Chole inseamna naut, iar Tikki deja stiti ce inseamna. Chole Tikki este un aperitiv delicios, o combinatie intre naut si cartofi care in mod normal n-ar fi o idee buna pentru persoanele Vata. Insa datorita prezentei condimentelor si felului de preparare, Chole Tikki sunt minunate si pentru aceste persoane.
In India, cel mai adesea Tikkis sunt savurate ca si snack, alaturi de un Chutney sau cu putin iaurt (Ayurveda nu recomanda combinatia cu iaurt simplu decat daca e preparat sub forma de Raita). Tikkis se gasesc pe la mai toate tonetele vanzatorilor ambulanti de Street Food. Sunt un snack popular si absolut delicios.
adaptare dupa: Manjula’s Kitchen
timp de preparare: 40 minute
rezulta aproximativ 20 bucati
INGREDIENTE
1 cana naut fiert
5 – 6 cartofi medii
1 ceapa medie
1 lingurita Pasta de Ghimbir-Usturoi
1 legatura patrunjel sau marar
1 lingurita Basic Garam Masala
1 lingurita Pulbere de Curry
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita seminte de chimion (jeera) – optional
1 lingurita sare
4 – 5 linguri ulei pentru prajit
METODA
Fierbeti sau coaceti cartofii in coaja. In ce priveste nautul, fie folositi din cel de la cutie, din comert, fie folositi proaspat – caz in care trebuie pus la inmuiat de seara pana dimineata si fiert cu putin turmeric in oala cu presiune cam 30 minute.
Amestecati cartofii cu nautul si zdrobiti-i ca pentru un piure. Nu este nici o problema daca mai raman bobite de naut nezdrobite.
Tocati marunt ceapa. Rasturnati-o peste cartofii cu naut. Puneti si pasta de ghimbir cu usturoi. Presarati toate pulberile de condimente si semintele de chimen daca folositi. Adaugati si verdeata tocata marunt. Amestecati cu mana 2-3 minute, pana ce cartofii sunt bine acoperiti de condimente.
Luati compozitie cu o lingura si incepeti sa formati Tikkis de forma rotunda, mari cat palma, groase cam de 5 mm. Asezati-le pe un platou uns cu o picatura de ulei in prealabil.
Dupa ce ati format toate Tikkis, puneti o tigaie non-stick pe foc mediu. Cand tigaia e fierbinte, turnati 2 linguri de ulei si asezati cu grija Tikkis unele langa altele insa fara sa le inghesuiti. Lasati-le sa se prajeasca 4-5 minute, fara sa umblati deloc la ele. Apoi intoarceti-le pe partea cealalta cu mare grija pentru ca e posibil sa se desfaca. Manevrati-le ajutandu-va de doua ustensile. Lasati si pe partea asta 2 minute. Apoi le scoateti pe un platou si prajiti tura a doua.
Serviti Chole Tikki calde sau reci, ca garnitura la orice fel de mancare.
OBSERVATIE: Puteti pregati aceste Tikkis (precum si celelalte doua tipuri de Tikkis pe care le-am postat anterior: Aloo Tikki si Kadoo Tikki) si la cuptor. Asezati-le pe o bucata de hartie de copt si stropiti-le cu putin ulei. Coaceti 20 minute la foc mediu, apoi intoarceti-le pe partea cealalta, mai stropiti-le cu putin ulei si coaceti inca 10 minute. Numai ca in acest caz nu vor fi deloc potrivite pentru persoanele Vata, insa vor fi mai ok pentru cele Kapha.
Din punct de vedere Ayurvedic: Chole Tikki sunt Tridoshice, cu observatia ca persoanele Vata trebuie sa foloseasca mai mult ulei la prajit, iar persoanele Pitta trebuie sa nu foloseasca Pasta de Ghimbir-Usturoi, iar ceapa fie s-o scoata din reteta, fie s-o inlocuiasca cu praz. Indivizii cu predominanta Kapha pot adauga 1 lingurita de piper macinat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Am facut si eu, cu cartofi mov dar s-au desfacut( imprastiat). Oare ce am gresit?…
Ciau Adela! Imi pare rau de experienta ta 😦 Nu-i bai, omul din greseli invata 🙂
Nu cred ca tine de culoarea morcovului. Daca nu ai folosit deloc cartof atunci e normal sa ti se imprastie compozitia la prajit. De asemenea, ce fel de naut ai folosit: fiert de tine, proaspat sau de la conserva? Cel de la conserva e intotdeauna mai…umed, mai apos, chiar daca il scurgi bine de tot. Atunci e nevoie sa folosesti ceva faina. Intotdeauna cand ai indoieli in privinta compozitiei si simti ca e prea moale, adauga un pic de faina de grau sau de naut – ajuta mult.
Te astept sa mai experimentezi si sa ne spui despre succesul tau 🙂