Acest Subji este usor de facut si delicios. Practic, este un Subji de Varza si ardei, dar puteti folosi si morcovi sau cartofi daca doriti sa-l faceti mai consistent. Este o mancare zemoasa, usoara, foarte placuta si Sattvica.
Pentru o digestie mai buna, puteti servi dupa masa 1/2 cana Chai, care ajuta la buna functionare a lui Agni.
timp de realizare: 40 minute (inclusiv curatat si tocat legumele)
pentru 6 persoane
INGREDIENTE
1 varza medie
2 ardei grasi
1 rosie – optional
1 fir de praz
1 bucatica ghimbir proaspat
2 foi dafin
1 chilli verde – optional
1 lingurita seminte mustar
1/2 lingurita Jeera (seminte chimion)
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita fenicul macinat
1 lingurita Haldi (turmeric)
1 lingurita Basic Garam Masala
1 legatura marar
6-7 linguri ulei de floarea soarelui ori masline
sare dupa gust
500 ml apa
METODA
Faceti Tarka: puneti uleiul la incalzit, apoi semintele de mustar si chimen plus foile de dafin; asteptati sa pocneasca si imediat adaugati prazul cu ghimbirul si chilli, toate tocate fin. Amestecati cam 1 minut apoi puneti si ardeii taiati fasii subtiri si tineti-i pe foc cam 5 minute pana se inmoaie putin.
Presarati coriandrul si feniculul pulbere, apoi puneti varza. Amestecati bine si adaugati si turmericul. Lasati varza sa se inmoaie putintel si sa absoarba amestecul de condimente, cam 5 minute, pe foc mediu, amestecand frecvent ca sa nu se arda. Puteti pune si sarea tot acum ca sa se inmoaie mai bine.
Turnati apa. Puneti capacul, micsorati flacara si nu mai umblati decat peste 20 minute, cand puteti pune Garam Masala si rosia tocata marunt daca va place un gust mai acru. Daca ati ales sa folositi si rosia mai lasati 5 minute pe foc si abia apoi puteti pune mararul tocat. Amestecati, luati de pe foc si lasati sa stea minim 5 minute acoperita cu capacul. Serviti alaturi de Kitcheri; este o combinatie foarte buna.
OBSERVATIA 1: Varza are nevoie de condimente ca sa o echilibreze precum si de ceva mai mult ulei. Deci la cantitatea de ulei recomandata la sectiunea ingrediente puteti adauga si mai mult, mai ales daca va place un gust mai dulce si mai satios.
OBSERVATIA 2: Daca doriti sa mai luati din dulceata verzei puteti folosi 1 lingurita Amchoor in loc de rosie.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Subji este Tridoshic, insa persoanele Vata nu trebuie sa-l consume mai des de 1 data pe saptamana. Tot pentru ele ar fi mai bine daca ar folosi si cateva seminte de Ajwain la Tarka si neaparat un varf de cutit de Hing adaugat tot la Tarka. Pentru Pitta ar fi bine de scos ardeiul iute din reteta. Iar pentru Kapha de adaugat putina pulbere de chilli rosu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Salut Daniela,
va fi acelasi rezultat daca prepar reteta intrun multicooker?
Buna Vitali! Cred ca va fi la fel. Eu nu am multicooker deci n-am experimentat. Singura deosebire e ca o prepari la curent electric, deci din punct de vedere al Pranei lucrurile vor fi diferite. Curentul electric ar fi bine sa fie evitat in prepararea hranei, pe cat posibil.