Din nou Pakoras. De data asta de cartofi. Pakoras este unul din cele mai simple si rapide aperitive. Daca trebuie sa incropiti o masa in viteza pentru ca tocmai v-au picat niste musafiri, puteti face urgent niste Pakoras din orice fel de legume aveti prin camara. Vor fi foarte gustoase si vor avea un succes garantat. Daca mai aveti si un Chutney alaturi, deja veti primi aplauze 🙂 si vi se va cere reteta.
Pakoras de Cartofi sunt o alternativa mai echilibrata fata de cartofii pai atat de indragiti in lumea occidentala.
timp de preparare: 15 minute
pentru 3 persoane
INGREDIENTE
2 cartofi medii
3 linguri Besan (faina de naut)
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita turmeric
1 varf de cutit Hing
1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
1/2 lingurita piper cayenne
1 cescuta apa
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Curatati cartofii de coaja si taiati-i felii groase de ½ cm sau mai subtiri. Clatiti-i intr-un jet de apa si scurgeti-i bine.
Amestecati faina de naut + sare + coriandru macinat + chimen macinat + Hing + turmeric + piper cayenne. Turnati apa cat sa iasa o pasta grosuta – sa curga dar sa fie suficient de groasa ca sa imbrace bine feliile de cartofi.
Puneti uleiul la incalzit si cand e bine incins, luati cate o felie de cartof si treceti-o prin amestecul de Besan. Scurgeti excesul si dati-i drumul incetisor in ulei. Procedati la fel pentru restul de felii avand grija sa nu aglomerati vasul pentru ca Pakoras sa se prajeasca uniform.
Prajiti cam 3 minute, pana devin aurii. Scoateti pe hartie prosop. Calde sau reci, Pakoras de Cartofi sunt un aperitiv foarte gustos!
Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta reteta este Tridoshica. Pentru Vata recomand totusi sa adauge si un pic de Ajwain pulbere, Pitta sa scoata piperul cayenne, iar Kapha sa foloseasca un pic mai mult piper. Persoanele Pitta si Kapha trebuie sa serveasca Pakoras de Cartofi cu masura.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Cu ce se poate inlocui faina de naut?
Faina de naut nu are egal. Gustul si textura care rezulta prin prajire nu pot fi obtinute prin folosirea altui tip de faina.
Insa poti prepara Pakoras cu un rezultat satisfacator folosind un amestec din faina de grau (integrala daca se poate) si de orez (sau gris daca nu ai de orez): trei sferturi grau, un sfert orez/gris.
Astazi am facut Pakoras cu cartofi! Prima mea reteta indiana, primita la inceput cu scepticism de sotul si baietelul meu s-a dovedit pana la final, un deliciu pentru toti! N-au iesit asa de aspectuoase ca cele de mai sus, dar au produs senzatie cu adevarat printe toti din casa!!!
Din pacate s-au terminat inainte sa le fac poza …
Multumesc pentru impresii Simona! Ma bucur ca au avut succes pana la urma 🙂 Ceea ce ne face sa refuzam ceva nou e mintea si nevoia ei de a se sprijini pe lucruri incercate, verificate. De fiecare data cand incercam ceva nou ne depasim frica de necunoscut. Pe asta se bazeaza orice proces evolutiv 🙂 Felicitari, ai o familie de curajosi!