LUCHI – Painitele preferate ale Bengalezilor

Luchi

Luchi (pronuntie “luci” cu accent pe u) este tipul preferat de paine al bengalezilor. Este vorba de o paine prajita scurt in baie de ulei si care se umfla ca o minge, fiind foarte aspectuoasa si atragatoare.

Luchi este atat de indragita in Bengal incat este servita si ca atare, cu putin zahar presarat pe deasupra. Este vestita febletea bengalezilor pentru dulce si cred ca ei sunt si singurul popor care adauga zahar la orice fel de mancare (da, si la mancarurile de legume) nu numai la dulciuri.

Luchi este foarte simplu de facut, procesul de obtinere durand mai putin decat la Chapati de exemplu, sau la Parathas. Mai mult dureaza perioada in care trebuie lasat aluatul sa stea. Felul in care aceste discuri de aluat incep sa se umfle este foarte amuzant si generator de satisfactii pentru bucatarul priceput. De gust nu mai spun cat sunt de bune. Din pacate, si spun asta cu un suspin, Luchi nu este recomandat decat persoanelor Vata, fiind neindicate celor Pitta si Kapha (printre care ma numar si eu…).

sursa: Talimpu

timp de preparare: 45 minute

rezulta 8 bucati

INGREDIENTE

1 cana faina alba (Maida)

1 lingurita Ghee sau ulei

½ lingurita sare

1/4 – 1/3 cana apa calduta

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Amestecati bine faina cu sarea si Ghee. Adaugati apa calduta cate un pic si framantati pana obtineti un aluat moale dar ferm, nelipicios. Cand aluatul nu se mai lipeste deloc de mana atunci veti sti ca este perfect. Daca e prea uscat, mai adaugati cateva picaturi de apa si framanatati pana obtineti consistenta potrivita. Framantati macar 5 minute – cu cat framantati aluatul mai mult, cu atat Luchis vor fi mai fine.

Acoperiti aluatul cu o bucata de hartie prosop umezita. Lasati-l sa stea 30 minute.

Apoi luati-l din nou la framantat putin si impartiti-l in 8 bilute egale cam cat o minge de ping-pong sau usor mai mari.

Puneti uleiul la incalzit intr-o oala suficient de larga, asa incat Luchi sa aiba loc sa se umfle in voie si sa aveti spatiu sa manevrati spatula/spumiera. Incalziti uleiul pana la punctul de fum. Uleiul trebuie sa fie foarte fierbinte pentru ca Luchi sa se umfle si sa iasa asa cum trebuie.

Intre timp rulati Luchi: presarati foarte putina faina pe o suprafata plana / planseta si luati cate o minge de aluat pe care o aplatizati. Dati-o usor prin putina faina pe ambele parti, atat cat sa puteti rula cu sucitorul fara sa se lipeasca. Unele persoane prefera sa foloseasca cateva picaturi de ulei la aceasta etapa, in loc de faina – e foarte bine oricum. Important e, daca folositi faina, sa nu pudrati prea tare aluatul cu faina pentru ca Luchi vor iesi prea uscate.

Incepeti sa intindeti fiecare mingiuta de aluat sub forma unui disc cu diametrul de 10 cm sau mai mic. Intindeti bine aluatul insa nu exagerati – discurile trebuie sa fie subtiri insa nu foarte subtiri pentru ca e foarte posibil sa se fisureze la prajit. Nici prea groase nu trebuie sa fie pentru ca nu se vor umfla cum trebuie. Nu e greu de dibuit grosimea – dupa una doua incercari sigur nimeriti.

Intindeti toate discurile inainte sa incepeti sa prajiti.

Cand uleiul a atins fierbinteala potrivita (verificati cu o biluta micuta de aluat care trebuie sa se ridice imediat la suprafata), dati focul la mediu. Puneti usurel primul disc in uleiul incins, fara sa va stropiti. El va incepe sa bolboroseasca in ulei si se va ridica la suprafata, umflandu-se, la inceput neuniform. Apasati-l scurt inapoi in ulei, in mod repetat. Continuati astfel pana ce se umfla ca o minge. Practic, ar trebuie sa se umfle in maxim 5-10 secunde dupa ce s-a ridicat la suprafata.

Imediat dupa ce s-a umflat, intoarceti-l pe partea cealalta si continuati sa il apasati in ulei cate putin. Mai prajiti 5 secunde, apoi scoateti-l cu spatula/spumiera din ulei (nu folositi clesti de bucatarie) si puneti-l pe un platou pe care ati asezat in prealabil un strat dublu de hartie prosop, ca sa se scurga tot excesul de ulei.

Prajiti si urmatoarele discuri in acelasi fel. Timpul total necesar pentru a praji un Luchi este de cam 20 secunde. Deci toata operatiunea pentru cele 8 Luchi nu dureaza mai mult de 3-4 minute. Se prajesc la foc automat.

Luchi sunt cele mai bune cand sunt proaspete, calde, insa ele raman umflate si gustoase cateva ore dupa prajire.

Serviti Luchi cu un Chutney sau cu orice fel de mancare de legume sau linte/naut (de exemplu cu Channa Dal Tadka).

Luchi_

Din punct de vedere Ayurvedic: Luchi este un tip de paine potrivit  tipologiei Vata. Persoanele Pitta si Kapha au voie sa consume Luchi doar ocazional, si numai daca nu au dezechilibre, desi precis si-ar dori sa le savureze in voie mult mai des.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Autobiografia unui yoghin – Cap. 5 – despre Yogananda - 15 January 2016

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,848 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031