Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni

Ardei umpluti indieni

Bharwan Simla Mirch este o denumite indiana care noua ne pare mai complicata insa in spatele ei se ascunde o reteta simpla de Ardei umpluti.  Nu e vorba de ardei umpluti ca la noi, pe baza de orez, ci de o umplutura pe baza de cartofi. Interesant, nu? In India ardeii pot fi umpluti fie cu cartofi amestecati cu mazare, fie cu o Masala de orez, fie cu un mix din nuca de cocos cu faina de naut. De altfel, combinatia dintre ardei gras si Besan (faina de naut) este ceva des intalnit in India si foarte gustos.

Aceasta reteta este specifica nordului Indiei si este simplu de facut. Am avut mereu o reticenta in a prepara ardei umpluti gandindu-ma ca e ceva foarte complicat si care inghite mult timp. Asa ca mi-a trebuit ceva curaj sa ma apuc sa pregatesc Bharwan Simla Mirch. Am asteptat o ocazie mai speciala care sa ma motiveze sa gatesc ceva mai deosebit. Si atunci s-a spulberat si acest mit al dificultatii… Si nici prea mult timp nu ia de munca. Mai mult dureaza gatitul, iar daca ii faceti la cuptor chiar va ia foarte putin timp de petrecut in bucatarie.

Un lucru e sigur: merita timpul si efortul de a face ceva nou. Placerea gustativa este foarte mare, experienta de a-i gati este foarte interesanta si agreabila, iar musafirii nu vor mai inceta cu laudele. Deci, ce va puteti dori mai mult?

adaptare dupa: Mahanandi

timp de preparare: aproximativ 1 ora

rezulta 10 bucati

4 din 10

INGREDIENTE

10 ardei grasi medii (de orice culoare: galbeni, verzi, portocalii)

1 kilogram cartofi

1 ceapa mare

1 mana de mazare verde fiarta bine – optional

2 ardei iuti verzi

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1 lingurita turmeric

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1 + 1/2 lingurita Basic Garam Masala

1 lingurita Amchoor – optional

2 + 2 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

METODA

Puneti cartofii la fiert – intregi (in oala cu presiune). Dupa ce s-au fiert decojiti-i si zdrobiti-i fin, ca pentru piure.

Pregatiti Masala de cartofi astfel: intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei la infierbantat si inainte ca uleiul sa inceapa sa fumege aruncati in el semintele de mustar si de chimen. Lasati-le sa pocneasca 15 secunde, apoi adaugati chilli verzi tocati. Tineti-i in tigaie 1 minut, apoi puneti si ceapa. Caliti 2 minute. Apoi adaugati cartofii zdrobiti (si mazarea fiarta daca folositi). Presarati sare + turmeric + coriandru + Garam Masala. Amestecati bine, dati flacara la minim, acoperiti si lasati pe foc 5 minute, amestecand din cand in cand sa nu se arda. Apoi dati deoparte, ridicati capacul si lasati sa se racoreasca 5 minute.

In timp ce cartofii se fierb, curatati ardeii: taiati capacele cu cotoarele si indepartati-le. Umblati cu grija in interiorul ardeilor si scoateti semintele si nervurile fara ca ardeii sa se rupa. Clatiti-i si lasati-i la scurs.

Umpleti ardeii bine de tot cu Masala de cartofi. Puneti o tigaie larga si curata pe foc (la care aveti si capac care sa se potriveasca), turnati celelalte 2 linguri de ulei in ea si cand uleiul e cald puneti ardeii culcati pe o parte. Acoperiti si lasati 3-5 minute. Dupa care, ridicati capacul si intoarceti ardeii pe alta parte. Continuati procesul pana ce ardeii sunt bine gatiti pe toate fetele. Dureaza cam 15 minute maxim.

Sau, puteti sa-i pregatiti in cuptor: preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius. Ungeti un vas suficient de incapator si inalt cu putin ulei ca ardeii sa nu se prinda. Ungeti usor si ardeii cu un strop de ulei. Asezati-i cu partea taiata in sus si bagati-i la cuptor 30 minute. Nu uitati sa verificati starea lor din 10 in 10 minute pentru ca fiecare cuptor e diferit. Singura observatie ar fi ca dureaza ceva mai mult de pregatit la cuptor decat in tigaie.

Dupa ce s-au gatit bine, asezati-i “in picioare” intr-un castron. Serviti pe pat de orez Basmati si stropiti cu Chutney de Rosii.

Ardei umpluti indieni

OBSERVATIA 1: Atentie la manevrat ardeii cand ii prajiti ca sa nu ii perforati cu furculita si nici sa nu ii strangeti prea tare de burtica cand ii intoarceti ca sa nu le iasa umplutura afara. O sugestie ar fi sa nu umpleti ardeii pana la refuz.

OBSERVATIA 2: Pentru aceasta reteta cei mai potriviti sunt ardeii grasi, dar cred ca puteti incerca si cu ardei capia (PS – am facut, sunt super, dar se prajesc mai greu) sau chiar gogosari. In cazul in care folositi gogosari, ar fi mai bine sa ii pregatiti la cuptor.

OBSERVATIA 3: Puteti adauga in Masala de cartofi orice alte legume doriti, insa traditional in India se adauga doar mazare si rareori ceva morcov fiert.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este mai potrivita persoanelor Pitta (a se renunta la ardeii iuti si Amchoor) si Kapha, insa si cele Vata pot consuma ocazional daca nu au probleme in a digera ardeii – de gatit mai mult timp ca sa se faca mai bine.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare indiana de Ardei Capia

Subji de Ardei Capia

Salata de ardei capia cu iaurt

Raita de Ardei Capia Copti – Ardei Copti in Iaurt

Simla Mirch Pakoras - Pakoras de Ardei gras

Simla Mirch Pakoras – Pakoras de Ardei gras

Mirchi Bhajji - Ardei iuti verzi umpluti

Mirchi Bhajji – Ardei iuti verzi umpluti

Discussion

2 thoughts on “Bharwan Simla Mirch – Ardei umpluti indieni

  1. Eu as folosi reteta asta ca test. Cine pretinde ca nu are tipare mentale/ mancare, i-as propune sa incerce aceasta reteta. Gustul si combinatia de arome = merita tot efortul! Unde mai pui la socoteala ca te surprinzi, in aproape fiecare etapa a pregatirii ardeilor, ca te astepti la (alt)ceva: sa miroase altfel, sa arate altfel, sa aiba alt gust:) si tot asa. Multumesc pentru reteta. De mare succes!

    Posted by ema | 2 July 2013, 3:28 PM
    • Buna Ema! Inteleg ca ai avut o adevarata aventura cu final fericit. Ma bucur ca un fel de mancare indian a reusit sa te faca sa traiesti la cote atat de inalte 🙂

      Posted by cloudpearl | 2 July 2013, 9:01 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,900 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031