Baby Aloo Rasam este o supa de cartofi noi cu legume si condimente, foarte potrivita pentru oricine. Este Tridoshica, nu contine condimente prea puternice, nici seminte, doar pulberi. Un mic sfat: obisnuiti-va sa folositi o bucatica de radacina de ghimbir proaspat la toate supele – este extrem de sanatos, de bun la gust si da o senzatie de proaspat, fara sa fie prea picanta. Ghimbirul proaspat este unul din cele mai importante condimente folosite in bucataria indiana / ayurvedica si are proprietati vindecatoare. Desi este usor incalzitor, este bun de folosit si vara, mai ales sub forma aceasta, la supe, in cantitati mici.
Baby Aloo Rasam este o supa densa de legume, aromata, purificatoare, echilibranta – o minune pe orice fel de vreme.
timp de preparare: 35 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
10 cartofi noi micuti
1 morcov maricel
1 dovlecel micut
1 legatura ceapa verde
1 bucatica mica ghimbir proaspat
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita Pulbere de Curry
1 lingurita Kashmiri Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
1 legatura patrunjel
1 lingurita sare
3 linguri ulei de floarea soarelui
2 litri apa
METODA
Puneti pe foc o oala de 3 litri, plina cu 2 litri de apa. Aduceti apa la punctul de fierbere.
Intre timp, spalati bine cartofii si taiati-i bucatele micute. Curatati morcovul si o jumatate din el taiati-l bucatele mici, iar cealalta jumatate dati-o pe razatoarea mica/fina. Curatati dovlecelul de coaja si taiati-l cubulete. Curatati ghimbirul si dati-l pe razatoarea mica/fina. Spalati si tocati ceapa verde.
Cand apa incepe sa fiarba, puneti mai intai morcovii taiati bucatele. Acoperiti oala si asteptati pana incepe din nou sa fiarba. Dupa 5 minute, adaugati si cartofii cubulete impreuna cu restul de morcov ras si ghimbirul. La fel acoperiti oala si asteptati. Dovlecelul impreuna cu ceapa verde le adaugati dupa inca 5 minute. Tot atunci puneti si turmericul cu pulberea de coriandru si Kashmiri Garam Masala, precum si uleiul cu sarea. Acoperiti din nou si lasati sa fiarba 20 minute.
La final puneti si pulberea de Curry impreuna cu verdeata. Stingeti flacara, tineti acoperita supa inca 5 minute, apoi serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Baby Aloo Rasam este o supa Tridoshica, adecvata pentru toate tipologiile. Persoanele care au un exces de Pitta trebuie sa renunte la Kashmiri Garam Masala. Pentru persoanele Kapha recomand sa adauge si 1/4 lingurita Hot Garam Masala, mai ales daca simt ca au perturbari date de excesul de Kapha si sa serveasca supa cat mai calda posibil (evident, nu si daca afara sunt 40 de grade).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Se poate face și cu cartofi mai puțin noi, nu? 😀
Sigur ca da, doar ca o sa aiba usor alt iz 🙂 Pofta buna!