In Ayurveda supele sunt foarte folosite si indicate. Ingredientele lor se pot adapta in functie de tipologia individuala. Pentru persoanele cu predominanta Vata supele (Rasam) nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica si cel mai bine ar fi sa fie consumate calde spre fierbinti. Pentru Pitta supele sunt un deliciu, mai ales daca sunt consumate la temperatura camerei si daca s-au folosit legume cu gust dulce (cartof, dovleac, dovlecel etc). Pentru persoanele Kapha supele ar trebui sa fie mai rar savurate si in cantitati mai mici. De asemenea, pentru Kapha supa ar trebui sa contina condimente mai tari si sa fie calda.
Prezint aici o reteta ideala pentru tipologia Pitta, dar potrivita si pentru Vata.
timp de preparare: 35 minute
pentru 4-5 portii
INGREDIENTE
2 cartofi medii (Aloo)
1 bucata dovleac de aprox. 150 grame (Kadoo)
1 morcov
1 ardei capia
1 bucata praz
1 bucata cat o nuca mare de ghimbir proaspat
1 legatura marar verde
1 lingurita chimion seminte (Jeera)
1/2 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)
1 lingurita fenicul pulbere
1/2 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
1 litru apa (sau mai mult daca va place supa mai lunga)
3 linguri ulei floarea soarelui sau masline
METODA
Curatati toate legumele. Taiati-le cat vreti de marunt.
Puneti apa la fiert cu sare si turmeric si cand e calda puneti in ea cartofii, morcovul (dat pe razatoare sau taiat bucatele), ardeiul capia, dovleacul. Lasati sa fiarba pana ce sunt legumele sunt bine fierte (cam 15 minute).
Intre timp pregatiti condimentele. Tocati prazul si ghimbirul.
Faceti Tarka: intr-o craticioara micuta puneti uleiul la incalzit pe foc mic si cand e suficient de cald puneti semintele de chimen. Lasati-le sa pocneasca 3-4 secunde apoi adaugati ghimbirul si prazul. Amestecati. Dupa 4-5 minute adaugati si coriandrul si feniculul. Mai lasati pe foc 1 minut.
Cand legumele din supa au fiert, rasturnati Tarka in supa. Adaugati si Garam Masala. Mai fierbeti 3 minute, puneti si mararul si stingeti focul. Lasati sa stea acoperita cam 5 minute.
Daca doriti, puteti sa bagati mixerul vertical in ea si s-o transformati in supa-crema.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pentru Pitta aceasta supa este o minune cu conditia sa nu o consume fierbinte. De asemenea, persoanele Pitta trebuie sa reziste tentatiei de a-si acri supa. Daca totusi vor neaparat sa simta si putin acru, atunci recomand Lime in loc de lamaie, insa nu mai mult de o lingurita de suc. Lamaia sau lime trebuie sa se adauge in farfurie direct si nu in timp ce supa fierbe. Combinatia de legume folosite in aceasta reteta este foarte potrivita pentru Pitta intrucat toate au gust dulce. In Ayurveda se stie ca gustul dulce calmeaza focurile puternice interioare ale persoanelor Pitta. De asemenea, supa nu contine prea multa sare. Evident, daca puteti sa mai reduceti inca din ea e si mai bine pentru Pitta. Pentru persoanele Kapha se recomanda folosirea uleiului de floarea soarelui in loc de masline.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.