Astazi m-am gandit sa va fac cadou o noua reteta, una cu dovlecei, ca au inceput sa apara de curand pe piata. Este o reteta pe care am tot facut-o de vreun an-doi dar nu am postat-o pana acum. Sigur o sa va placa!
Seamana ca aspect cu salata de vinete, deci e ca o pasta. Este simplu de facut si are un gust minunat. Acest Chutney este usor, fin, o reteta care sigur o sa incante iubitorii de dovlecei.
timp de preparare: 1 ora
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
2 dovlecei medii
3 rosii mari
1 legatura ceapa verde
2 catei mari de usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat
1/2 lingurita seminte Jeera
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita Kitchen King Masala
¼ lingurita turmeric
4 linguri ulei
1/2 lingurita sare
verdeata
METODA
Curatati dovleceii de coaja. Taiati-i in patru pe lungime, apoi taiati-i feliute subtirele.
Spalati rosiile si scoateti-le pielitele. Apoi tocati-le cat mai marunt.
Curatati si tocati usturoiul si ceapa.
Asezati o tigaie pe foc mediu. Turnati uleiul si asteptati sa se incalzeasca bine. Aruncati semintele de Jeera in ulei si dupa ce acestea pocnesc, puneti ghimbirul cu usturoiul. Tineti pe foc cam 30 secunde, apoi puneti si ceapa verde.
Dupa ce ceapa s-a inmuiat putin, rasturnati in tigaie si rosiile. Amestecati, puneti coriandrul si lasati pe foc 3 minute, pana ce rosiile se inmoaie putin.
Puneti si feliile de dovlecel. Presarati turmericul, sarea si Masala, amestecati bine, dati flacara la mic, acoperiti cu capac si lasati sa se fezandeze cam 15 minute. Mai amestecati ocazional ca sa nu se prinda de tigaie.
Inchideti flacara. Lasati sa se racoreasca macar 15-20 minute.
Apoi dati la mixer pana obtineti o pasta fina.
Lasati sa se racoreasca de tot, presarati verdeata si serviti.
OBSERVATIE: Daca doriti un gust mai intens de rosii, mai adaugati o rosie mare la ingrediente. De asemenea, daca doriti un gust mai picant, puteti adauga 1-2 chilli verzi tocati odata cu ghimbirul si usturoiul.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney este mai mult indicat persoanelor Vata. Indivizii cu predominanta Pitta pot sa il guste ocazional in aceasta formula, insa ar fi chiar o reteta foarte indicata daca ar scoate de la ingrediente usturoiul, ar inlocui Masala cu Basic Garam Masala si ar folosi mai putine rosii. Pentru Kapha, reteta este destul de ok (dovleceii nu sunt recomandati persoanelor cu predominanta Kapha) daca mai adauga usturoi, mai multa Masala si chiar un chilli verde proaspat la ingrediente.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
La mulți ani! 😀 Am găsit rețeta asta de Kitchen King Masala http://www.indiankhana.net/2013/03/Homemade-Kitchen-King-Masala-Powder-Recipe.html Nu reușesc să găsesc Mace nicăieri, știi tu vreun magazin pe la noi… sau apelez la reubedenii din afară? 😛
La multi ani Alina! Da, bun link ai gasit. Gasesti Mace la noi in tara la Indian Food – magazin online, numai ca e un condiment scump. Parerea mea – sari peste el, foloseste doar nucsoara obisnuita.