustar (optional)

2-3 foi de dafin

1 fir subtire de praz

1 bucatica de ghimbir cat o nuca

1 lingurita turmeric

4 lingurite paprika dulce

1 lingurita piper cayenne – optional

1 lingurita sare

1 legatura marar proaspat

5 linguri ulei de masline

METODA

Curatati varza si prazul si tocati-le marunt. Curatati ghimbirul si dati-l pe razatoarea fina.

Incalziti uleiul intr-o oala de vreo 3 litri (ca sa incapa toata varza chiar de la inceput). Secretul pentru o varza foarte gustoasa sunt condimentele insa indiferent daca folositi condimente sau nu, uleiul este cel care face varza foarte miam-miam, o echilibreaza. Eu pun aproape dublul cantitatii de ulei, dar voi faceti cum vreti. Poate o vreti mai dietetica.

Cand uleiul e bine incalzit dar nu scoate inca fum, puneti in el semintele de chimion si mustar sa sfaraie usor. Aruncati inauntru si frunzele de dafin, apoi adaugati rapid prazul si ghimbirul. Amestecati si lasati pe foc pret de 1 minut, apoi turnati toata varza. Presarati sare si turmeric, amestecati bine, puneti capacul si dati focul la mic.

Lasati sa fiarba in suc propriu cam 15 minute. Nu uitati sa amestecati frecvent, cam o data la 3 minute.

Cand e aproape gata, puneti celelalte condimente: paprika, cayenne. Amestecati bine, mai tineti doua minute pe foc, presarati mararul tocat si inchideti focul. Lasati sa stea vreo 5 minute, cu capacul pus.

Serviti cu mamaliga sau painite indiene fara drojdie Chapati.

OBSERVATIA 1: Varza lasa de obicei multa apa, asa ca reteta nu cere sa se adauge apa. Insa exista si verze mai uscate la care daca nu adaugati un pic de apa, se arde. Apoi depinde si de cat de mult ulei i-ati pus. Ideea e sa vedeti cum se comporta varza dupa ce ati lasat-o pret de 5 minute sa fiarba, cu capac, pe foc minim. Uneori varza lasa atat de multa zeama incat trebuie lasata ultimile 5 minute fara capac, ca sa se evapore pana ajunge la consistenta dorita. Alteori e nevoie sa-i mai adaugati 1/2 ceasca de apa.

OBSERVATIA 2: Daca folositi aceasta reteta pentru Varzari, atunci mancarea trebuie sa aiba cat mai putina zeama, sa fie cat mai uscata. Altfel, o sa va fie mai greu sa lipiti marginile de aluat ale Varzarilor care se vor desface la copt.

OBSERVATIA 3: Puteti folosi si un morcov ras in reteta precum si un chilli rosu, daca doriti. Eu asa am facut de data asta (vezi poza). Daca alegeti sa le folositi, puneti-le si pe ele in ulei impreuna cu prazul si ghimbirul.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta de varza este Tridoshica. Persoanele Vata pot inlocui pulberea de piper cayenne cu 1 chilli verde proaspat. Persoanele Pitta trebuie sa ocoleasca ingredientele in dreptul carora este mentionat “optional”: semintele de mustar si piperul cayenne. Pentru Kapha trebuie evitat uleiul de masline si folosit ulei de susan sau floarea soarelui.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cabbage Pakodis

Cabbage Pakodis

Cabbage Potato Curry

Cabbage Potato Curry

Varzari A-la-Hindi

Varzari A-la-Hindi

Subji de Varza

Subji de Varza

Discussion

3 thoughts on “Varza gustoasa A-la-Hindi

  1. Bună! Soacra mea m-a învățat să frec varza cu sare, să o las măcar 20 de minute și apoi să o storc de zeamă înainte să o gătesc. Fac asta ca să nu mai provoace balonare. Și chiar funcționează. Să fac așa și la rețeta asta sau nu e nevoie datorită condimentelor?

    Posted by Alina | 28 December 2014, 9:56 AM
    • Buna Alina! E buna metoda soacrei daca nu folosesti condimente, insa daca folosesti turmeric, coriandru, chimion etc, atunci nu mai e nevoie s-o freci si s-o storci. In plus, daca scoti zeama din varza pierzi mult din energia, gustul si proprietatile ei minunate. Incearca si vezi daca sesizezi diferente.

      Posted by cloudpearl | 28 December 2014, 10:04 AM
  2. Mi-a placut foarte mult gustul + combinatia de arome/ mirodenii. I-am “atasat” putina mamaliguta a la Hindi. Un pranz delicios! Multumesc!!!

    Posted by ema | 27 June 2013, 9:15 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,390 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031