Subji-urile sunt mancaruri de legume foarte usoare si placute. Este genul de hrana potrivita pentru toate tipologiile si pentru toate varstele, adecvata chiar si celor care nu au un Agni (foc digestiv) prea bun sau care vor sa si-l purifice, usor de digerat si simplu de facut. Asta stau lucrurile si cu acest Zucchini Subji. Este o mancare cu sos, fara condimente tari si fara rosii (rosiile sunt, din pacate, un fel de persona non grata in bucataria ayurvedica), deci perfecta pentru toate tipologiile.
Zucchini Subji este o mancare de sezon si e genul de hrana recomandata de Ayurveda pentru consum frecvent. Este absolut delicioasa. Iubitorii de dovlecei o vor adora.
timp de preparare: 40 minute
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
2 dovlecei medii
4 cartofi noi micuti
2 fire groase de ceapa verde
1 baton scortisoara
1 lingurita chimen obisnuit
1/2 lingurita seminte de mustar alb
2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)
2/3 lingurita turmeric
1/2 lingurita paprika dulce
1/2 lingurita ghimbir pulbere
1/4 lingurita Hing
2/3 lingurita sare
2 + 1/2 cani apa
3 linguri ulei de floarea soarelui
METODA
Curatati ceapa si taiati-o. Spalati bine cartofii de pielite cu un burete aspru si taiati-i cubulete medii. Curatati dovleceii si taiati-i cubulete marisoare. Pregatiti condimentele la indemana.
Puneti o oala pe foc si turnati uleiul in ea. Cand uleiul s-a incins, aruncati semintele si batonul de scortisoara rupt bucati in ulei si puneti rapid un capac (ca sa nu sara semintele de mustar in toata bucataria). Dati focul la minim ca sa nu se arda condimentele.
Dupa ce semintele au terminat de pocnit puneti Hing, apoi cartofii. Mariti din nou flacara la mediu. Sotati cartofii cam 3-4 minute, apoi adaugati ceapa. Amestecati si tineti pe foc inca 1 minut.
Puneti si dovleceii, precum si turmericul, sarea si coriandrul cu ghimbirul pulbere. Amestecati bine de tot. Tineti pe foc cam 2-3 minute, ca legumele sa se patrunda bine de condimente.
Apoi adaugati apa. Amestecati si puneti capacul. Dupa ce mancarea incepe sa fiarba, dati focul la mediu-mic si fierbeti cu capac timp de 20 minute sau pana cand legumele sunt foarte bine fierte.
Apoi adaugati paprika dulce si mai lasati 1 minut pe foc.
Inchideti flacara si serviti alaturi de un orez basmati fiert simplu, doar in apa cu sare. E un deliciu!
Din punct de vedere Ayurvedic: Zucchini Subji este Tridoshic. Totusi, persoanele Kapha ar face bine sa il mai imbogateasca cu condimente mai puternice: chilli verde, piper, mai mult ghimbir si/sau sa foloseasca paprika picanta in loc de dulce, si sa foloseasca mai putina apa. Pentru Pitta ar fi mai bine daca ar renunta la semintele de mustar, ghimbirul praf si la Hing.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Delicioasa!!!! Eu nu sunt fan cartofi combinati cu ceva (in acest caz orez), asa ca am mancat separat cartofii si separat orezul (cu putin turmeric adaugat) cu Subji. Abia astept sa vina dimineata pentru a manca inca o portie:) Multumesc pentru reteta!
PS Aceasta mancare arata ca o ciorba sau am pus eu prea multa apa? Multumesc.
Subji-urile sunt mancaruri zemoase intens, insa nu sunt chiar ca o ciorba 🙂 Depinde mult si de cartofi – cei noi de obicei au multa apa…
Ma bucur ca ti-a placut!