Nautul. Aceasta leguminoasa minunata. Un dar de la zei, pe care indienii il pretuiesc foarte mult si il folosesc foarte des atat pentru mancaruri, cat si pentru dulciuri sau snacks-uri. In India nautul este foarte mult prezent, fiind cot la cot ca importanta cu graul.
Tocmai de aceea am ramas un pic surprinsa cand am observat ca nu am postat nici macar o reteta cu naut pana acum. Cu exceptia retetelor in care se foloseste faina de naut. Aaa, si Falafelul. Dar asta nu prea e o retetea indiana de-adevaratelea, asa ca nu se pune.
La noi nautul este cam ocolit din cauza ca majoritatea gospodinelor sunt foarte grabite si traiesc cu impresia ca dureaza mult pana il fierbi. Mai este si faptul ca la romani nautul e ceva relativ nou si nu prea circula multe retete in care se poate folosi…cu exceptia Hummus-ului de care te cam saturi la un moment dat.
Asa ca imi propun sa va ofer muuulte retete cu aceste boabe minunate, dulci si care hranesc creierul.
Channa Dal Tadka este prima din seria asta. Am gasit reteta pe un blog simpatic si vesel, si am tradus-o pentru voi intocmai. Reteta provine din sudul Indiei.
timp de preparare: 25 -30 minute (+ inmuiat si fiert nautul)
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1 + 1/2 cani naut uscat sau 2 conserve naut deja fiert
1 ceapa
2 rosii
2 chilli verzi
2 pastai cardamon
2 cuisoare
1 bat mic de scortisoara
1 mana caju
1 bucatica ghimbir proaspat
1 lingurita chimion seminte (Jeera)
1 chilli rosu uscat – optional
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita piper cayenne (pulbere de chilli rosu)
2 +2 linguri ulei (sau Ghee)
verdeata
METODA
In aceasta reteta puteti folosi fie naut uscat, fie naut la conserva, deja fiert.
Daca folositi naut uscat, atunci trebuie sa-l puneti la inmuiat peste noapte sau macar 4 ore. Apoi scurgeti apa si il puneti in oala cu presiune, cu putina apa si 1/2 lingurita turmeric. Fierbeti-l bine, insa nu intr-atat incat boabele sa se sfarame. Scurgeti apa si lasati-l deoparte.
Intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei la incalzit si adaugati chilli verzi taiati (fara seminte daca vreti mai putina picantzeala), cardamon, cuisoare, scortisoara. Tineti pe foc si amestecati cam 20 secunde.
Apoi adaugati ceapa tocata. Gatiti pana ceapa devine translucida.
Adaugati rosiile tocate, turmeric, piper cayenne. Mai gatiti 4-5 minute (daca folositi rosii de la conserva e nevoie numai de 2 minute).
Lasati sa se racoreasca 10 minute. Apoi mixati impreuna cu caju si ghimbir cu mixerul vertical sau in blender.
Intr-o oala puneti restul de ulei la incalzit si apoi puneti semintele de chimion si chilli-ul rosu uscat. Dupa 10 secunde rasturnati nautul cu pasta. Adaugati apa pentru a obtine consistenta dorita (cam 1 cana). Puneti si sare si aduceti la punctul de fierbere.
Tineti pe foc inca 5 minute. Gata! Presarati verdeata si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta este o reteta foarte potrivita pentru persoanele Kapha. Si indivizii Vata pot consuma nautul preparat astfel, chiar daca pentru ei nautul in general nu este recomandat, insa ar fi bine sa evite chilli-ul rosu si piperul cayenne. Pentru Pitta este neaparat de scos din reteta orice picantzeala: chilli verzi si rosii, precum si pulberea de chilli rosu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Ce inseamna “o bucatica de ghimbir”? Cat de mic trebuie sa fie batul de scortisoara? nu se poate sa precizati gramajul?
Daca folosesti un gram in plus sau in minus de ghimbir la o mancare nu patesti nimic, dar in general o bucatica se refera la dimensiunile unei falange de deget sau doua, dupa gust. Batul de scortisoara nu da o aroma prea puternic perceptibila nici daca folosesti unul mare, de-un deget, asa cum folosesc eu. Se urmareste mai mult impregnarea hranei cu energia din batonul de scortisoara, energie care se transfera in ulei care la randul lui infuzeaza toata mancarea respectiva.
Nu pot oferi gramaje, asta ar insemna sa fac farmacie nu bucatarie. Sorry…