Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, Dovlecei, Marar, Menta, Migdale, Rosii, Turmeric, Usturoi

Chutney de Dovlecei cu Migdale

Chutney de Dovlecei cu Migdale

O reteta noua de Chutney de Dovlecei, usor inedita datorita unui ingredient nou folosit: migdalele. Acest ingredient ii schimba gustul si-l face mai fin, mai rafinat si usor, mai Sattvic. Merita sa incercati si aceasta varianta de chutney, mai ales daca iubiti dovleceii si va place diversitatea. Este si o reteta perfect adecvata tuturor tipologiilor. Doar persoanele Pitta trebuie sa renunte la usturoi si chilli verde, in special daca servesc acest chutney cand afara e foarte cald, si sa mareasca cantitatea de menta. Pofta maxima!

timp de preparare: 35 – 40 minute

rezulta 4 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

2 dovlecei marisori

2 rosii medii

1 mana (aprox 50 grame) migdale crude, neprajite si nesarate

1 legatura ceapa verde sau 2 cepe micute

3-4 catei usturoi

1 chilli verde

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita Curry Powder

1 legatura marar proaspat

cateva frunze proaspete de menta – optional

1 lingurita sare

4-6 linguri ulei de floarea soarelui

METODA

Pentru aceasta reteta este nevoie sa puneti migdalele la inmuiat in apa de seara pana dimineata sau macar cateva ore. Daca ati uitat de acest pas important sau va grabiti, puteti turna un pic de apa fierbinte peste migdale, cat sa le acopere, le puneti un capac deasupra si le lasati sa stea cam 30 minute. Apoi se decojesc foarte usor.

Spalati, curatati si tocati toate legumele. Puneti rosiile taiate cubulete impreuna cu migdalele decojite in blender. Daca doriti, puteti adauga si frunzele de menta. Mixati 1 minut pana ce totul s-a lichefiat. Daca nu ati pus menta, va rezulta un amestec roz deschis extrem de agreabil vizual. Menta aduce o nota de verzuliu.

Puneti o tigaie pe foc si turnati uleiul in ea. Dupa ce uleiul s-a incalzit bine aruncati in el semintele de chimion si lasati-le sa pocneasca cateva secunde. Apoi puneti ceapa cu usturoiul si chilli verde, toate tocate marunt. Sotati 2-3 minute pana ce ceapa devine translucida si usturoiul isi pierde mirosul de crud.

Apoi presarati turmericul, coriandrul si chimionul sub forma de pulberi si amestecati scurt. Puneti si sarea si rasturnati amestecul de rosii cu migdale (si menta) peste. Sotati 4-5 minute, pana ce uleiul incepe sa se separe de amestec.

Atunci e momentul sa adaugati dovleceii. Amestecati vartos, puneti capacul si dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la minim. Sotati 10-15 minute amestecand ocazional.

La final presarati si Curry Powder si puneti mararul tocat. Amestecati bine de cateva ori, apoi luati de pe foc si lasati sa se racoreasca 10 minute. Dupa care bagati totul in mixer, daca doriti sa obtineti o pasta fina. Daca nu, e foarte ok si asa. Pofta buna!

Ultimile retusuri inainte de sedinta foto

Ultimile retusuri inainte de sedinta foto

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney este Tridoshic. Persoanele Pitta sau cu un exces important de tip Pitta trebuie sa scoata din reteta usturoiul si chilli-ul verde si sa foloseasca in schimb coriandru proaspat. Persoanele Kapha pot adauga putin piper de care vor ele.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Pasta de ardei si dovlecei

Chutney de Ardei si Dovlecei

Salata de dovlecei

Chutney de Dovlecei A-la-Hindi

Zucchini Subji

Zucchini Subji

Zucchini Pakoras

Zucchini Pakoras

Discussion

2 thoughts on “Chutney de Dovlecei cu Migdale

  1. buna cloudpearl am o intrebare care ma macina de ani de zile eu lucrez 12 din 24 de ore nu sint in romania sint in cipru o caldura infernala vara mai ales avem peste 45 de grade deci orice mancare le fac familiei mele trebuie bagata in frigider deci intrebarea este daca este scoasa de la frigide si incalzita ca ai mei nu mananca rece mai e buna din punct de vedere Ayurvedica?multumesc

    Posted by mihaela | 31 August 2014, 9:57 AM
    • Ayurveda zice ca mancarea trebuie consumata proaspata – adica ce prepari in ziua respectiva, nu ce ramane de ieri sau de alaltaieri. Deci cand le dai mancare de la frigider rezulta ca e mancare veche. Daca o mai si reincalzesti e “dublu” Tamas 🙂 Adica nu mai are Prana, deci nici o valoare, e un simplu balast.
      Evident, daca nu ai cum gati totul proaspat, e mult mai bine sa le dai mancare facuta de tine, in casa, in loc sa-i trimiti la vreun fast-food sau sa le dai vechituri din comert…
      O mancare facuta la pranz sa zicem, poate fi lasata 5-6 ore pe masa, fara sa o dai la rece, si s-o servesti seara, fara sa necesite reincalzire.
      Dincolo de toate acestea, nu uita un principiu extrem de important: nu amesteca hrana proaspata cu una veche!

      Posted by cloudpearl | 1 September 2014, 9:55 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,386 vizite

CALENDAR

July 2014
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031