CousCous Vegetable Upma – Upma din CusCus si Legume

CusCus cu legume

CousCous Vegetable Upma seamana ca metoda de preparare cu Upma din Fulgi de Ovaz cu exceptia faptului ca este mai usor de obtinut. CusCus-ul nu necesita sa fie gatit ci doar sa se toarne apa calda peste el si Voila! e gata de consumat in doar cateva minute.

CusCus-ul provine din partea de nord a Africii si nu este ceva specific Indiei. Insa in ultimile decade a patruns si in subcontinentul indian unde a fost rapid adaptat la retetele specifice bucatariei locale. De altfel, indienii sunt mari specialisti in a indianiza orice fel de mancare de pe mapamond – sunt faimosi pentru asta.

adaptare dupa: Priya’s Versatile Recipes

timp de preparare: 35 minute

rezulta 2 portii


INGREDIENTE

1 cana CusCus

1 ceapa medie

2 ardei grasi

3 florete mari de conopida

1 morcov mediu

1 mana fasole pastai

2 rosii medii

1 chilli verde mare

1 lingurita ghimbir proaspat (ras)

1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1 baton scortisoara

3 pastai cardamon

1 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala

3 linguri ulei

2 + 1 cani apa

1 lingurita sare

1 legatura patrunjel verde

METODA

Este asemanatoare cu cea de la Oats Vegetable Upma in ce priveste Tarka-ua si gatirea legumelor.

Incalziti 2 cani apa. Turnati-le intr-un castron peste CusCus. Castronul trebuie sa fie suficient de larg deoarece CusCus-ul se va umfla. Acoperiti cu capac si lasati deoparte.

Intre timp pregatiti legumele (curatati-le, taiati-le) si condimentele.

Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit pe foc mediu apoi aruncati in el condimentele: Jeera + mustar + batonul de scortisoara + pastaile de cardamon. Sotati-le 20 secunde apoi adaugati chilli verde (curatat de seminte si) tocat impreuna cu ghimbirul. Dupa cam 15 secunde puneti si ceapa tocata. Sotati 3-4 minute pana ce ceapa devine sticloasa.

Apoi adaugati legumele: morcovul + ardeii + conopida + fasolea pastai (taiata in bucatele lungi de 1 cm). Presarati turmeric, sare, Dhania Powder. Sotati 3-4 minute apoi turnati 1 cana apa, acoperiti cu capac si dati focul la mic. Lasati legumele sa se gateasca timp de 15 minute. Amestecati din cand in cand. La final adaugati si rosiile (despielitate si taiate cubulete) si mai gatiti 5 minute.

Dupa ce legumele sunt bine fierte, adaugati CusCus-ul care intre timp a absorbit toata apa pe care ati turnat-o peste el. Presarati Garam Masala si verdeata, amestecati bine 2-3 minute pe foc, apoi stingeti flacara.

Serviti CousCous Vegetable Upma calda sau rece.

OBSERVATIE: In aceasta reteta puteti folosi orice fel de legume doriti: fie un amestec din mai multe tipuri, fie o singura leguma la alegere: mazare, patrunjel radacina, morcov, pastarnac, conopida, broccoli, fasole pastai, rosii, ardei gras, gogosari, vinete, dovlecel, etc. Daca doriti sa obtineti o hrana sanatoasa pentru constitutia voastra, atunci cautati sa selectati acele legume care sunt potrivite tipologiei Ayurvedice de care apartineti. Bine ar fi sa alegeti legume de sezon, proaspete, nu din cele conservate sau (mai rau) inghetate, daca doriti sa va hraniti cu adevarat Ayurvedic.

Din punct de vedere Ayurvedic: CusCus-ul nu este recomandat tipologiei Vata insa datorita felului in care el este combinat in aceasta reteta cu diferite legume si condimente, este ok de consumat ocazional si de aceste persoane. CusCus Vegetable Upma este potrivita persoanelor Pitta si Kapha. Cele Kapha mai pot adauga 1 lingurita de piper lung (Pippali) sau 1/4 lingurita pulbere de chilli.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Upma cu ciuperci

Semiya Mushroom Upma

Fulgi de ovaz cu legume

Oats Vegetable Upma

Zucchini Oats Upma

Zucchini Oats Upma

Nadan Mutta Roast

Nadan Mutta Roast

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: