Hare Pyaz Kulcha – Painite Kulcha cu Ceapa verde

Hare Pyaz Kulcha

Asa cum am scris la articolul despre Kulcha simple, aceste lipii fara drojdie se pot face si cu umplutura de diferite feluri, intocmai ca si Parathas-urile. Diferenta consta in faptul ca painitele Kulcha, fiind facute cu iaurt, sunt mult mai fine, mai pufoase, mai moi. Pentru azi v-am pregatit Hare Pyaz Kulcha, adica painite Kulcha cu umplutura de ceapa verde. Optional, in afara de ceapa verde, puteti adauga un pic de ghimbir proaspat ras si/sau un chilli verde tocat fin daca doriti o experienta mai picanta si mai “vie”.

Hare Pyaz Kulchas sunt chiar mai bune decat Kulchas simple, sunt mai aromate, mai gustoase si, pentru ca v-a placut atat de mult varianta simpla, sigur o sa le adorati pe acestea cu ceapa verde! O sugestie ar fi, pentru ca painitele sa fie si mai fragede, sa folositi mai mult iaurt si mai putina apa. Sunt atat de bune incat o sa le mancati simple…

adaptare dupa: Annarasa – Essence of Food

timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul sa stea dupa framantat

rezulta 12 Kulcha

INGREDIENTE

Pentru Kulcha:

2 + 1/2 cani faina integrala de grau

1/2 cana iaurt simplu

1 lingurita sare

1 lingurita zahar

2 linguri ulei

1/2 lingurita bicarbonat

aproximativ 1/2 cana apa

cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final

1 cana = 300 ml

Pentru umplutura:

cozile verzi de la 5 fire de ceapa

1 bucatica ghimbir proaspat

1 chilli verde – optional

2 lingurite seminte de Jeera sau Ajwain

METODA

Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.

Intre timp pregatiti cele necesare pentru Umplutura: taiati subtirel cozile de ceapa, curatati ghimbirul de coaja si dati-l pe razatoarea fina sau, daca folositi si chilli verde, puneti-l impreuna cu chilli intr-un mini-mixer pentru verdeata. Mixati un picut, cat sa se marunteasca bine, fara sa rezulte o pasta. Puneti la indemana toate ingredientele, langa planseta unde veti intinde Kulchas.

Mai luati putin aluatul la framantat si impartiti-l in 12 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.

Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Ideea e sa nu o intindeti prea subtire pentru ca ulterior se va rupe aluatul.

In centrul discului puneti 1 lingura de ceapa verde, cateva fire de ghimbir, chilli verde tocat (daca folositi) si cateva seminte de Ajwain sau Jeera. Mie imi place sa folosesc Jeera copt uscat 1-2 minute in tigaie – e un pic mai aromat.

Ridicati marginile discului de aluat si lipiti-le bine unele de altele, prin presare cu degetele. Apoi mai tavaliti-l un pic prin faina si intindeti cat doriti de gros sau subtire, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste cam de 4 ori in grosime.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle, insa nu ca la o Kulcha simpla.

Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).

Hare Pyaz Kulchas sunt absolut delicioase calde.

Hare Pyaz Kulcha_

Din punct de vedere Ayurvedic: Hare Pyaz Kulchas sunt Tridoshice. Totusi, persoanele Pitta trebuie sa evite folosirea semintelor de Ajwain precum si a chilli-ului verde – ghimbir proaspat merge. Pentru Kapha ar fi mai indicat sa nu foloseasca prea mult iaurt la aluat, insa, chiar si-asa, Hare Pyaz Kulchas sunt mai recomandate pentru ele decat Kulchas simple deoarece contin chilli si ghimbir, precum si seminte de Ajwain.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ajwain / Jeera Parathas

Ajwain / Jeera Parathas

Garlic KULCHA

Garlic KULCHA

Kulcha_

KULCHA

Gothambu Dosa_

Gothambu DOSA

Discussion

2 thoughts on “Hare Pyaz Kulcha – Painite Kulcha cu Ceapa verde

  1. Eu am facut ambele variante (si cele cu ceapa, desi recunosc ca au avut mai mult ghimbir decat ceapa, si cele simple). Din punctul meu de vedere, ambele sunt la fel de bune. E intr-adevar important sa nu le faci foarte subtiri pentru ca sa usuca. Daca sunt bune si a doua zi, nu as putea sa spun pentru ca nu cred ca vor tine pana maine:) Multumesc pentru reteta!
    PS Oare se pot face si cu pasta de usturoi & ghimbir?

    Posted by ema | 13 June 2013, 4:55 PM
    • Buna Ema! Da, sunt chiar bune. Se pot face cu Pasta de Ghimbir cu Usturoi, insa numai pentru persoanele Kapha si Vata (a se trece pasta printr-un strop de ulei – ca o Tarka mica – inainte). Voi posta zilele urmatoare o reteta de painite Kulcha cu Usturoi care e un picusor diferita.

      Posted by cloudpearl | 15 June 2013, 1:51 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: