O reteta rapida, simplu de facut – un aperitiv pe care il puteti servi si musafirilor picati din senin alaturi de un Chutney, deci ca un snack, sau langa un fel principal. Zucchini Vadas sunt usoare si nu absorb mult ulei la prajit. Totusi, persoanelor cu dezechilibre gen Pitta (vezica biliara suparata, boli de piele etc) le este recomandat doar sa le guste ocazional. In schimb persoanele Vata se pot bucura de ele in voie. Insa atentie la excese pentru ca persoanele Vata nu stiu cand sa se opreasca si cand au intrecut masura – pur si simplu iubesc excesul!
timp de preparare: 30 minute
rezulta aproximativ 15 Vadas
INGREDIENTE
1 dovlecel micut
1 ceapa mica
1 chilli verde proaspat
5-6 linguri Besan (faina de naut)
3 linguri faina de grau integrala
1 lingurita piper Pippali macinat
1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
1 lingurita turmeric
1 lingurita sare
2-3 linguri apa
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Curatati dovlecelul de coaja si dati-l prin razatoarea mare. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Amestecati-o cu dovlecelul. Adaugati chilli verde curatat de cotor si seminte si tocat marunt, fainurile, sarea si condimentele pulbere.
Turnati apa cate putin amestecand continuu pana rezulta o pasta mai groasa, care sa nu curga si din care sa puteti forma niste bilute micute cat bilele de ping-pong.
Ungeti-va mainile cu un stop de ulei si modelati Vadas. Prajiti-le imediat in baie de ulei bine incalzit dar nu foarte incins. Prajiti cam 4 minute la foc mediu pana devin usor maronii-aurii. Daca dati focul prea mare ele se vor praji prea tare la suprafata si nu se vor face in interior.
Le scoateti pe o hartie prosop si le serviti dupa ce s-au racorit de tot.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Vadas sunt foarte ok pentu Vata. Persoanele Pitta le pot servi dar ocazional cu conditia sa scoata chilli-ul verde si Pippali din reteta. Iar cele Kapha mai pot adauga 1/2 lingurita piper cayenne si nu trebuie sa exagereze cu portiile.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna, am observat multe retete cu dovlecei. E un aliment preferat in ayurveda (si de ce?) sau e unul din preferatele tale? Multumesc.
🙂 buna intrebare. Da, e unul din preferatele mele dar e si foarte ieftin si poti face multe din el. Insa dincolo de aspectul preferintei mele personale Ayurveda il recomanda pentru ca e racoritor pentru Pitta si are gust astringent ceea ce e destul de rar pentru o leguma. Este minunat pentru Vata. Singura problema e la Kapha deoarece contine multa apa si ingreuneaza Kapha daca e consumat zilnic.
Unul din aspectele cel mai faine la dovlecei este ca poate inlocui cu mare succes vinetele in dieta persoanelor care se confrunta cu un exces serios de Pitta si pentru care vinetele sunt off limits adica interzise cu totul.
Din dovlecel poti face tot ceea ce poti pregati dintr-o vanata: salata (de vinete), snitele (vezi Pakoras), supe, la tava la cuptor, diferite mancaruri, aperitive – cam orice deci. In plus dovlecelul este mult mai fin, mai suav si catifelat. Si se digera usor.
Delicioase si usor de pregatit! Multumesc!
Minunate au iesit!
Indienii nu folosesc usturoi?parca imi lipsea un pic gustul usturoiului, copilul a fost incantat de bilutele colorate:-)
Felicitari Nicoleta! Sigur ca poti pune usturoi. Poti pune ce condimente doresti. Insa daca vrei sa urmezi o alimentatie ayurvedica, ar fi bine sa ai grija ce condimente folosesti pentru a fi in armonie cu tipologia persoanei pentru care gatesti. De exemplu, usturoiul intotdeauna contribuie la perturbarea persoanelor Pitta.