Kadoo ki Sabzi – Subji de Dovleac

O mancare mai neobisnuita pentru noi, insa cred ca veti fi cuceriti de gustul ei daca o incercati. Este o hrana minunata pentru perioadele de post, precum si pentru sezonul rece. Aceasta reteta este simpla, usor de preparat, rapida, Ayurvedica. Este foarte populara in India in perioadele lor de post, cand nu au voie sa consume cereale.

timp de preparare: 30 minute

pentru 3 persoane

picantzeala1

INGREDIENTE

3/4 kg dovleac “placintar” curatat de coaja si taiat cubulete

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de schinduf

1 chilli verde tocat

1 bucatica de 2-3 cm ghimbir proaspat (sau 1/2 lingurita pulbere de ghimbir)

2 varfuri cutit Hing

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/2  lingurita turmeric

1 lingurita fenicul macinat

1 lingurita Amchoor (pulbere de mango)

1 lingura zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita sare

3-4 linguri ulei

1/4 cana apa

1 legatura patrunjel – optional

METODA

Faceti Tarka: incalziti uleiul si puneti semintele inauntru (mustar, chimion, schinduf – de toate sau din care aveti). Asteptati sa pocneasca si puneti chilli si ghimbir tocate, apoi Hing daca aveti.

Dupa 30 secunde, rasturnati in oala dovleacul impreuna cu coriandru, fenicul, turmeric si sare si amestecati asa incat bucatelele de dovleac sa fie bine acoperite de condimente si ulei. Turnati apa, acoperiti si lasati sa fiarba pe foc mic cam 10 minute sau pana se inmoaie dovleacul. Amestecati din cand in cand.

Dupa 10 minute, puneti si zaharul cu Amchoor, amestecati bine si lasati sa fiarba fara capac pana ce apa se evapora, inca 5-10 minute. La sfarsit adaugati verdeata daca doriti.

Serviti cu Aloo Parathas ! Combinatie excelenta.

OBSERVATIA 1: Daca nu aveti Amchoor, care e acru si mai taie din gustul dulce al dovleacului, nu va apucati sa acriti mancarea cu rosie, bors sau otet – nu se potrivesc. Mai bine nu mai puneti zaharul si folositi ca verdeata marar. Sau folositi un tip de dovleac mai putin dulce. De asemenea, puteti acri mancarea la final cu putina zeama de Lime sau lamaie, direct cand o serviti, in farfurie.

OBSERVATIA 2: In loc de Hing cred ca merge sa folositi usturoi, pentru ca au cam acelasi gust in mancare. Eu nu am incercat inca, dar cred ca e ok.

OBSERVATIA 3: Mancarea “suporta” condimentele tari precum ardei rosu sau chilli verde pentru ca se armonizeaza bine cu gustul dulce al dovleacului. Dar daca nu vreti (sau nu aveti voie) picant, puteti sa folositi numai ghimbir.

OBSERVATIA 4: La final, cand se adauga zaharul si Amchoor, puteti adauga si 1 lingurita de Garam Masala.

Din punct de vedere Ayurvedic: Kadoo ki Sabzi este foarte potrivita pentru tipologiile Vata si Pitta. Pentru Pitta – de lasat deoparte semintele de mustar si chilli-ul verde. Persoanele Kapha pot gusta ocazional, insa e bine sa adauge 1/2 lingurita piper negru macinat si/sau un chilli rosu. Tot pentru ele e mai bine daca nu folosesc zahar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Kadoo Tikki

Kadoo Tikki

Supa de Linte Mung

Moong Dal ka Shorba

Aloo Kadoo Rasam

Aloo Kadoo Rasam

Kaddu Pakoras

Kaddu Pakoras

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,405 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031