Aveam in stoc niste ardei capia care isi asteptau randul sa intre in oala. Asa ca am facut din ei vedeta zilei si i-am transformat intr-un Subji Ayurvedic. Subji-urile sunt mancaruri de legume, de obicei cu sos (insa exista si scazute bine – vezi Kadoo ki Sabzi), foarte agreate in dieta Ayurvedica pentru ca sunt usor de digerat si nu incarca Agni, lasandu-l sa-si faca munca de a extrage nutrientii din hrana simultan cu a elimina toxinele din corp.
Acesta este un Subji foarte gustos, cu gust dulce si fin. Reteta e adaptata dupa cea a Ushei Lad din cartea Ayurvedic Cooking for Self-Healing. Enjoy!
timp de pregatire: 30 minute
3-4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
5 ardei capia
1 morcov
1 bucata de praz cat un deget
1 ceapa mica
1 bucatica ghimbir proaspat
1 lingurita seminte chimen (Jeera)
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita fenicul macinat
1/2 lingurita turmeric
4 linguri ulei de masline
500 ml apa
1/4 lingurita sare
verdeata
METODA
Curatati ardeii si taiati-i fasii scurte. Dati morcovul prin razatoare. Curatati si tocati ceapa, prazul si ghimbirul.
Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit si faceti Tarka: puneti semintele de Jeera si lasati sa pocneasca cateva secunde in ulei, apoi adaugati ghimbirul, prazul si ceapa. Caliti 2 minute si adaugati morcovul. Amestecati bine, asteptati 1-2 minute si puneti si coriandrul, feniculul, turmericul si sarea. Apoi imediat ardeii. Amestecati asa incat ardeii sa se imbrace in condimente. Turnati apa si puneti capacul. Lasati sa fiarba pe foc mediu cam 15-20 minute.
La final presarati verdeata si inchideti focul. Serviti cu painite Chapati sau cu Aloo Parathas.
OBSERVATIE: Aceasta reteta este foarte potrivita pentru persoanele Pitta intrucat are un gust dulce si foloseste condimente “soft”. Este potrivita si pentru tipologia Vata – puteti adauga mai multa apa daca va place, un strop de sare in plus, precum si 1 lingurita seminte mustar in Tarka la inceput. Pentru Kapha nu e o ideea prea buna decat daca se foloseste in Tarka mai mult ghimbir si un chilli verde sau piper. Oricum, acest Subji trebuie consumat mai rar de persoanele Kapha.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Subji de Ardei Capia este exceptional pentru persoanele Pitta in special. Este foarte bun si pentru Kapha – de folosit 1/2 lingurita piper negru sau Pippali si de inlocuit uleiul de masline cu cel de susan. Desi ardeii nu sunt recomandati deloc persoanelor Vata, ei sunt totusi buni si pentru ei in aceasta reteta, pentru consum ocazional. Si mai bine ar fi daca ar folosi un pic de Amchoor si/sau un chilli verde proaspat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.