Un Chutney lejer si de sezon, usor de facut si dietetic. Poate fi realizat cu orice fel de ardei dulci. O reteta simpla, accesibila si bucatarilor incepatori intr-ale gatitului in stil indian, iar rezultatul este o pasta usoara, pufoasa si fina, grozav de potrivita caldurilor verii.
timp de preparare: 45 minute
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
3 ardei grasi mari
1 dovlecel micut
2 rosii medii
2 chilli verzi proaspeti
1 bucatica ghimbir proaspat
1 lingurita Chana Dal – optional
1 ingurita chimion (jeera)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita Kitchen King Masala (sau orice fel de Masala doriti)
3 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita sare
1 legatura patrunjel verde
METODA
Curatati ardeii si dovlecelul si taiati-i feliute. Scoateti pielitele de pe rosii si taiati-le cubulete. Curatati ghimbirul de coaja si chilli de samburi si tocati-i. Pregatiti condimentele.
Asezati o tigaie pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine incalzit, aruncati in el semintele de jeera si boabele de Chana Dal. Asteptati 10-20 secunde ca jeera sa pocneasca si Chana sa devina usor auriu, apoi puneti ghimbirul cu chilli tocati. Amestecati continuu pret de 30 secunde, apoi rasturnati si rosiile in tigaie. Lasati-le sa se inmoaie aproximativ 2 minute, dupa care puneti si dovlecelul cu ardeii. Presarati sare, turmeric si coriandru. Amestecati, dati focul la mic si puneti capacul.
Lasati sa se fezandeze bine de tot, cam 15-20 minute. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Iar la final adaugati Masala si patrunjelul verde tocat.
Inchideti flacara si lasati sa se racoreasca bine de tot, 20 minute. Dupa care bagati la mixer/blender pana obtineti o pasta cat doriti de fina.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney este Tridoshic, deci poate fi consumat de oricine. Persoanele Pitta ar face totusi bine daca ar scoate din reteta chilli si ar folosi o Masala mai adecvata pentru ei: High Pitta Masala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Există făină albă nerafinată?
Nu. Faina alba e un produs rafinat, adica s-a cernut si s-a separat de partea mai grunjoasa, care e foarte valoroasa.
Uleiul de floarea soarelui este bun și așa rafinat sau trebuie din acela presat la rece?
Toate produsele alimentare rafinate sunt de evitat: faina, ulei, zahar etc. Daca gasesti ulei presat la rece este intotdeauna o optiune mult mai buna si mai sanatoasa.