Upma este un mic dejun tipic indian si o idee buna pentru a ne incepe ziua pe un plus de energie. Am postat anterior alta Upma, tot cu fulgi de ovaz dar numai cu rosii. Aceasta cu legume este mai echilibranta si poate fi servita de oricine, inclusiv de copii.
Upma-urile sunt o mancare usoara dar suficient de consistenta si pot fi facute din gris, orez, fidea, orez expandat sau fulgi de ovaz. Ele sunt adecvate atat pentru micul dejun cat si pentru cina. Sunt simplu de preparat, iar ca ingrediente puteti folosi orice fel de legume aveti prin camara.
adaptare dupa: Sailu’s Kitchen
timp de preparare: 35 minute
rezulta 2 portii mari
INGREDIENTE
1 cana fulgi de ovaz
1 pumn fasole pastai
2 florete mari de conopida
1 dovlecel micut
1 morcov mediu
1 ceapa medie
1 chilli verde
1 lingurita ghimbir ras proaspat
1/2 lingurita seminte de mustar
1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita Garam Masala
1 + 1/2 cana apa
2 linguri Ghee/ulei
1/2 lingurita sare
1 mana patrunjel verde
putina zeama de lamaie
METODA
Coaceti uscat fulgii de ovaz intr-o tigaie amestecand continuu timp de 4-5 minute. Dati-i deoparte pe o tava si lasati-i sa se racoreasca. (Acest pas este optional insa am observat ca daca fulgii sunt astfel pregatiti inainte, gustul este mai bun.)
Curatati legumele si taiati-le marunt. Pregatiti condimentele aproape.
Intr-o tigaie puneti Ghee-ul / uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de mustar si chimion. Cand incep sa pocneasca puneti chilli + ghimbir tocate marunt. Dupa cateva secunde adaugati si ceapa taiata fin. Sotati 4 minute pana ce ceapa devine translucida.
Adaugati legumele: conopida desfacuta in buchetele mici + fasolea taiata in bucatele de 1 cm + morcovul taiat marunt + dovlecelul cubulete. Presarati sare + turmeric + pulberea de coriandru. Amestecati 1 minut ca legumele sa se acopere de condimente. Apoi turnati apa, asteptati sa inceapa sa fiarba. Dati focul la minim, acoperiti cu capac si lasati sa se fezandeze cam 10-15 minute, pana ce morcovul si fasolea sunt bine fierte.
Apoi turnati fulgii de ovaz. Amestecati, presarati sarea ramasa + Garam Masala + verdeata.
La servire stropiti cu zeama de lamaie.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta Upma este Tridoshica. Persoanelor Kapha le recomand sa mai adauge 1 chilli verde/rosu sau putin piper.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Am 2 intrebari: am observat ca unele mancaruri necesita cateva picaturi de lamaie, dar dupa ce focul a fost inchis. Care este rolul acestor picaturi/ lamaie + de ce dupa ce ai inchis focul? Multumesc.
Ayurveda recomanda ca lamaia sa nu fie gatita. Rolul lamaii este de a adauga la respectiva mancare si un usor gust de acru, ca sa faca hrana si mai echilibrata. Evident, persoanele care au un exces de Pitta sau Kapha trebuie sa evite lamaia sau sa o foloseasca foarte rar.
O mancare foarte placuta la gust si foarte hranitoare! Multumesc!