Aloo Parathas – Lipii umplute cu Cartofi

Cel mai popular si mai indragit tip de paine indiana – Aloo Parathas – adica un fel de lipii umplute cu o pasta de cartofi in amestec cu diverse condimente. Un deliciu! Atat de bune incat multi prefera sa le manance ca atare, fara nimic altceva, doar ca sa se bucure de gustul lor.

Nu sunt prea greu de facut, practic ca un fel de Chapati cu deosebirea ca in mijlocul discului de aluat puneti o lingura de cartofi cu condimente si apoi il sigilati lipind marginile. Simplu dar extrem de bun.

timp de preparare: 40 minute

pentru 6 Parathas

INGREDIENTE pentru ALUAT

1 1/2 cana faina integrala de grau

1/4 lingurita sare

1/3 cana apa

putin ulei sau Ghee

1 cana = 300 ml

INGREDIENTE pentru UMPLUTURA

3 cartofi medii fierti sau copti in prealabil

1 lingurita Adrak (ghimbir pulbere) sau Galangal

1/2 lingurita Haldi (turmeric)

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala sau Curry Powder

1/2 lingurita sare sau dupa gust

METODA

Amestecati faina, sarea si apa si framantati. Puteti adauga apa sau faina asa incat sa iasa un aluat moale dar ferm. Lasati-l sa stea deoparte minim 10 minute.

In acest interval curatati cartofii de coaja, zdrobiti-i bine cu o furculita ca si cum ati vrea sa obtineti piure, insa nu atat de fin. Amestecati-i cu condimentele si puneti deoparte.

Mai framantati un pic aluatul inainte de a-l prelucra. Impartiti-l in 6 bile. Luati una din bile, treceti-o bine prin faina si incepeti sa o intindeti sub forma de disc un pic mai mare de o palma, deci grosut.

In mijlocul discului puneti 1-2 linguri amestec de cartofi. Ridicati marginile si lipiti-le bine, ca la coltunasi. Puneti deoparte si faceti la fel si cu celelalte 5.

   Luati prima bila umpluta, treceti-o prin faina si asezati-o cu motzul in sus. Presati-o usor cu palma ca sa o intindeti putin. Apoi intindeti-o cu sucitorul, sub forma de cerc, insa delicat, ca sa nu se rupa aluatul si sa iasa umplutura afara.

   Puteti sa intindeti Aloo Parathas cat doriti de groase sau subtiri. Evident, cu cat le faceti mai groase, cu atat va trebui sa le coaceti mai mult timp. Nici foarte subtiri nu trebuie sa iasa din doua motive: 1. vor fi prea uscate si 2. nu veti mai simti gustul de cartofi, deci veti rata placerea pe care o aduc Aloo Parathas. Grosimea ar trebui deci sa fie de cam 2-5 mm. Incercati, vedeti cum va place mai mult.

Procesul de coacere este identic cu cel de la Parathas simple sau de la Chapati. Aveti nevoie de o tigaie de fonta pe care o incalziti bine inainte sa puneti Aloo Parathas in ea. Coaceti pe ambele fete cate 1 minut (focul la mediu, nu mare, ca sa nu se arda) sau pana ce sunt suficient de bine coapte. Eventual le intoarceti pe ambele parti de mai multe ori. Scoateti-le cu spatula intr-un vas pe o bucata prosop de hartie si ungeti delicat cu putin ghee sau ulei pe partea de deasupra.

  

Serviti-le calde sau tineti-le acoperite, intr-un vas ermetic inchis, ca sa ramana fragede si caldute cat mai mult timp. Daca le pastrati astfel, veti observa ca sunt bune de papat si a doua zi.

Le puteti savura alaturi de un Chutney sau de Baingan Bharta. Mie imi pare ca se completeaza excelent cu Kadoo ki Sabzi, ca in prima imagine din susul paginii.

Parathas cu cartofi

Cea mai proaspata sarja de Aloo Parathas dintr-o duminica dimineata…

OBSERVATIA 1: In ce priveste condimentele, puteti experimenta cu aproape toate tipurile, in functie de preferinte. Puteti pune pulberi de fenicul, chimen, piper sau chilli bine tocat sau usturoi. Eu am incercat chiar si cu ceapa bine tocata. Daca doriti, puteti adauga si verdeata.

OBSERVATIA 2: Aloo se pronunta “Alu”, cu accent pe “u”, nu ca atunci cand raspundem la telefon 🙂 .

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Parathas sunt Tridoshice. Persoanele Kapha pot adauga 1/2 lingurita piper cayenne sau pippali, iar Vata poate adauga 1 chilli verde bine tocat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cascaval Paratha

Cascaval Paratha

Chapati Egg Roll

Chapati Egg Roll

Egg Paratha

Egg Paratha

Lipii indiene umplute cu branza

Paneer PARATHA

Discussion

13 thoughts on “Aloo Parathas – Lipii umplute cu Cartofi

  1. Doar ce am mâncat eu, gătite tradițional de un bucătar indian. Condimentul e mult prea puternic, iti ia gura foc

    Posted by cicisxn | 19 February 2016, 3:48 PM
    • Da, asa e cu indienii adevarati: folosesc mult prea mult chilli, ingrozitor de mult pentru noi. Acopera orice placere de a manca Aloo Parathas.
      Incearca metoda de pe blog, mult mai putin picanta, si poate o sa fii mai placut impresionata 🙂

      Posted by cloudpearl | 23 February 2016, 9:30 AM
  2. Sarut-mana! Repetam experimentul. Totul foarte usor de facut.De data asta incerc sa le fac mai umplute. 😛

    Posted by Adriana Gherghisan | 19 January 2015, 8:54 PM
    • Daca le faci cu foarte multa umplutura, asa cum ai fi tentata, atunci trebuie sa le mananci imediat, altfel se inmoaie lipiile si devin mai neplacute. Deci experimenteaza si gaseste proportia potrivita gustului tau. Spor la papat!

      Posted by cloudpearl | 20 January 2015, 3:14 PM
  3. Am facut azi aceste painici…oh! Opriti-ma! Fiind VATA le-am “oloit” ceva mai bine sa nu-mi fie uscate in rest…ma repet…Opriti-ma!

    Posted by Adriana Gherghisan | 17 January 2015, 5:45 PM
  4. Trebuia musai sa vad “gasca” de lipii de la tine. Sunt fan al lipiilor, prin urmare sper sa ajung sa le testez pe toate deoarece nu ma pot hotari, dar cu prioritate pe cele cu branza pt. ca sunt mare iubitoare de branza. Ce bine ca ai adus vorba de aceste lipii pt ca uitasem sa mai incarc o poza de la preparare. 🙂

    Posted by Food Design | 7 May 2014, 8:21 AM
  5. buna ziua am incercat si eu reteta aiesit buna, dar are un mic inconvenient acolo unde am streabs coca a iesit un ic cam groasa . Cum ar trebui sa streng coca “buchetel” ca atunci cand o intind sa nu iasa groasa in acel loc? Multumesc
    Am faut si eu testul acela si a iesit PITTA-KAPHA mai mult PITTA
    mi s-a parut interesant…

    Posted by carmen | 31 August 2013, 6:27 PM
    • Buna Carmen, secretul e sa nu intinzi aluatul prea subtire. El trebuie sa fie grosut, altfel se va rupe la intins dupa ce pui umplutura si in plus Paratha va fi prea uscata. Daca e suficient de groasa foaia atunci nu va fi o problema sa intinzi uniform Paratha. Apoi incearca sa strangi aluatul nu sub forma de buchetel ci ca si cum ai face o placinta, deci mai plat un pic, nu motzat 🙂 Felicitari ca ai facut testul. Inseamna ca acum te cunosti un pic mai bine.

      Posted by cloudpearl | 31 August 2013, 7:39 PM
  6. as vrea o varianta de paine la cuptor, fara drojdie, nu prajita, pentru ca mi-ai spus ca la dezechilibrul meu trebuie sa evit prajeala, in plus vreau sa le pot manca a doua zi nu neparat imediat

    Posted by angela dinu | 10 March 2013, 11:14 AM
    • Vrei cam multe Angi :). In India, traditional, nu exista alta paine la cuptor decat Naan, insa e facuta cu drojdie. Am postat deja o varianta de Naan la tigaie. Vine in curand si cea la cuptor. Painea facuta la cuptor nu este buna pentru Vata – e prea uscata. Chiar daca tu ai un dezchilibru de tip Pitta, nu inseamna ca te poti echilibra dezechilibrand celelalte Doshas. Nu faci decat sa-ti agravezi situatia. Da, ai in special grija sa respecti principiile pentru Pitta, insa cauta ca in rest sa mananci Tridoshic, altfel sari din lac in put. Depinde mult si de anotimp. Painitele care raman bune si a doua zi sunt Naan la tigaie si Parathas. Insa nu uita: cel mai bine e sa mananci totul proaspat, preparat in ziua respectiva. Toate tipurile de paine la tigaie sunt ok pentru tine cu conditia sa nu le faci prea uscate si sa le tii acoperite intr-un vas care se inchide etans.

      Posted by cloudpearl | 10 March 2013, 1:00 PM
    • Buna Angela,

      Poti face paine fara drojdie. Nu mai creste atat si nu mai e neaparat pufoasa, dar se poate.
      Uite un articol cu cateva exemple http://www.formula-as.ro/2012/1020/nutritie-55/paine-de-casa-fara-drojdie-15078 .

      Depinde si cata paine mananci, am observat ca painea facuta in casa este mai consistenta, mai densa ca textura si nu mai iti vine sa mananci la fel de multa.
      ca varianta poti sa faci niste lipii si sa le frigi pe plita.

      Nu stiu ce spune Ayurveda despre aceste lucruri, doar descriam pe scurt posibilitatile.

      sasha

      Posted by La Roqua | 14 March 2014, 11:55 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,983 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031