Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci

Mic dejun din fidea cu ciuperci

Am primit o multime de ciuperci (ghebe) de la Mama Divina si m-am gandit sa fac ceva nou cu ele. Asa mi-a venit ideea de Upma cu ciuperci pe care nu o mai pregatisem niciodata. Dupa cum v-am mai povestit, Upma este un mic dejun indian care poate fi facut din fulgi de ovaz, gris, cuscus, orez dar si din fidea. Deja aveti doua exemple de Upma cu fulgi de ovaz si una cu cuscus. Acum a venit si randul unei Upma cu fidea, adica Semiya in limba hindi.

Semiya Mushroom Upma este un mic dejun consistent, usor de facut si sanatos. De gustoasa nu mai spun – e foarte buna de moment ce sotul meu dupa ce a mancat-o ieri dimineata, toata ziua de ieri isi tot amintea de ea si isi rotea ochii-n cap de placere… Pentru aceasta reteta puteti folosi orice fel de ciuperci aveti/doriti.

timp de preparare: 30 minute

rezulta 2-3 portii

INGREDIENTE

500 grame ciuperci

2 pumni fidea/vermicelli

1 chilli verde

2 catei usturoi

1 ceapa medie

1/2 lingurita jeera seminte (chimion)

1/2 lingurita mustar seminte

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Dhania Powder (pulbere de coriandru)

1 lingurita Dabeli Masala

1 lingurita Amchoor sau 2-3 linguri zeama de lamaie

1/2 + 1/2 lingurita sare

1 litru apa

1 + 2 linguri ulei

1 legatura marar

METODA

Curatati ciupercile si taiati-le bucatele. Curatati chilli de cotor si seminte si puneti-l intr-un mixer mic impreuna cu usturoiul (curatat de coaja). Mixati cateva secunde pana rezulta o pasta. Tocati ceapa.

Turnati 2 linguri de ulei intr-o tigaie si asezati-o pe foc mediu. Dupa ce uleiul s-a incalzit bine aruncati semintele de chimen si mustar in el. Acoperiti imediat cu un capac daca doriti ca semintele de mustar sa nu va stropeasca si sa sara prin bucatarie 🙂 . Dupa ce se opresc din pocnit adaugati pasta de chilli cu usturoi si caliti cateva secunde, apoi adaugati ceapa tocata. Caliti ceapa 2 minute.

Puneti si ciupercile, presarati deasupra lor 1/2 lingurita sare, turmeric si Dhania Powder. Amestecati bine si acoperiti cu capac. Dati focul la mic. Lasati-le sa se fezandeze 10-15 minute pana sunt gatite bine de tot. Nu uitati sa amestecati din cand in cand.

In timp ce se gatesc ciupercile, incaziti apa pentru a fierbe fideaua. Turnati 1 lingura de ulei si puneti ½ lingurita sare in apa. Cand incepe sa fiarba adaugati vermicelli si fierbeti in clocot 3 minute. Scurgeti de apa si tineti sub jet de apa rece 1 minut.

Cand ciupercile sunt facute si nu mai au atat de multa zeama (daca lasa prea multa zeama, dati deoparte capacul si gatiti neacoperit 5 minute) adaugati Dabeli Masala, Amchoor si mararul tocat. Amestecati, apoi puneti si fideaua. Amestecati din nou si acoperiti cu capac (foc mic). Lasati sa stea 2-3 minute apoi stingeti focul. Daca nu aveti Amchoor, puteti stropi cu zeama de lamaie insa abia dupa ce ati luat tigaia de pe foc.

Serviti Upma calda.

Upma cu ciuperci

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta este o reteta Tridoshica. In mod normal ciupercile nu sunt recomandate persoanelor Vata, insa daca sunt gatite in acest fel, cu condimente, sunt ok de consumat si de ele ocazional. Persoanele Pitta pot inlocui Dabeli Masala, care este mai picanta, cu Basic Garam Masala. De asemenea, aceste persoane pot renunta la chilli si Amchoor / zeama de lamaie.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Paneer Oats Upma

Paneer Oats Upma

CusCus cu legume

CousCous Upma

Mushroom Pakoras

Mushroom Pakoras

Buletze de ciuperci

Mushroom Balls

Discussion

3 thoughts on “Semiya Mushroom Upma – Upma din Vermicelli cu Ciuperci

  1. DIn toate retetele pe care le-am incercat pana acum/ ciuperci, aceasta Upma + Pakoras Pleurotus sunt preferatele mele. Ori de cate ori vreau paste cu ciuperci, aleg aceasta Upma!

    Posted by Ema | 10 April 2014, 9:46 AM
  2. Eu l-am facut la pranz. E absolut delicios! Putin picant, dar foarte bun!

    Posted by ema | 3 May 2013, 2:03 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,856 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031