Potato Leek Soup este o supa pregatita in stil indian, cu un minim de condimente si un grad scazut de picantzeala. Este foarte usor de facut, are un gust placut si cremos, e fina si reconfortanta, ideala pe o vreme rece.
Aceasta Supa de Cartofi cu Praz este ideala pentru a introduce un degustator incepator in lumea Bucatariei Indiene. De asemenea, este o supa de “Beginner Level” adica pentru novici intr-ale bucataritului in stil indian.
adaptare dupa: Monsoon Spice
timp de preparare: 30 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
4 fire medii de praz
6 cartofi medii
1 bucatica, cat o nuca, de ghimbir proaspat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita piper negru macinat
1 lingurita Dhania Powder (pulbere de coriandru)
1 lingurita Basic Garam Masala – optional
6 cani apa
3 linguri ulei
1 lingurita sare
METODA
Curatati bine prazul si spalati-l de orice urma de noroi. Indepartati primul strat, cel exterior. Taiati toate firele de praz in rondele nu foarte groase.
Curatati cartofii de coaja si taiati-i cuburi. Clatiti-i bine.
Curatati si ghimbirul si taiati-l in bucatele nu prea marunte.
Puneti o oala incapatoare pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e fierbinte, aruncati semintele de chimen in el si lasati-le sa pocneasca cateva secunde. Apoi adaugati ghimbirul, trageti-l prin ulei 1 minut; puneti si prazul – caliti 4-5 minute cu capacul pus, pana ce inmoaie.
Adaugati cartofii, presarati turmeric, piper, sare si pulberea de coriandru. Amestecati bine si turnati apa (bine ar fi sa adaugati apa incalzita macar un pic in prealabil). Lasati sa fiarba acoperit 15 minute sau pana ce cartofii sunt bine fierti. Inainte de a stinge flacara, adaugati Garam Masala daca ati optat sa o folositi.
Luati de pe foc si bagati mixerul vertical in supa. Mixati 2 minute pana ce obtineti o supa fina. Daca folositi un blender, lasati supa sa se racoreasca putin inainte de a o turna in blender. Si gata! Supa e numai buna de mancat.
La servire, persoanele Vata pot adauga 1 lingura de smantana sau un strop de ulei de susan ori masline. Persoanele Kapha pot presara putina pulbere de chilli. Pentru Pitta merge de presarat putina menta proaspata tocata marunt sau marar.
OBSERVATIA 1: Nu uitati ca supa se va ingrosa cand se va raci, din cauza cartofilor, asa ca daca o doriti mai subtire, adaugati mai multa apa.
OBSERVATIA 2: Daca doriti, puteti adauga la fiert si un morcov sau o bucata de patrunjel radacina, pentru un gust si mai bun.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta supa este potrivita pentru persoanele Kapha. Este ok si pentru Vata datorita felului in care cartofii sunt echilibrati de praz si condimente. Pentru Pitta este ok doar daca se injumatateste cantitatea de praz si se scoate piperul din reteta. Eventual, aceste persoane pot adauga pulbere de chimion (Jeera Powder) in loc de piper.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Am incercat-o si eu. Este foarte gustoasa. Daca te gandesti la ingredientele necesare, nu te astepti la rezultatul obtinut. Multumesc!!!
Ma bucur Ema ca o apreciezi si tu! Multumesc pentru comentariu.