Gothambu Dosa este sora o idee mai intunecata la culoare a lui Instant Maida Dosa. Diferenta dintre ele consta in faptul ca Gothambu Dosa se face cu faina de grau integrala, in vreme ce Instant Maida Dosa contine faina alba. In rest, condimentele pot varia in functie de gust si de tipologia din care faceti parte. Si, la fel, Gothambu Dosa este o Dosa tip instant, adica se face urmand metoda rapida, fara fermentare.
adaptare dupa: Yummy Tummy
timp de preparare: 40 minute
rezulta 8 Dosa
INGREDIENTE
1 cana faina de grau integrala
1/2 cana faina de orez
1 ceapa mica
1 chilli verde – optional
1 lingurita piper negru macinat
1 lingurita seminte chimion (jeera)
3 linguri patrunjel verde
1/2 lingurita sare
aproximativ 3 cani apa
ulei
1 cana = 350 ml
METODA
Tocati marunt de tot ardeiul iute verde dupa ce l-ati curatat de cotor si seminte. La fel si verdeata. Curatati ceapa si tocati-o cat puteti de marunt.
Amestecati fainurile cu sarea, piperul si chimenul. Turnati apa cate putin pana iese o compozitie fara cocoloase, fina si care curge ca apa.
Rasturnati ceapa, chilli si verdeata in vasul cu aceasta compozitie. Amestecati bine de tot.
Puneti o tigaie de fonta sau cu strat ceramic (non-stick – tigaia trebuie sa fie groasa, nu subtire) pe foc tare. Incingeti bine de tot tigaia si stropiti cu 1 lingurita doua de ulei. Imediat turnati un polonic de compozitie si cu miscari rapide, ca pentru clatite, intindeti compozitia in toata tigaia. Nu conteaza daca se formeaza gaurele. Important e ca aceste gauri sa nu fie foarte mari si ca stratul sa fie foarte subtire.
Dupa 1 minut stropiti Dosa cu putin ulei si lasati-o sa se maroneasca bine de tot dedesubt, ratimp in care nu umblati deloc la ea. Dureaza cam 3 minute, in functie de tigaie/foc.
Apoi dezlipiti-o usurel de tigaie si intorceti-o pe partea cealalta. Lasati-o sa mai stea 1 minut.
Rasturnati-o pe o farfurie mare intinsa. Lasati-o putin sa stea si ocupati-va de urmatoarea Dosa.
Nu mai este nevoie sa puneti ulei in tigaie cand o turnati pe urmatoarea. Doar dupa ce ati turnat-o, la 1 minut, stopiti-o cu putin ulei.
Indoiti Dosa de pe farfurie imediat dupa aceea. Daca o lasati sa se raceasca, ea se va crapa si nu o veti mai putea plia. Asezati-o pe un platou (pe care nu puneti hartie prosop).
Serviti Dosa imediat dupa ce le-ati terminat de facut pe toate, cu un Chutney la alegere sau cu un Curry uscat.
Din punct de vedere Ayurvedic: Gothambu Dosa este indicata tipologiei Vata. Ea poate fi consumata ocazional de Pitta (fara piper negru, ceapa si chilli) si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.