Vai ce buna e mancarea asta!!! Incredibil de reusita si placuta la gust, fara sa contina condimente prea complicate. De asemenea, este grozav de echilibranta, e o combinatie intre hranitor si usor, o mancare satioasa pentru un pranz obisnuit. Nu este un curry cu pretentii, pentru mese festive, insa cu siguranta va intra pe lista preferintelor voastre dupa ce il incercati.
adaptare dupa: Aromatic Cooking
timp de preparare: 1 ora
rezulta 6 portii
INGREDIENTE
1 cana Mung Dal verde (cu coaja)
1 conopida medie
2 morcovi medii
2 rosii medii
1 ceapa mare
4 catei de usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat
1/2 + 1/2 lingurite seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita seminte de mustar
1 lingurita seminte de Ajwain
1/2 + 1/2 + 1/2 lingurite turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)
1/4 lingurita pulbere de chilli rosu
4-5 cani apa
2 + 3 linguri ulei
1 legatura patrunjel verde
1/2 + 1/2 + 1/2 lingurite sare
METODA
Spalati Mung Dal-ul in cateva ape si puneti-l la fiert in oala cu presiune impreuna cu 3-4 cana apa, ½ lingurita sare si 1/2 lingurita turmeric. Fierbeti 15 minute pe foc mediu din momentul in care oala incepe sa fasaie puternic. Astfel Mung-ul va fierbe foarte bine si va da mai putine gaze. In principiu ar trebui ca Mung-ul astfel fiert sa devina foarte moale si aproape ca o pasta. Nu-l scurgeti de apa.
Intre timp curatati morcovii si conopida. Taiati morcovii cubulete si conopida florete medii. Tocati bine de tot rosiile. Curatati ceapa, usturoiul si ghimbirul. Tocati usturoiul cu ghimbirul impreuna si ceapa separat.
Intr-o tigaie larga puneti 2 linguri de ulei. Cand uleiul s-a incalzit bine puneti si ½ lingurita seminte chimen. Dupa ce acestea pocnesc, adaugati morcovul si sotati 5 minute, apoi adaugati conopida, ½ lingurita sare si ½ lingurita turmeric. Amestecati bine, acoperiti cu capac si dati focul la minim. Gatiti 10-15 minute pana ce legumele sunt bine inmuiate, apoi dati-le deoparte.
Intr-o oala mare puneti restul de 3 linguri de ulei si cand uleiul s-a incalzit bine aruncati in el semintele de mustar, cele de ajwain si restul de ½ lingurita seminte de chimen. Dupa ce acestea pocnesc putin puneti ghimbirul cu usturoiul, iar dupa 10 secunde adaugati si ceapa. Sotati 5 minute.
Apoi adaugati rosiile tocate bine. Presarati pulberea de coriandru, restul de turmeric si pulberea de chilli rosu. Gatiti 5 minute.
Rasturnati in oala si Mung-ul fiert. Mai adaugati putina apa daca este nevoie. Fierbeti la foc mic inca 5 minute.
Adaugati la final conopida cu morcovul. Puneti si ultima jumatate de lingurita de sare daca doriti si pulberea de chimen. Amestecati bine si inchideti flacara. Presarati verdeata tocata.
OBSERVATIE: Desi reteta pare mai elaborata, de fapt ea nu implica nimic complicat. Pe scurt, e formata din 3 etape: 1. Fierberea lintei Mung; 2. Sotarea morcovului cu conopida; 3. Asamblarea finala. Daca in timpul desfasurarii proiectului constatati brusc ca nu mai aveti timp sa faceti si faza a 3a, puteti foarte bine servi separat lintea cu legumele ca si cum ar fi doua feluri de mancare diferite. Insa asamblarea celor doua rezulta intr-o mancare cu un gust mult mai bun decat luate separat.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta combinatie este Tridoshica insa persoanele Vata nu trebuie sa exagereze cu cantitatile si nici sa o pregateasca prea des. Eventual aceste persoane pot scoate conopida din reteta si ramane doar cu morcovul. Daca sunteti o persoana cu un exces de Pitta ar fi bine sa scoateti din reteta semintele de Ajwain si chiar si pulberea de chilli. Persoanele Kapha sau cele cu dezechilibre de tip Kapha (obezitate, congestia sinusurilor, gripa, raceala etc) nu numai ca trebuie sa pastreze pulberea de chilli, dar ar fi bine sa mai adauge inca pe-atat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Sotul meu (indian) mananca doar Mung daal sipmplu dar eu am avut pofta de ceva special astazi si cand am gasit reteta ta am zis hai sa incerc! A fost delicioasa! Nu am folosit prea multe condimente (sunt insarcinata si nu prea suport condimentele…catedata) dar chiar si asa a fost super gustoasa! Multumesc pentru idee!
Multumesc si eu pentru comentariu si apreciere! Felicitari pentru sotul indian 🙂 si pentru viitorul bebe!!! ❤
Chiar daca preferata mea e Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov, acest tip de mancare este foarte bun. Imi place ca imbina foarte bine gusturile si nu este nici grasa, nici picanta. Eu o recomand pentru zilele agitate:) Mi s-a parut foarte satioasa si foarte buna chiar si rece (dupa ce am tinut-o la frigider). Multumesc!