Va mai ofer un tip de painite Kulcha, ca sa aveti de unde alege cand aveti pofta sa va faceti painite indiene proaspete. Este vorba de Seeds Kulcha, care sunt la fel de usor de facut ca si cele simple. Singura diferenta consta in aceea ca la Seeds Kulcha presarati semintele preferate pe o parte a discului de aluat, atunci cand il intindeti cu sucitorul, inainte de coacere in tigaie. Procesul este identic cu cel descris la Garlic Kulcha unde am sugerat, optional, presararea de seminte Kalonji pentru un finish de mare efect si un gust mai bun (usutroiul se potriveste teribil de bine cu semintele negre de Kalonji).
Asadar, cu Seeds Kulcha inchei seria de painite Kulcha, care s-a bucurat de cel mai mare succes de pana acum, dintre toate tipurile de painite indiene.
timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul deoparte
rezulta 12 Kulchas
INGREDIENTE
2 + 1/2 cani faina integrala de grau
1/2 cana iaurt simplu
1 lingurita sare
1 lingurita zahar (brut din trestie de zahar)
2 linguri ulei
1/2 lingurita bicarbonat
aproximativ 1/2 cana apa
cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final
2-3 lingurite Kalonji/susan/ajwain/jeera
1 cana = 300 ml
METODA
Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.
Dupa acest interval mai framantati aluatul inca 2-3 minute, apoi impartiti-l in 12 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.
Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Presarati cateva seminte la alegere, in functie de cat de multe va plac. Apoi intindeti in continuare Kulcha cu sucitorul. In acest fel semintele vor intra bine in aluat si nu vor cadea de pe painite la copt. Intindeti-le cat doriti de groase sau subtiri, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste cam de 3 ori in grosime.
Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle destul de mult.
Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).
Se mai intampla ca unele seminte (mai ales cele de susan) sa cada de pe painita in timpul coacerii in tigaie. Ca sa nu consumati seminte arse, care se pot lipi de noua Kulcha pusa la copt, va recomand sa curatati rapid tigaia intre doua Kulchas, cu un servetel.
Din punct de vedere Ayurvedic: Seeds Kulchas sunt Tridoshice. Persoanele Vata pot alege ce seminte vor, in vreme ce cele Pitta trebuie sa opteze doar pentru cele cu Jeera. Tipologia Kapha poate alege ce seminte doreste in afara de susan.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Painicile astea sunt incredibil de bune! Am incercat si varianta cu un mix de seminte (in, susan, seminte de floarea soarelui si bostan) si cele cu Ajwain, si cele cu ceapa, si cele simple. Daca ar fi sa le fac un clasament, pe primul loc le-as plasa pe cele simple si pe cele cu Ajwain. Foarte bune! Multumesc!
Multumesc de relatare. Ma bucur ca-ti place Ajwain – e foarte bun pentru Vata. Sugestia ta cu seminte de floarea soarelui/dovleac este binevenita! Insa doar pentru Vata.