Legume, Masalas, Oua, Turmeric

Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

Chapati Egg Roll

Chapati Egg Roll este o reteta ingenioasa, usor aventuroasa (cel putin pentru incepatori) si deosebit de gustoasa. Zic aventuroasa pentru ca implica cateva miscari care trebuie facute foarte iute ca sa iasa lucrurile cum trebuie. Nu e mare filozofie, nu e nimic complicat, doar trebuie sa fiti foarte atenti pana va formati un pic mana, ceea ce ar trebui sa se petreaca dupa primele doua Roll-uri facute. Si, ca dupa orice aventura noua reusita, satisfactia e garantata si simti ca parca ti-a mai crescut o stea pe umar in viata de bucatar 🙂 Intra si un strop de adrenalina in joc, asa ca totul e la superlativ.

In ce priveste rezultatul, n-am decat cuvinte de lauda. Nu (mai) sunt mare fan al oului de ceva vreme desi inainte imi placea destul de mult. Gusturile se schimba dupa ce te hranesti cat mai Sattvic o perioada – nu te mai atrag mancarurile grele, oul fiind un renumit aliment greu. Insa reteta asta m-a cucerit, si pe mine si pe toti care au gustat Roll-urile. Daca folositi si lipii proaspete, fragede, totul e si mai bun si veti primi din nou si din nou solicitari de a pregati Chapati Egg Roll.

Chapati Egg Roll este o idee grozava de hrana pentru un picnic la iarba verde, pentru calatorii, ori pentru luat la serviciu. Daca aveti deja lipiile facute/cumparate, totul dureaza foarte putin. Aceste Roll-uri sunt hranitoare, satioase si foarte echilibrate (daca respectati regulile referitoare la combinatii mentionate in josul paginii). Sunt sigura ca o sa placa tuturor celor ce le vor degusta.

adaptare dupa: Archana’s Kitchen

timp de preparare: 10 minute

rezulta 4 Rolls pentru 2 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

4 oua

4 painite Chapati sau Paratha

1/4 lingurita sare

1 lingurita Hot Garam Masala

1/2 lingurita Curry Powder

1/4 lingurita turmeric – optional

4 lingurite ulei de floarea soarelui

METODA

Bateti bine ouale (separat sau impreuna, dupa cum va este mai usor) cu sarea si condimentele. Intre timp incalziti o tigaie de ceramica non-stick pe foc mediu. Este de asemenea esential sa aveti Chapati chiar pe aragaz, langa tigaie, ca sa va fie usor sa manevrati totul foarte rapid, nu sa umblati dupa lipii prin bucatarie.

Cand tigaia e bine incalzita, turnati o lingurita de ulei, apoi un ou batut. Eu folosesc pentru aceasta etapa un polonic mic pentru sosuri.

Daca sunteti o persoana mai atenta la cantitatea de oua din alimentatie, cautand sa reduca consumul lor, atunci puteti foarte bine sa va descurcati folosind doar o jumatate de ou pentru fiecare Roll.

Imediat cautati sa intindeti oul in tigaie ca pe o clatita, insa asa incat sa fie de aproximativ marimea lipiei pe care o veti folosi. Nu e nici o problema daca iese un pic mai mic sau mai mare.

Puneti imediat Chapati deasupra, peste oul nefacut. Apasati usor cu dgetele sau cu o spatula. Painita se va “suda” de ou. Lasati sa se gateasca 1-2 minute, apoi intoarceti pe partea cealalta pentru cateva secunde – acest pas este optional. Daca folositi Chapati care nu sunt proaspat facute, atunci va recomand sa faceti acest pas pentru ca asta incalzeste si fragezeste putin lipia.

Rasturnati lipia cu ou pe o farfurie intinsa, cu partea cu oul in sus.

Chapati Egg Roll_

Treceti sa faceti urmatoarea lipie cu ou in acelasi fel. Nu uitati sa adaugati ulei daca cel dinainte a fost absorbit total – acest lucru e posibil in cazul in care optati pentru incalzirea lipiei pe partea cealalta dupa ce partea cu oul s-a facut.

Dupa ce ati facut si a doua lipie cu ou, asezati-o peste cea precedenta, tot cu oul in sus. Nu va faceti griji, nu se vor lipi unele de altele (mai ales daca ati folosit ulei pentru gatit).

Trebuie sa va miscati foarte rapid dupa ce turnati oul cu polonicul pentru ca el va tinde sa se inchege imediat, ceea ce va face dificila (sau chiar imposibila) rasucirea lui prin tigaie precum si procesul de “sudare” de Chapati. Practic, n-ar trebui sa va ia mai mult de 5 secunde din momentul in care turnati oul in tigaie pana ce puneti Chapati deasupra. Odata ce va faceti mana incercand o data, veti vedea ca e foarte simplu si chiar distractiv.

Inainte de a rula, puneti 2 linguri de sote de legume ori de Masala de Varza sau de Chutney din legume la alegere. Apoi rulati cat doriti de strans si serviti. Va recomand ca inainte de a face Chapati Egg Roll sa aveti deja pregatit sote-ul sau chutney-ul ori Masala cu care doriti sa serviti. Eu am folosit un Chutney de ardei cu rosii pe care nu l-am mai facut pasta, ci am preferat sa pastrez bucatelele de legume intregi.

Chapati Egg Roll-

Din punct de vedere Ayurvedic: Chapati Egg Rolls sunt Tridoshice, insa persoanelor Pitta li se recomanda sa inlocuiasca Hot Garam Masala cu Basic Garam Masala si cel mai bine ar fi sa foloseasca doar albusuri, nu si galbenusuri. O recomandare Ayurvedica pentru toate tipologiile ar fi sa evitati sa puneti branza (rasa) in Roll intrucat combinatia de ou cu branza la aceeasi masa este nefasta si cauzeaza boli. La fel stau lucurile si in ce priveste cartofii – nu-i combinati cu ou!

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chapati - lipii indiene fara drojdie

Chapati – lipii indiene fara drojdie

Egg Pulav

Egg Pulav

Nadan Mutta Roast

Nadan Mutta Roast

Eggneer Masala

Eggneer Masala

Discussion

2 thoughts on “Chapati Egg Roll – Rulouri indiene cu Ou

  1. Branza cu ou … la omlete , ou fiert cu branza la mic dejun … suna a ceva normal 😀 pt noi astia mancaciosi.

    Posted by mihaela | 3 November 2013, 12:40 PM
    • Fireste, combinatia ou cu branza este ceva nelipsit de la micul dejun al multor popoare. Plus atatea tarte, prajituri si biscuitei.
      Poti fi “mancacios” si fara sa combini ouale cu branza. Ayurveda propune enorm de multe feluri de mancare si deserturi exceptional de bune in care se respecta aceste principii. Nu e deloc greu – trebuie doar un dram de bunavointa.
      Voi publica curand si o serie de articole despre lactate si cum se combina ele.

      Posted by cloudpearl | 3 November 2013, 5:45 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

October 2013
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031