Oats Tomato Upma – Mic dejun indian cu Fulgi de Ovaz

Mic dejun indian cu fulgi de ovaz

Upma sau Uppuma este un soi de porridge indian care se serveste la micul dejun. In principiu, Upma are la baza gris sau brizura de orez sau faina de grau sau chiar fidea. De multe ori, la acest ingredient principal se adauga diverse legume (cam ce aveti prin casa) si bineinteles, condimente. Mai nou au aparut si retete de Upma care folosesc fulgii de ovaz, atat de populari si considerati foarte sanatosi. Oats Tomato Upma este o asemenea reteta, o idee excelenta pentru un mic dejun de weekend.

Experienta mea cu porridge-ul nu este prea ampla, insa un lucru e sigur: nu mi-a placut niciodata. Mi se parea o chestie cleioasa, fara gust, cam fara nici un Dumnezeu si care nu prea ma convingea ca trebuie inghitita. Ei, povestea sta cu totul altfel in cazul Upmei. Este o experienta gustativa care chiar te imbie sa te trezesti cu mai mult elan de dimineata cand stii ca asta va urma la micul dejun.

Chiar daca vi se pare ca suna ca o mancare in toata regula, care ar fi mai potrivita pentu masa de pranz, datorita faptului ca aceasta Upma este facuta cu fulgi de ovaz, rezultatul este foarte adecvat pentru micul dejun: ceva lejer, placut, gustos si usor de digerat.

Reteta e simpla, destul de rapid de facut. Nu va lasati coplesiti de multitudinea ingredientelor (sau mai bine zis condimentelor) si adaptati cu ce aveti prin casa, insa cautati sa dati ceva aroma rosiilor inainte de a pune fulgii de ovaz in tigaie. Sigur o sa va placa si cred ca veti deveni rapid adeptii acestui fel de breakfast foarte sanatos si gustos.

adaptare dupa: Sailu’s Kitchen

timp de preparare: 30 minute

rezulta: 2 portii

INGREDIENTE

1 cana fulgi de ovaz simpli (nu din cei instant)

2 rosii mari

1 ceapa medie

2 chilli rosii proaspeti

1/2 lingurita mustar seminte

1/2 lingurita chimion (Jeera) seminte

5 cuisoare

3 pastai de cardamon

1 baton scortisoara

1/2 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)

1/2 lingurita piper Pippali pulbere

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1 bucatica cat o nuca de ghimbir proaspat

1 cana apa

1/2 lingurita sare

2 linguri ulei

1 mana patrunjel verde tocat, proaspat

METODA

Scoateti pielitele de pe rosii si taiati-le cubulete. Curatati si tocati ceapa marunt. Curatati ghimbirul de coaja. Indepartati cotoarele de la chilli rosii (eventual scoateti semintele daca vreti mai putina picantzeala) si puneti-i impreuna cu ghimbirul intr-un mini-tocator/mixer. Mixati cateva secunde pana se maruntesc bine.

Coaceti uscat fulgii de ovaz intr-o tigaie, pe foc mic-mediu. Amestecati-i continuu pret de 4-5 minute, pana ce observati ca incep sa isi schimbe usor culoarea. Bineinteles ca in acest rastimp vor emana o aroma destul de placuta, cu care sa va incante nasucurile si sa va mareasca curiozitatea in ce priveste rezultatul final.

Puneti-i pe o farfurie intinsa ca sa se racoreasca.

Intre timp, in aceeasi tigaie, puneti uleiul la incalzit (pe foc mediu-mic) si cand e destul de fierbinte dar nu fumega inca, aruncati in el semintele de mustar si chimen. Lasati-le sa pocneasca 10 secunde apoi adaugati si batonul de scortisoara rupt bucatele, cuisoarele si cardamonul. Invartiti-le prin tigaie cam 10 secunde (atentie sa nu va stropeasca cu ulei incins cand pocnesc) apoi puneti ghimbirul cu chilli. Amestecati si dupa cam 20 secunde adaugati ceapa. Caliti 2-3 minute, pana ce ceapa s-a inmuiat bine.

Apoi adaugati rosiile, sarea, turmericul, pulberile de coriandru, chimen si pippali. Amestecati, dati focul la minim, acoperiti tigaia cu capac si lasati sa se inmoaie bine rosiile, aproximativ 4-5 minute. Verificati din cand in cand sa nu se prinda de tigaie.

Turnati cana cu apa in tigaie peste sosul de rosii, amestecati si asteptati sa inceapa sa fiarba. Apoi puneti fulgii de ovaz. Amestecati bine din nou si puneti capacul. Tineti pe foc mic 5 minute, amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda. Presarati verdeata si puneti in castronele. Serviti dupa ce s-a mai racorit.

OBSERVATIE: Daca doriti, puteti face aceasta Upma si cu fulgi de ovaz instant (din cei foarte marunti si fini, albi la culoare) desi am inteles ca acestia nu sunt atat de sanatosi datorita felului de obtinere. Insa daca ii folositi, nu trebuie sa-i lasati in tigaie peste rosii mai mult de 3 minute.

Din punct de vedere Ayurvedic: Consumati ca atare sau de-abia inmuiati in lapte rece, fulgii de cereale nu sunt deloc sanatosi pentru persoanele cu tipologie sau boli de tip Vata. De aceea, Musli sau alte amestecuri de fulgi de cereale trebuie gatite inainte de a fi consumate (sau macar combinate cu apa sau lapte fierbinte si lasate la inmuiat 5-10 minute), pentru ca sa fie considerati sanatosi de Ayurveda. Fulgii de ovaz intra si ei in aceasta categorie. Oats Tomato Upma este un mic dejun Tridoshic, insa nu va faceti un obicei din a-l consuma zilnic in aceasta formula din cauza rosiilor care nu sunt recomandate pentru consum frecvent. De asemenea, persoanele Vata si Pitta trebuie sa scoata chilli rosii din reteta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Zucchini Oats Upma

Zucchini Oats Upma

Fulgi de ovaz cu legume

Oats Vegetable Upma

CusCus cu legume

CousCous Upma

Curry de Rosii

Curry de Rosii

Discussion

One thought on “Oats Tomato Upma – Mic dejun indian cu Fulgi de Ovaz

  1. Foarte gustoasa si satioasa! Multumesc!

    Posted by ema | 18 May 2013, 1:31 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,937 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031