Chapati – Paine indiana fara drojdie

Chapati_new

Chapati este painea cea de toate zilele a indianului. Este o lipie fara drojdie, fara praf de copt, facuta doar din faina integrala, apa si sare. Chapati este simplu de facut si delicioasa la gust. Ea se poate servi cu Raita, Chutney, Subji si orice fel de alta mancare care cere paine.

timp de realizare: 35 minute

pentru 6 Chapati

INGREDIENTE

1 cana faina integrala de grau (sau 6 linguri pline, cu varf)

1/4 lingurita sare

1 ceasca apa calduta (mai mult sau mai putin, in functie de calitatea fainii)

1 lingurita ulei

ALTE LUCRURI NECESARE

2 linguri ulei/Ghee

putina faina in plus, pentru cand intindeti Chapati

1 castron pentru framantat aluatul

1 sucitor mic (puteti folosi unul mare, dar e mai incomod)

o suprafata plana curata pentru intins Chapati (eu folosesc un tocator mai mare din lemn)

1 pensula pentru prajituri, pentru uns Chapati cu ulei

1 tigaie din fonta

1 spatula pentru intors Chapati

1 farfurie/platou pe care ati pus o bucata hartie prosop

METODA

Este foarte usor: Intr-un castron amestecati faina cu sarea. Turnati apa cate putin, atat cat sa iasa un aluat moale dar ferm, nu foarte lipicios. Framantati si eventual mai adaugati putina faina sau apa, in functie de cum simtiti aluatul la mana. Trebuie sa fie elastic si ferm, dar nu tare. Cand deja aluatul are o forma, ungeti-va mana cu 1 lingurita ulei si mai framantati 10-20 secunde. Toata operatiunea de framantare dureaza maxim 5 minute. Acoperiti-l si lasati-l sa stea minim 10 minute.

Intre timp puteti sa pregatiti “campul de lupta” 🙂 pentru intins Chapati si coacerea lor, adica: puneti tigaia pe aragaz, aduceti spatula langa tigaie, puneti cele 2 linguri de ulei intr-o cescuta mica impreuna cu pensula langa aragaz, pregatiti vasul/platoul pentru Chapati si puneti pe el o bucata de hartie prosop, pregatiti tocatorul de lemn/suprafata pentru intins Chapati si gasiti sucitorul!

Dupa ce a stat suficient, luati aluatul la framantat inca cateva secunde dupa care il impariti in 6 bile egale. Daca vreti sa obtineti Chapati mai micute, puteti imparti in 8, numai ca veti sta mai mult la tigaie ca sa le coaceti. Mie imi place sa le fac mai marisoare ca ia mai putin timp.

Puneti tigaia de fonta pe foc mediu ca sa se incalzeasca in timp ce intindeti prima Chapati. Luati o bila de aluat, treceti-o bine prin faina, presarati si suprafata de lucru cu putina faina si incepeti sa intindeti cu sucitorul. Nu folositi prea multa faina pentru ca Chapati, desi vor fi bune la gust, vor deveni prea uscate mai ales daca nu le mancati proaspete.

Intindeti aluatul sub forma unui disc cu diametrul de cam 12-15 cm. Chapati trebuie sa fie intinse intr-un strat uniform si subtire, cam cat o clatita, dar nu atat de subtire incat aluatul sa se rupa cand il duceti spre tigaie la copt, si nici nu trebuie sa aiba gauri.

Puneti primul disc de aluat in tigaie dupa ce ati verificat ca tigaia este suficient de fierbinte (aruncati o picatura de apa in tigaie si daca sfaraie si se evapora e timpul!).

In aceasta etapa nu folositi ulei. (Dupa ce ati pus Chapati in tigaie, pregatiti alta intinzand a doua bila de aluat!) Lasati painita in tigaie cam 40 secunde sau mai mult pana vedeti ca incepe sa se inchida la culoare si sa aiba umflaturi.

Atunci e momentul sa o intoarceti. Dupa cateva secunde va incepe sa se umfle. Presati-o usor cu spatula, fara sa o spargeti, pe toata suprafata ei.

Apoi ungeti-o cu foarte putin ulei pe toata suprafata.

Acum intoarceti-o din nou si procedati in acelasi fel: presati peste tot cu spatula pentru ca va continua sa se umfle, si ungeti cu ulei. Mai lasati-o in tigaie pret de 15-20 secunde pana se coace si partea cealalta, apoi scoateti-o cu spatula pe platou si puneti alta Chapati la facut. NU tineti prea mult painita in tigaie pentru ca va deveni tare si uscata.

Chapati_new_

OBSERVATIA 1: Chapatis pot fi servite imediat sau puteti sa le acoperiti cu un capac ca sa ramana moi. Altfel se vor usca si vor fi mai greu de mestecat. Daca le-ati acoperit bine intr-un vas etans, ele vor putea fi mancate si a doua zi. Nu le lasati descoperite pentru ca se vor transforma in niste scoarte uscate.

OBSERVATIA 2: Puteti face Chapati si fara sa folositi ulei ca sa le ungeti. Numai ca ele trebuie mancate proaspete. Nu vor putea fi pastrate mai mult de cateva ore pentru ca se usuca foarte tare. Sau puteti sa le ungeti cu un strop de ulei dupa ce le scoateti din tigaie, doar pe o parte, direct in vasul in care pastrati Chapati.

OBSERVATIA 3: Daca in timp ce coaceti Chapati in tigaie, incepe sa iasa prea mult fum, e semn ca ati dat flacara prea mare si trebuie sa o micsorati putin. La fel si daca vedeti ca pe tigaie raman bucatele mici, arse, din painite.

OBSERVATIA 4: Pentru a face Chapati (precum si alte tipuri de paine indiana) aveti nevoie de o tigaie din fonta. Puteti obtine painite bune in orice tigaie insa atentie la puterea flacarii ca sa nu se arda lipiile.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste painite sunt Tridoshice.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Seeds KULCHA

Seeds KULCHA

POORI

POORI

Parathas cu cartofi

Aloo PARATHAS

Parathas

Parathas

Discussion

4 thoughts on “Chapati – Paine indiana fara drojdie

  1. Multumesc … multumesc… si iar multumesc 🙂 tare tare bune, si chapati si tot ceea ce e aici pe site. Tare multumesc pt toate informatiile atat de utile 🙂

    Zile pline de armonie si dragoste sa ai 🙂

    Posted by Pasy | 18 October 2014, 12:28 PM
  2. Excelente! E aproape de ora 23, dar nu m-am putut abtine sa nu infulec una. :)) Ce mai, sunt o gurmanda! Visez la lipiile astea de zeci de ani, cred. Nu stiu de unde mi-a venit prima data, din eter, habar n-am. Dar uite ca acum le-am gasit. Multumesc Daniela!
    Presimt ca tot ce faci tu aici e minunat. Felicitari pentru saitul asta de minune si poveste, pe care deja l-am sheruit. Imi pare foarte competent tot ce spui tu aici. Ce mai, m-ai molipsit! Si sper sa ma ajute la un stil de viata, care trebuie schimbata pe alocuri, chiar prin partile esentiale. Nu mai stiu cum te-am gasit, dar zau de-mi pare rau 🙂
    Inca nu stiu exact ce sunt eu ca tipologie dosha, oricum, se pare ca ceva cu pitta mai proeminent. O pitta care la 52 de ani intrata chinuit si agonizant la menopauza, s-a foarte ingrasat (10 kile!), picioare umflate, apatii, nemultumiri interioare etc. Un tablou deloc imbietor. Sper cu ajutorul tau si Lui Dzeu sa-mi gasesc leacul si buna dispozitie.
    Inca o data iti multumesc pentru munculita ta din acest sait competent si voios.
    Mai sper sa gasesti timp si pentru categoria asta de probleme legate de menopauza si dereglari cauzate de tratamente specific feminine asociate varstei.
    Pana atunci sunt aici nesperat de multe ore, fapt care ti se datoreaza. Am deja un raft de condimente…si timid dar sigur incerc sa experimentez…mai, asta cu condimentele m-a prins tare, dar bag de seama ca trebuie stiinta de manipulare ca dau stari.
    Sa nu ma lungesc f tare, bucurie si cer senin iti doresc!

    Posted by Adriana | 27 May 2014, 11:22 PM
    • Multumesc Adriana pentru mesajul tau tonic si pentru ca ti-ai gasit timp sa-mi povestesti impresiile tale chiar si la ore inaintate 🙂
      Daca ai condimente si un blog la dispozitie, nu mai ramane decat mobilizarea ta 😀 care bag seama ca nu-ti lipseste.
      Menopauza e un subiect “fierbinte” si pentru mine, asa ca o sa scriu o serie de articole despre asta ca sa ajut cat mai multe femei sa treaca cu bine cu mijloace naturale de acest segment al vietii. Pana una alta ar fi de mare folos sa-ti faci Testul pentru ca pe aflarea tipologiei tale se bazeaza toata alimentatia viitoare precum si intelegerea aspectelor ce tin de menopauza din perspectiva Ayurvedica.
      Un lucru insa e de baza: foloseste cat mai putin si mai rar chilli rosu sau pulbere de chilli cat timp esti la menopauza, mai ales daca esti o tipologie Pitta. Alinta-te in schimb cu coriandru si fenicul, si tine-te aproape de chimion (zis si Jeera). O sa-ti schimbe viata si tonusul.
      Toate bune si tie si pe curand!

      Posted by cloudpearl | 28 May 2014, 1:24 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,408 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031