Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte
Seeds KULCHA_jeera+susan

Kulcha cu Jeera si Susan

Va mai ofer un tip de painite Kulcha, ca sa aveti de unde alege cand aveti pofta sa va faceti painite indiene proaspete. Este vorba de Seeds Kulcha, care sunt la fel de usor de facut ca si cele simple. Singura diferenta consta in aceea ca la Seeds Kulcha presarati semintele preferate pe o parte a discului de aluat, atunci cand il intindeti cu sucitorul, inainte de coacere in tigaie. Procesul este identic cu cel descris la Garlic Kulcha unde am sugerat, optional, presararea de seminte Kalonji pentru un finish de mare efect si un gust mai bun (usutroiul se potriveste teribil de bine cu semintele negre de Kalonji).

Asadar, cu Seeds Kulcha inchei seria de painite Kulcha, care s-a bucurat de cel mai mare succes de pana acum, dintre toate tipurile de painite indiene.

timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul deoparte

rezulta 12 Kulchas

INGREDIENTE

2 + 1/2 cani faina integrala de grau

1/2 cana iaurt simplu

1 lingurita sare

1 lingurita zahar (brut din trestie de zahar)

2 linguri ulei

1/2 lingurita bicarbonat

aproximativ 1/2 cana apa

cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final

2-3 lingurite Kalonji/susan/ajwain/jeera

1 cana = 300 ml

METODA

Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.

Dupa acest interval mai framantati aluatul inca 2-3 minute, apoi impartiti-l in 12 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.

Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Presarati cateva seminte la alegere, in functie de cat de multe va plac. Apoi intindeti in continuare Kulcha cu sucitorul. In acest fel semintele vor intra bine in aluat si nu vor cadea de pe painite la copt. Intindeti-le cat doriti de groase sau subtiri, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste cam de 3 ori in grosime.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle destul de mult.

Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).

Se mai intampla ca unele seminte (mai ales cele de susan) sa cada de pe painita in timpul coacerii in tigaie. Ca sa nu consumati seminte arse, care se pot lipi de noua Kulcha pusa la copt, va recomand sa curatati rapid tigaia intre doua Kulchas, cu un servetel.

Seeds KULCHA_ajwain

Kulcha cu Ajwain

Kulcha cu Susan

Kulcha cu Susan

Din punct de vedere Ayurvedic: Seeds Kulchas sunt Tridoshice. Persoanele Vata pot alege ce seminte vor, in vreme ce cele Pitta trebuie sa opteze doar pentru cele cu Jeera. Tipologia Kapha poate alege ce seminte doreste in afara de susan.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Parathas cu cartofi

Aloo PARATHAS

POORI

POORI

Dill KULCHA

Dill KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Discussion

2 thoughts on “Seeds KULCHA – Painite Kulcha cu Seminte

  1. Painicile astea sunt incredibil de bune! Am incercat si varianta cu un mix de seminte (in, susan, seminte de floarea soarelui si bostan) si cele cu Ajwain, si cele cu ceapa, si cele simple. Daca ar fi sa le fac un clasament, pe primul loc le-as plasa pe cele simple si pe cele cu Ajwain. Foarte bune! Multumesc!

    Posted by ema | 30 June 2013, 4:40 PM
    • Multumesc de relatare. Ma bucur ca-ti place Ajwain – e foarte bun pentru Vata. Sugestia ta cu seminte de floarea soarelui/dovleac este binevenita! Insa doar pentru Vata.

      Posted by cloudpearl | 30 June 2013, 5:15 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031