O mancare mai neobisnuita pentru noi, insa cred ca veti fi cuceriti de gustul ei daca o incercati. Este o hrana minunata pentru perioadele de post, precum si pentru sezonul rece. Aceasta reteta este simpla, usor de preparat, rapida, Ayurvedica. Este foarte populara in India in perioadele lor de post, cand nu au voie sa consume cereale.
timp de preparare: 30 minute
pentru 3 persoane
INGREDIENTE
3/4 kg dovleac “placintar” curatat de coaja si taiat cubulete
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita seminte de mustar
1 lingurita seminte de schinduf
1 chilli verde tocat
1 bucatica de 2-3 cm ghimbir proaspat (sau 1/2 lingurita pulbere de ghimbir)
2 varfuri cutit Hing
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita fenicul macinat
1 lingurita Amchoor (pulbere de mango)
1 lingura zahar brut din trestie de zahar
1/2 lingurita sare
3-4 linguri ulei
1/4 cana apa
1 legatura patrunjel – optional
METODA
Faceti Tarka: incalziti uleiul si puneti semintele inauntru (mustar, chimion, schinduf – de toate sau din care aveti). Asteptati sa pocneasca si puneti chilli si ghimbir tocate, apoi Hing daca aveti.
Dupa 30 secunde, rasturnati in oala dovleacul impreuna cu coriandru, fenicul, turmeric si sare si amestecati asa incat bucatelele de dovleac sa fie bine acoperite de condimente si ulei. Turnati apa, acoperiti si lasati sa fiarba pe foc mic cam 10 minute sau pana se inmoaie dovleacul. Amestecati din cand in cand.
Dupa 10 minute, puneti si zaharul cu Amchoor, amestecati bine si lasati sa fiarba fara capac pana ce apa se evapora, inca 5-10 minute. La sfarsit adaugati verdeata daca doriti.
Serviti cu Aloo Parathas ! Combinatie excelenta.
OBSERVATIA 1: Daca nu aveti Amchoor, care e acru si mai taie din gustul dulce al dovleacului, nu va apucati sa acriti mancarea cu rosie, bors sau otet – nu se potrivesc. Mai bine nu mai puneti zaharul si folositi ca verdeata marar. Sau folositi un tip de dovleac mai putin dulce. De asemenea, puteti acri mancarea la final cu putina zeama de Lime sau lamaie, direct cand o serviti, in farfurie.
OBSERVATIA 2: In loc de Hing cred ca merge sa folositi usturoi, pentru ca au cam acelasi gust in mancare. Eu nu am incercat inca, dar cred ca e ok.
OBSERVATIA 3: Mancarea “suporta” condimentele tari precum ardei rosu sau chilli verde pentru ca se armonizeaza bine cu gustul dulce al dovleacului. Dar daca nu vreti (sau nu aveti voie) picant, puteti sa folositi numai ghimbir.
OBSERVATIA 4: La final, cand se adauga zaharul si Amchoor, puteti adauga si 1 lingurita de Garam Masala.
Din punct de vedere Ayurvedic: Kadoo ki Sabzi este foarte potrivita pentru tipologiile Vata si Pitta. Pentru Pitta – de lasat deoparte semintele de mustar si chilli-ul verde. Persoanele Kapha pot gusta ocazional, insa e bine sa adauge 1/2 lingurita piper negru macinat si/sau un chilli rosu. Tot pentru ele e mai bine daca nu folosesc zahar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.