Kadoo Tikki este denumirea indiana pentru niste crochete din dovleac. Exista numeroase varietati de Tikki, facute din fel de fel de legume si leguminoase, care de care mai gustoase. Cele mai vestite si mai indragite sunt Aloo Tikki. Sunt atat de bune incat au devenit un fel de emblema a bucatariei indiane in Occident, asa incat nu exista restaurant indian care se respecta si care sa nu aiba in meniu aceste Aloo Tikki.
Astazi va propun sa incercati niste Tikkis facute din dovleac, extrem de bune si de savuroase, grozave ca garnitura alaturi de orice fel de mancare. Sunt usor de facut, nu implica prea multa pricepere la gatit, fiind accesibile si incepatorilor intr-ale bucatariei indiene. Pofta buna!
timp de preparare: 40 minute
rezulta aproximativ 20 bucati
INGREDIENTE
1/2 dovleac placintar (jumatate din partea rotunda, cu seminte)
1 fir subtire de praz
1 cana faina de naut (Besan)
1 lingurita turmeric
1 lingurita ghimbir pulbere
2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)
2 lingurite Dabeli Masala sau alta Masala picanta
1 lingura Pasta de Ghimbir-Usturoi
1 lingurita sare
4 linguri ulei pentru prajit
METODA
Curatati bucata de dovleac de samburi si coaja. Dati dovleacul pe razatoarea mare.
Curatati prazul si spalati-l. Taiati-l rondele finute. Rasturnati-l intr-un castron mare, peste dovleac.
Adaugati faina de naut si toate condimentele.
Amestecati bine de tot pret de 2-3 minute, pana ce rezulta un amestec omogen, usor lipicios. Nu folositi deloc apa. Daca amestecul e prea zemos, mai adaugati faina de naut.
Apoi luati cate 2 linguri din amestec si modelati in mana o forma care seamana cu o piftea mai mare, rotunda, aproape cat palma, si nu prea groasa (de aproximativ 4-5 mm).
Asezati-o pe un platou si formati si celelalte Tikkis. Dupa ce le-ati terminat, puneti o tigaie pe foc mediu. Turnati uleiul si cand s-a incalzit bine puneti Tikkis la prajit in tigaie asa incat sa aveti destul spatiu intre ele ca sa le manevrati.
Prajiti cate 4 minute pe o parte si cand le intoarceti faceti-o cu delicatete, ca sa nu se rupa. Nu dati flacara mai tare pentru ca Tikkis se vor bronza prea mult la exterior si nu se vor face in interior. In principiu, din cantitatile de mai sus, ar trebui sa va iasa 2 sau 3 sarje (in functie de dimensiunile tigaii).
Scoateti Tikkis din tigaie si asezati-le pe un platou pe care ati pus o bucata de hartie prosop. Serviti-le proaspete.
Din punct de vedere Ayurvedic: Kadoo Tikkis sunt potrivite pentru tipologiile Vata si Kapha. Insa Kapha nu trebuie sa le deguste foarte frecvent. Persoanele Pitta pot si ele servi aceste Tikkis ocazional (daca nu sufera de tulburari de tip Pitta de genul: probleme cu vezica biliara, cu stomacul, indigestie, probleme de piele, febra etc), insa renuntand la Dabeli Masala si la Pasta de ghimbir-usturoi. Eventual aceste persoane pot adauga 1 legatura patrunjel verde tocat si 1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.