Ceapa, Chimion (Jeera), Coriandru, Dovlecei, Hing / Asafoetida, Linte, Masalas, Morcovi, Rosii, Turmeric, Ulei de Susan

Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume

Masoor Dal Vegetable Rasam

Masoor Dal este lintea micuta portocalie care a ajuns sa fie la noi mai usor de gasit in ultima vreme decat e lintea verde. Si asta datorita faptului ca e foarte buna la gust, pufoasa, fierbe rapid si neavand coaja e mai putin gazo-formatoare. Asa ca e util sa aveti la dispozitie cat mai multe moduri de a o gati pentru ca merita – e o linte grozava!

Masoor Dal Vegetable Rasam este o supita foarte simplu de facut, care nu implica pasarea/mixarea tuturor ingredientelor la final, ca la multe alte supe de pe blog. M-am gandit sa aveti si o asemenea varianta de supa, mai ales ca e chiar una foarte reusita. Sigur o sa va placa pentru ca e delicioasa si nu cere aptitudini speciale de bucatar iscusit.

Lintea portocalie din aceasta reteta este bine echilibrata de prezenta legumelor, iar gustul lor este potentat de condimente, insa fara nici o nota de picantzeala. Deci Masoor Dal Vegetable Rasam este accesibila tuturor, o supa ideala atat pentru copii cat si pentru persoanele active (lintea este foarte hranitoare si fortifianta).

timp de preparare: 40 minute

rezulta 5 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana Masoor Dal (linte portocalie)

7-8 cani apa

1 dovlecel mic

2 rosii medii

1 ceapa medie

1 morcov mediu

1 lingurita seminte de Jeera (chimion)

2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita Kerala Garam Masala

1 lingurita Basic Garam Masala

1/2 lingurita turmeric

1 varf de lingurita Hing

1 lingurita sare grunjoasa

3 linguri ulei de floarea soarelui sau susan

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati lintea in 5-6 ape pana ce apa care se arunca nu mai este laptoasa ci cat mai limpede. Scurgeti bine si tineti deoparte.

Curatati si tocati legumele asa cum doriti: bucatele, cubulete, date pe razatoarea mare.

Puneti uleiul la incalzit intr-o oala de 3 litri, pe foc mediu. Dupa ce uleiul este bine incalzit insa nu scoate fum, aruncati in el semintele de Jeera si imediat Hing-ul. Dupa cateva secunde puneti ceapa si sotati pana devine sticloasa. Atunci adaugati morcovul. Sotati inca 1-2 minute.

Vine randul dovlecelului. Presarati peste el turmericul si coriandrul pulbere. Amestecati bine si frecvent timp de 2 minute, pana se inmoaie putintel. Apoi puneti rosiile taiate cat mai fin precum si Kerala Garam Masala. Mai tineti pe foc amestecand frecvent inca 2 minute.

La final adaugati lintea pe care o lasati 2-3 minute sa absoarba toate aromele legumelor si condimentelor ca sa fie super gustoasa. Nu uitati sa mai alestecati din cand in cand.

Turnati toata apa, adaugati sare si acoperiti cu capac pana ce incepe sa dea in clocot. Micsorati flacara si fierbeti acoperit cam 15 minute sau pana ce legumele sunt foarte bine fierte.

Inainte de a inchide flacara puneti si Basic Garam Masala care va improspata aromele. Daca doriti puteti pune si niste verdeata tocata fin.

Gata! Serviti supa calda peste o lingura-doua de orez fiert simplu.

Din punct de vedere Ayurvedic: Masoor Dal Vegetable Rasam este o supa Tridoshica. Pentru persoanele Vata si Kapha se poate adauga un chilli verde tocat fin odata cu ceapa. Persoanele Kapha pot adauga ceva mai picant, gen piper negru sau pulbere de ghimbir.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Dal Rasam

Dal Rasam

Supa de Linte Mung

Moong Dal ka Shorba

Dal cu Legume

Dal cu Legume

Aloo Gajar Masoor Dal

Aloo Gajar Masoor Dal

Discussion

2 thoughts on “Masoor Dal Vegetable Rasam – Supa de Linte portocalie cu Legume

  1. Binevenita si binecuvantata aceasta supa, multumesc!
    Din punct de vedere ayurvedic, care este cel mai potrivit moment al zilei pentru servirea supelor? Multumesc.

    Posted by emaconduracheema | 17 September 2013, 9:01 AM
    • Supa poate fi servita oricand (alaturi de un orez simplu) deoarece este foarte usor de digerat dar e si hranitoare in acelasi timp. E si pura – ma refer la supele Ayurvedice. In India la masa de dimineata se serveste o supa putin mai groasa, din linte, numita Sambar.
      Este excelenta si pentru cina fiind foarte usoara.
      Singurul aspect care trebuie mentionat este recomandarea de a o servi calda. Persoanele cu exces Pitta pot sa o consume usor calduta.

      Posted by cloudpearl | 18 September 2013, 5:11 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

September 2013
S M T W T F S
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: