Inca o reteta proprie din perioada mea de inceput intr-ale bucatariei indiene. Este un sote simplu, rapid si cu care poate avea succes orice bucatar, indiferent de abilitati. Practic, nu puteti da gres cu aceasta reteta. Desi e usor de facut, veti cuceri pe oricine il gusta.
Acest sote poate fi baza pentru un Chutney de dovlecei A-la-Hindi. Enjoy!
timp de preparare: 20 minute
pentru 2 portii
INGREDIENTE
1 dovlecel marisor
1 rosie medie
2 fire ceapa verde
1/2 lingurita seminte chimion (jeera)
1/2 lingurita seminte marar
1 lingurita fenicul pulbere
1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 legatura marar
2 linguri ulei
1/2 lingurita sare
METODA
Curatati dovlecelul de coaja si taiati-l in 4 pe lungime. Apoi taiati-l feliute cat puteti de subtiri. Despielitati rosia si taiati-o bucatele. Curatati si tocati ceapa. Pregatiti condimentele.
Puneti o tigaie pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e suficient de bine incalzit, aruncati semintele in el si asteptati sa pocneasca. Apoi puneti ceapa. Tineti pe foc 1 minut, apoi adaugati rosia. Mai tineti pe foc 1-2 minute. Rasturnati in tigaie si dovlecelul feliat. Presarati sare si turmeric. Amestecati bine si tineti pe foc pret de 10-15 minute, pana ce feliutele de dovlecel se inmoaie binisor, dar sa fie “al dente”. Mai amestecati ocazional.
Puneti coriandrul cu feniculul macinate. Daca doriti un sote mai picant adaugati si Garam Masala sau un pic de pulbere de ardei iute. Presarati si mararul tocat, amestecati bine inca 1 minut, apoi stingeti flacara.
Serviti alaturi de un orez simplu gen Jeera Rice.
OBSERVATIE: Daca vreti ca dovlecelul sa fie mai moale sau sa scurtati timpul de gatire, acoperiti tigaia cu un capac. Nu uitati sa amestecati ocazional. De asemenea, daca doriti sa faceti Chutney de dovlecei A-la-Hindi, este mai bine sa gatiti acest sote la capac ca sa se inmoaie mai bine (pentru Chutney e recomandat ca dovleceii sa fie bine facuti) iar la final dati capacul deoparte ca sa se evapore toata apa.
Din punct de vedere Ayurvedic: Dovlecelul nu este recomandat tipologiei Kapha, insa daca se adauga condimente mai tari (gen ardei iute sau o Masala picanta sau macar piper si usturoi) este ok si pentru ei daca nu se ingroasa cu gluma la portii. Aceasta reteta este foarte potrivita in schimb pentru persoanele Pitta si buna pentru Vata, mai ales daca adauga un pic de ghimbir si un varf de cutit Ajwain macinat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Recunosc ca nu ma asteptam sa fie atat de bun la gust.! Dovlecelul nu este preferatul meu, dar, in aceasta reteta, nu i-am simtit gustul. Foarte buna combinatia de condimente! Langa Jeera Rice, gustul a fost si mai bun si tocmai bun de impartit la un pranz cu prietenii! Multumesc!
am facut pentru prima data aceasta mancare aseara, nu am avut fenicul, jeera am inlocuit cu chimenul de la noi, am pus putin garam masala, si nu stiu daca am facut bine sau rau am pus o cescuta de orez basmati, conlcuzia este ca e o mancare deosebita, putin cam iute:) diseara voi incerca fursecurile thekua, dar la cuptor
Viorica, se pare ca ai inventat o noua mancare 🙂 nicidecum un sote de dovlecei. Probabil ca ai folosit o Garam Masala picanta tare de prin comert – care oricum nu era indicata la lista mea de ingrediente. Insa ai facut foarte bine. Dintre condimentele recomandate de mine la reteta, nu exista absolut nimic care sa dea soteului un gust “iute”.
Thekua la cuptor ies cam tari si uscate, deci mai potrivite pentru persoanele Kapha.
da, am vazut ca ai scris ca se poate pune putin garam masala si e adusa din india de o prietena ce-a fost in regiunea kerala, unde am inteles ca totul e putin cam picant:) dar merge si asa. abia astept sa fac varza a-la hindi:)
Asa e. Kerala este mama picantzeniei duse la extrem. Insa de obicei toate Masalas-urile din comert (chiar si cele de la noi) sunt foarte picante. De aceea am dat retete de asemenea amestecuri (Curry, Garam Masala in doua variante, Dabeli Masala) pe care fiecare si le poate face acasa, si care au un grad mai acceptabil sau redus de picantzeala.
Sper sa-ti placa Varza!