Vorbeam mai demult despre faptul ca in India exista numeroase tipuri de supe, cu tot soiul de denumiri. Un loc de onoare in inima indienilor o ocupa supele de linte, pregatite in fel si chip, in functie de zona din care provin. Indienii iubesc si respecta lintea pentru aportul sau de minerale, pentru actiunea ei de energizare si purificare (a corpului si a mintii in acelasi timp). Lintea este sursa principala de proteina pentru vasta majoritate a indienilor, in special pentru cei vegetarieni – lintea furnizeaza organismului un tip de proteina care e considerata cea mai pura.
Moong Dal ka Shorba este o reteta foarte simpla de supa de linte, usor de facut, lejera si purificatoare. Aceasta este o reteta de baza de supa de linte, care merge foarte bine pe orice vreme – este fina, hranitoare, regeneranta si da o senzatie de luminozitate (datorita faptului ca este Sattvica) mai ales daca este servita peste o lingura doua de orez Basmati, fiert simplu, asa cum se obisnuieste in India. Pentru indieni este un comfort food, adica tipul de hrana pe care il cere organismul atunci cand se simte incarcat sau prea obosit, si care reda pofta de a trai.
adaptare dupa: Cooking with Siri
timp de preparare: 35 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
1/2 cana Mung Dal galben (fara coaja)
1 ceapa medie
1 chilli verde proaspat
1 bucatica mica ghimbir proaspat
1 lingurita Jeera (chimion) seminte
1 lingurita Dhania Powder (pulbere de coriandru)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
1 varf de cutit Hing
1 lingura Ghee sau ulei
1 lingurita sare
5 cani apa
1 legatura patrunjel sau marar verde
1 feliuta lamaie/lime de persoana – optional
METODA
Spalati lintea in cateva ape pana ce apa iese curata, nu galbena. Curatati ceapa, ghimbirul si chilli-ul si tocati-le in bucati mari. Puneti Mung Dal-ul + ceapa + ghimbir + chilli + sare + turmeric + apa la fiert in oala cu presiune. Din momentul in care oala incepe sa fasaie puternic, dati focul la mic si fierbeti cam 20 minute sau pana ce lintea este foarte moale.
Bagati mixerul vertical in aceasta supa si mixati bine de tot asa incat sa rezulte o supa omogena, fina.
Puneti intr-o oala uleiul la incalzit, pe foc mediu. Cand uleiul e suficient de fierbinte, aruncati semintele de Jeera in el si lasati-le sa pocneasca 10 secunde. Apoi puneti si Hing-ul si turnati toata supa. Aduceti la punctul de fierbere, adaugati coriandrul si Garam Masala, mai fierbeti 5 minute apoi luati de pe foc.
Presarati verdeata si serviti calda. Stoarceti lamaia direct in farfurie/bol, nu in oala cu supa.
OBSERVATIA 1: Puteti pune mai putina apa la fiert daca va place o supa mai cremoasa si mai consistenta. Insa nu mai putin de 3 + 1/2 cani. Cu 5 cani de apa, cum este indicat la lista de ingrediente, rezulta o supa zemoasa.
Din punct de vedere Ayurvedic: Moong Dal ka Shorba este o supa Tridoshica, echilibranta, purificatoare si hranitoare pentru toate tipologiile. Persoanele Pitta ar face bine sa scoata din reteta chilli-ul verde, iar cele Vata si Kapha mai pot adauga niste piper negru macinat ori o Masala mai picanta. De asemenea, indivizii Vata trebuie sa foloseasca ceva mai mult ulei sau, si mai bine, Ghee.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte gustoasa,intr-adevar! E nevoie insa de o lingura de orez langa. Multumesc!
Musai! Si eu multumesc.
Este pentru prima data cand gatesc si mananc ceva din bucataria indiana si vreau sa va spun ca m-am indragostit!! Excelenta supica si toate condimentele!