A trecut ceva vreme de cand n-am mai pregatit ciupercutele in felul asta si pentru ca tot se gasesc acum peste tot din cauza ca e post m-am gandit sa profit de prezenta lor fiindca imi sunt tare dragi.
Mushroom Pakoras sunt delicioase, usor de facut si o completare gustoasa la orice fel principal. Nu este decat o singura problema cu ele: dispar prea repede de pe platou!!
timp de preparare: 20 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
400 grame ciuperci Champignon proaspete
3 linguri faina de naut (Besan)
1 lingura faina de grau integrala
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita turmeric
2 lingurite Pulbere de Curry (Curry Powder)
1/2 lingurita piper cayenne
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
2/3 cana apa
ulei de palmier pentru prajit
METODA
Ciupercile trebuie sa fie mari, proaspete si frumoase, cu carnea tare, ferma. Separati piciorusele de palarii. Indepartati pielita de pe palarii si taiati-le apoi felii groase de 4mm. Taiati o bucatica mica in partea inferioara a picioruselor si curatati-le cat puteti de bine, apoi taiati-le in doua, pe lungime.
Nu spalati ciupercile. Ele sunt ca niste mici bureti care absorb imediat apa pe care n-o mai puteti scoate din ele. Daca absorb apa, va vor stropi violent la prajit. Fiind creaturi ale apei, ciupercutele vor sfarai oricum nemultumite cand vor fi puse in ulei, deci pentru reteta aceasta ele nu trebuie sa intre deloc in contact cu apa. Daca vreti, le puteti curata suplimentar cu un buretel usor umed.
Intr-un castronel puneti restul de ingrediente turnand cate putina apa pana ce obtineti o compozitie grosuta, mai groasa decat cea de clatite.
Intr-o tigaie puneti ulei la incalzit. Pakoras de ciuperci trebuie prajite in baie de ulei, deci folositi destul ulei incat ele sa poate pluti in voie. Daca doriti sa faceti economie de ulei, folositi o olita micuta, ca cea pentru Tarka, numai ca va va lua ceva mai mult timp cu prajitul.
Cand uleiul e incins treceti ciupercile feliate prin compozitie, scurgeti excesul si puneti-le in ulei. Continuati acest proces pana ce tigaia e plina. Ciupercutele nu trebuie sa stea decat 2-3 minute la prajit. Doar piciorusele taiate in doua trebuie lasate 3-4 minute.
Le scoateti pe o hartie prosop care va absorbi uleiul in exces. Serviti-le calde.
OBSERVATIA 1: Ciupercile se vor micsora la prajit, asa ca pentru Pakoras folositi ciuperci cat mai mari si mai tari. Eventual, le puteti taia felii un pic mai groase.
OBSERVATIA 2: Daca va plac mai crocante, prajiti-le un pic mai mult sau adaugati in compozitie o lingura de faina de orez. Evident, va fi nevoie si de 2-3 linguri de apa in plus si de putin mai multa Pulbere de Curry.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mushroom Pakoras sunt Tridoshice. Persoanele Vata si Pitta trebuie totusi sa scoata din reteta piperul cayenne si sa inlocuiasca cu putina Dhania Powder. A se consuma cu masura de persoanele Pitta si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte interesant blog!
Bravo!
La multi ani!
Multumesc frumos Vio. Ma straduiesc si eu. Sper sa iti/va ofer informatii si retete tot mai interesante. Te mai astept in vizita 🙂
Un an fericit si tie!