Zucchini Vadas – Buletze din Dovlecel

Buletze din Dovlecel

O reteta rapida, simplu de facut – un aperitiv pe care il puteti servi si musafirilor picati din senin alaturi de un Chutney, deci ca un snack, sau langa un fel principal. Zucchini Vadas sunt usoare si nu absorb mult ulei la prajit. Totusi, persoanelor cu dezechilibre gen Pitta (vezica biliara suparata, boli de piele etc) le este recomandat doar sa le guste ocazional. In schimb persoanele Vata se pot bucura de ele in voie. Insa atentie la excese pentru ca persoanele Vata nu stiu cand sa se opreasca si cand au intrecut masura – pur si simplu iubesc excesul!

timp de preparare: 30 minute

rezulta aproximativ 15 Vadas

1 din 10

INGREDIENTE

1 dovlecel micut

1 ceapa mica

1 chilli verde proaspat

5-6 linguri Besan (faina de naut)

3 linguri faina de grau integrala

1 lingurita piper Pippali macinat

1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)

1 lingurita turmeric

1 lingurita sare

2-3 linguri apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Curatati dovlecelul de coaja si dati-l prin razatoarea mare. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Amestecati-o cu dovlecelul. Adaugati chilli verde curatat de cotor si seminte si tocat marunt, fainurile, sarea si condimentele pulbere.

Turnati apa cate putin amestecand continuu pana rezulta o pasta mai groasa, care sa nu curga si din care sa puteti forma niste bilute micute cat bilele de ping-pong.

Ungeti-va mainile cu un stop de ulei si modelati Vadas. Prajiti-le imediat in baie de ulei bine incalzit dar nu foarte incins. Prajiti cam 4 minute la foc mediu pana devin usor maronii-aurii. Daca dati focul prea mare ele se vor praji prea tare la suprafata si nu se vor face in interior.

Le scoateti pe o hartie prosop si le serviti dupa ce s-au racorit de tot.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Vadas sunt foarte ok pentu Vata. Persoanele Pitta le pot servi dar ocazional cu conditia sa scoata chilli-ul verde si Pippali din reteta. Iar cele Kapha mai pot adauga 1/2 lingurita piper cayenne si nu trebuie sa exagereze cu portiile.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Sote de dovlecei

Sote de Dovlecei A-la-Hindi

Pasta de ardei cu dovlecei

Chutney de Ardei cu Dovlecel

Fulgi de ovaz cu legume

Oats Vegetable Upma

Zucchini Pakoras

Zucchini Pakoras

Discussion

5 thoughts on “Zucchini Vadas – Buletze din Dovlecel

  1. Buna, am observat multe retete cu dovlecei. E un aliment preferat in ayurveda (si de ce?) sau e unul din preferatele tale? Multumesc.

    Posted by Ema | 2 August 2013, 5:23 PM
    • 🙂 buna intrebare. Da, e unul din preferatele mele dar e si foarte ieftin si poti face multe din el. Insa dincolo de aspectul preferintei mele personale Ayurveda il recomanda pentru ca e racoritor pentru Pitta si are gust astringent ceea ce e destul de rar pentru o leguma. Este minunat pentru Vata. Singura problema e la Kapha deoarece contine multa apa si ingreuneaza Kapha daca e consumat zilnic.
      Unul din aspectele cel mai faine la dovlecei este ca poate inlocui cu mare succes vinetele in dieta persoanelor care se confrunta cu un exces serios de Pitta si pentru care vinetele sunt off limits adica interzise cu totul.
      Din dovlecel poti face tot ceea ce poti pregati dintr-o vanata: salata (de vinete), snitele (vezi Pakoras), supe, la tava la cuptor, diferite mancaruri, aperitive – cam orice deci. In plus dovlecelul este mult mai fin, mai suav si catifelat. Si se digera usor.

      Posted by cloudpearl | 2 August 2013, 6:30 PM
  2. Delicioase si usor de pregatit! Multumesc!

    Posted by Ema | 2 August 2013, 5:22 PM
  3. Minunate au iesit!
    Indienii nu folosesc usturoi?parca imi lipsea un pic gustul usturoiului, copilul a fost incantat de bilutele colorate:-)

    Posted by Nicoleta | 22 July 2013, 11:45 PM
    • Felicitari Nicoleta! Sigur ca poti pune usturoi. Poti pune ce condimente doresti. Insa daca vrei sa urmezi o alimentatie ayurvedica, ar fi bine sa ai grija ce condimente folosesti pentru a fi in armonie cu tipologia persoanei pentru care gatesti. De exemplu, usturoiul intotdeauna contribuie la perturbarea persoanelor Pitta.

      Posted by cloudpearl | 23 July 2013, 10:13 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,398 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031