Pesara Pappu este denumirea din limba Telugu a statului indian Andhra Pradesh pentru lintea Mung, mai exact Mung Dal galben, adica fara coaja si cu bobul despicat in doua. Aceasta este o linte care fierbe foarte usor chiar si fara sa fie pusa la inmuiat in prealabil. Mung Dal-ul este considerat in Ayurveda cel mai important intr-o dieta usoara, fiind recomandat si in alimentatia copiilor mici ori batranilor. Este usor de digerat, hraneste bine organismul, este o proteina de cea mai buna calitate si este recomandat si in cazuri de probleme de stomac sau febra. Este un aliment Tridoshic, echilibrant pentru oricine.
Charu inseamna supa in aceeasi limba si este o parte esentiala la masa traditionala din Andhra Pradesh. Si in mod special Pesara Pappu Charu este preferata acestui popor care o considera un comfort food, adica o hrana care te unge la suflet. Exista desigur numeroase feluri in care se poate prepara aceasta supa, diferenta constand in tipul de condimente folosite si cantitatea lor.
Ca nota de inedit al acestei supe, aceasta reteta implica coacerea usoara in tigaie a lintei inainte de fierbere si folosirea Tamarindului, un condiment mult folosit in India pentru abilitatile sale de acrire a hranei in care este introdus.
Am mai publicat pe acest blog o reteta de supa cu linte Mung galbena, fara tamarind: Moong Dal ka Shorba. Este cel mai usor si simplu mod de a prepara supa de linte Mung. Pesara Pappu Charu in schimb este o supa mai groasa, mai bogata si care se ingroasa si mai mult daca este lasata sa stea cateva ore dupa preparare. Ambele supe implica pasarea/mixarea lintei pana la obtinerea unei supe omogene, fine. Pesara Pappu Charu este si ceva mai inchisa la culoare datorita folosirii Tamarindului.
adaptare dupa: Mahanandi
timp de preparare: 40 minute
rezulta 4 – 5 portii
INGREDIENTE
1 cana linte Mung galbena
1 ceapa mare taiata in patru
1 bucatica Tamarind (cat o nuca) fara samburi
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita seminte de mustar – optional
cateva frunze de Curry – optional
1 baton mare de scortisoara
1 anason stelat intreg
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita pulbere de chilli rosu
1 + 1 lingurite pulbere de chimion (Jeera Powder)
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita Dabeli Masala sau o Masala mediu de picanta – optional
1 varf de cutit Hing
1 lingurita sare
3 linguri ulei
5 cani apa
METODA
Puneti pe foc mediu o tigaie de fonta sau o tigaie cu fund dublu/gros. Cand tigaia e bine incalzita, rasturnati in ea lintea. Folosind o lingura de lemn amestecati continuu cat sta pe foc, cam 5 minute, pana devine usor maronie. Apoi puneti lintea pe o farfurie si lasati-o sa se racoreasca.
Puneti o oala cu presiune pe foc. Turnati in ea 3 cani apa + turmericul + tamarindul + ceapa + pulberea de chilli rosu + 1 lingurita pulbere de chimen. Rasturnati in oala si lintea racorita. Puneti capacul si lasati sa fiarba pe foc mediu 10-12 minute din momentul in care incepe sa fasaie puternic.
Apoi inchideti flacara si asteptati ca presiunea sa scada de la sine. Bagati mixerul vertical in linte si mixati pana obtineti o pasta fina. Tineti-o deoparte.
Separat, intr-alta oala, puneti uleiul la incalzit. Apoi rasturnati in el semintele de Jeera si mustar + batonul de scortisoara + anasonul stelat. Lasati semintele sa pocneasca apoi presarati Hing si eventual adaugati frunzele de Curry daca folositi.
Turnati si lintea – atentie, focul sub oala trebuie sa fie acum dat la mic pentru ca altfel o sa va improaste lintea. Turnati restul de 2 cani de apa (sau mai mult daca doriti o supa mai subtire). Adaugati sarea + cealalta lingurita pulbere de chimen + pulberea de coriandru + Masala.
Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti, dati focul la minim si lasati sa fiarba incetisor inca 5 – 10 minute.
Serviti supa calda, peste cateva linguri de orez Basmati fiert simplu.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pesara Pappu Charu este o supa Tridoshica. Evident, desi nu se simte gustul picant, este mai bine pentru persoanele (cu dezechilibre de tip) Pitta sa scoata din reteta semintele de mustar, pulberea de chilli rosu precum si Masala. In schimb ele pot adauga 1 lingurita de Basic Garam Masala care este foarte blanda. Tamarindul nu este recomandat persoanelor cu dezechilibre de tip Pitta si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
recuperez anii in care habar nu aveam ce buna e. si cat de usor e de facut!:) multumesc, Cloudpearl!
cea mai buna supa de linte pe care am mancat-o vreodata!!!
Vad Emita draga ca te-ai inamorat de linte 🙂