Zucchini Korma – Korma de Dovlecei in sos de Rosii

Dovlecei in sos aromat de Rosii

Aceasta este a doua Korma de pe blog, prima fiind Aloo Matar Korma. Korma sau Kurma este un fel de curry de legume in sos de rosii (in acest caz) indoit cu apa si provine din bucataria Mogula (numita Mughlai in India). Mughlai Cuisine este specifica nordului Indiei, precum si Pakistanului si Bangladeshului, si este puternic influentata de bucataria persana. Bucataria Mogula se caracterizeaza prin cantitatea mare de condimente folosite, atat intregi cat si sub forma de pulbere, care dau o nota cu totul aparte, de bogatie a gustului. De altfel, Mughlai Cuisine era pe vremuri rezervata numai curtilor imperiale din subcontinentul indian.

Deci ar trebui sa simtiti o adevarata sarbatoare a gustului cand serviti aceasta Korma si sa va simtiti ca si cum ati fost invitati la curtea imparatilor moguli 🙂 .

timp de preparare: 40 minute

rezulta 3 portii

2 din 10

INGREDIENTE

3 dovlecei medii

2 cartofi medii

3 rosii mari

1 ceapa mare

1 lingurita chimion (jeera)

1 baton de scortisoara lung de-un deget

4-5 cuisoare intregi

3-4 pastai cardamon

1/2 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)

1/2 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1 lingurita turmeric

1 lingurita Basic Garam Masala

1 mana verdeata (eu am pus busuioc proaspat)

3-4 linguri ulei

1 lingurita sare

1/2 litru apa

METODA

Curatati dovleceii si cartofii. Daca dovleceii au seminte, dati-le deoparte. Decojiti rosiile. Taiati toate legumele cubulete, dar tineti-le separat. Tocati ceapa. Pregatiti condimentele.

Intr-o oala suficient de incapatoare puneti uleiul la incalzit si cand e fierbinte dar nu fumega aruncati in el: jeera seminte + batonul de scortisoara rupt bucati + pastaile de cardamon intregi + cuisoarele. Lasati-le 30 secunde sa pocneasca (atentie sa nu va stropeasca).

Adaugati ceapa. Caliti 1 minut, apoi puneti rosiile maruntite. Tineti pe foc 2 minute.

Adaugati cartofii si dovlecelul (daca doriti puteti pune si un morcov taiat feliute). Presarati sarea, turmericul, chimenul si coriandrul pulbere. Amestecati bine si acoperiti cu capac etans. Dati flacara la minim.

Dupa 5-10 minute adaugati apa (mai multa sau mai putina dupa cum doriti). Bine ar fi ca apa sa fie incalzita in prealabil ca sa scurtati timpul de gatit. Amestecati si acoperiti la loc. Lasati sa fiarba 20 minute sau pana ce cartofii s-au inmuiat.

Ridicati capacul, adaugati Garam Masala  si verdeata, mai tineti pe foc 1 minut, apoi inchideti flacara. Acoperiti cu capac inca 5 minute apoi serviti.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este Tridoshica deci Zucchini Korma poate fi consumata de oricine. Persoanele Kapha ar mai putea adauga ceva Pippali sau Ghimbir pulbere.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Zucchini Subji

Zucchini Subji

Buletze din Dovlecel

Zucchini Vadas

Raita de Dovlecel

Zucchini Tambuli

Zucchini Oats Upma

Zucchini Oats Upma

Discussion

4 thoughts on “Zucchini Korma – Korma de Dovlecei in sos de Rosii

  1. Draga si priceputa Cloudpearl, am respectat intotdeauna retetele tale, ele seamana cu cele din cartile de bucate, cu cele de pe web cu cele pe care le-am vazut realizate de indieni, prieteni de-ai mei. Dar ceva nu merge la retete ca cea de mai sus, care e destul de tipica. Am facut-o de multe ori de-a lungul anilor. Chiar respect reteta, dar gustul iese naspa, cu toata pasiunea si insistenta mea de mai multi ani. Nu imi place nici mie, nici altora, si e pacat mereu de munca mea. In schimb, e mai bine cand omit cumin seeds, mult mai bine. Am crezut o vreme ca aceste cumin seeds merg in mancarea indiana doar cu condimente iuti: chili, piper, dar vad ca nici tu nu ai pus in reteta asta condimentele iuti. ai vreun sfat pentru mine?Unde gresesc?

    Posted by earthwalker | 18 September 2015, 10:04 AM
    • Draguta Earthwalker, nu gresesti nicaieri. Pur si simplu nu ai reusit sa te acomodezi cu gustul de chimion / Jeera. Nu e ceva neobisnuit pentru un occidental. Si mie mi-a luat ceva timp. Daca nu poti sa il suferi si simti ca-ti strica mancarea, nu-l mai folosi. El este deosebit de sanatos si echilibrant Vata, dar mai bine ia o pauza si poate ca ulterior, dupa luni de zile, reincercand sa-l folosesti n-o sa-l mai simti atat de greu de suportat.
      Ingredientele din retetele mele sunt doar recomandari. Tu poti adapta la ce-ti place. Evident, daca urmaresti sa echilibrezi o anumita Dosha atunci trebuie sa ai un pic de stiinta in ce priveste fiecare ingredient, dar decat sa nu poti manca ce-ai facut, mai bine mergi pe ce cunosti si stii ca-ti place.
      Spor la papat!

      Posted by cloudpearl | 22 September 2015, 12:01 PM
  2. Foarte frumoasa reteta,as dori sa va intreb daca este un site care il recomandati dv pt a cumpara mirodeniile indiene online..

    Posted by george vasilescu | 3 April 2014, 2:51 PM
    • Buna George, eu imi fac cumparaturile de la IndianFood.ro care e mentionat pe prima pagina, pe coloana din mijloc, la Adrese pentru Ingrediente. E un magazin dedicat bucatariei indiene si e foarte bine aprovizionat.

      Posted by cloudpearl | 3 April 2014, 3:09 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031