Aloo Gajar Masoor Dal – Linte portocalie cu Cartofi si Morcov

Aloo Gajar Masoor Dal

Cel mai bun Dal (mancare de linte) pe care l-am experimentat pana acum! Este un Dal simplu, fara picantzeala, cu un gust minunat si care pe mine m-a uns la suflet. L-am devorat cu niste painite Poori care intotdeauna complimenteaza foarte bine orice mancare la care sunt servite. Deci e posibil ca si ele sa fi contribuit la experienta mea gustativa extatica 🙂 .

Aloo Gajar Masoor Dal este o mancare din linte portocalie, care se gaseste si la noi pe la mai toate supermarketurile. Este lintea careia i se spune “rosie” desi bobul e de un portocaliu puternic. Pentru reteta aceasta am folosit Masoor Dal despicat in doua – spun asta pentru ca exista de cumparat si Masoor Dal cu bobul intreg, dar fara coaja, care fierbe o idee mai greu. Puteti folosi din care aveti/gasiti.

Am mai publicat pe blog o reteta care foloseste aceasta linte portocalie, Dal cu legume, insa reteta e diferita. Acum aveti la dispozitie doua retete cu Masoor Dal, inca una care foloseste 5 tipuri de linte printre care si Masoor Dal: Panchmel Dal, plus un kitcheri: Masoor Dal Kitcheri – ca sa aveti de unde alege, avand in vedere ca acest tip de linte este cel mai usor de gasit la noi.

adaptare dupa: Kavi’s Kitchen

timp de preparare: 40 minute

rezulta 5 – 6 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana Masoor Dal (fara coaja si cu bobul despicat in doua)

2 cartofi marisori

2 morcovi medii

1 ceapa mare

1 lingura Pasta de Ghimbir-Usturoi

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

cateva frunze de Curry

3 lingurite Anardana pulbere – optional

2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 + 1/2 lingurite turmeric

1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala

5 cani apa

4-5 linguri ulei de floarea soarelui

sare dupa gust

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti 4 cani de apa intr-o oala si aduceti la punctul de fierbere.

Spalati lintea de mai multe ori pana ce apa pe care o aruncati este limpede.

Rasturnati lintea in apa fierbinte din oala, adaugati putina sare si 1/2 lingurita turmeric. Amestecati de vreo 2 ori in urmatoarele minute, ca sa va asigurati ca nu sunt boabe de linte lipite de fundul oalei.

Lasati sa fiarba cam 12-15 minute, pana ce lintea devine galbena si foarte moale. Pastrati excesul de apa.

Curatati legumele si taiati-le cubulete. Tocati ceapa.

Puneti alta oala pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul s-a infierbantat, aruncati in el semintele de Jeera. Lasati-le sa pocneasca 10 secunde, apoi puneti frunzele de Curry si imediat ceapa. Sotati 3 minute, pana ce ceapa devine translucida.

Atunci adaugati si Pasta de Ghimbir cu Usturoi. Mai tineti putin pe foc, pana ce dispare mirosul de crud al usturoiului.

Rasturnati in oala morcovii si cartofii. Presarati turmeric si Garam Masala. Amestecati din cand in cand si tineti pe foc cam 2-3 minute. Apoi turnati 1 cana de apa si excesul de zeama de la linte.

Adaugati pulberea de coriandru + sarea. Amestecati si puneti capacul la oala. Fierbeti pe foc mediu pana ce legumele sunt bine gatite (cam 15 minute).

Apoi turnati lintea in oala, adaugati Anardana si lasati pe foc inca 3-5 minute.

Serviti Aloo Gajar Masoor Dal cald sau rece cu painite infoiate Poori sau Luchi ori, daca aveti un exces de caldura in corp (Pitta) – care nu va permite sa mancati prajit, cu painite Chapati sau peste un orez fiert simplu.

Aloo Gajar Masoor Dal_

OBSERVATIE: Daca nu aveti/gasiti Anardana, puteti sa folositi in schimb Amchoor sau Tamarind, dar NU 3 lingurite ci 1 singura. Gustul nu va fi acelasi insa tot bun va fi. Anardana, dincolo de gustul dulce-acrisor foarte placut, are si proprietatea ca ingroasa un picut mancarea la care este adaugat. Deci tineti seama de acest lucru cand adaugati apa.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta este un Dal Tridoshic, insa persoanele Vata nu trebuie sa-l consume mai des de 2 ori pe saptamana si ar fi bine sa adauge 1 chilli verde tocat marunt odata cu Pasta de Ghimbir-Usturoi. Este un Dal ideal pentru persoanele Pitta. Pentru persoanele Kapha merge neaparat adaugata ceva pulbere de Chilli rosu sau niste piper negru.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,398 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031