Instant Maida DOSA – Dosa din Faina de Grau si Orez

Instant Maida DOSA

Dosa este un tip de paine caracteristic sudului Indiei. Occidentalii sunt tentati sa le numeasca clatite, insa ea nu este de fapt nici clatita in sensul pe care il stim noi, nici paine. Totusi, se serveste pe post de paine, alaturi de tot soiul de Curry-uri uscate, fara sos, sau langa un bol de Chutney.

Dosa este o foita subtire, pregatita intr-un fel oarecum apropiat de cel al obtinerii clatitelor, insa dintr-o compozitie foarte diferita, mult mai subtire si care nu contine ou sau lapte cum stim noi ca se pregatesc clatitele. Dosa sunt painite foarte subtirele, semi-transparente (cu gauri sau fara), crocante, casante, fragede si pot fi aromate cu diverse condimente care se introduc in compozitie.

Procesul traditional de obtinere al Dosa-urilor este foarte indelungat pentru ca implica fermentare. Este nevoie de doua zile intregi plus un blender foarte puternic ca sa puteti obtine compozitia din care se face Dosa autentica, ca la mama ei acasa. Cu timpul voi prezenta si retete de acest fel pentru cei dornici sa experimenteze si sa accepte noi provocari in bucatarie.

Din fericire, exista si metode moderne, care necesita mult mai putin timp si rabdare si care nu implica fermentare. E adevarat ca gustul nu este acelasi, insa oricum veti fi foarte incantati de rezultat.

Am ales pentru prima prezentare a acestor Dosas o reteta care nu necesita prea mult timp si care este foarte simpla si usor de facut odata ce ati prins procedura. Dosa obtinuta respectand reteta de mai jos este atat de buna incat multi vor prefera sa o manance goala.

adaptare dupa: Yummy Tummy

timp de preparare: 45 minute

rezulta 8 bucati

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana faina alba de grau (Maida)

1/3 cana faina de orez

½ lingurita sare

1 lingurita seminte de chimen (Jeera)

1 bucatica cat o nuca de ghimbir proaspat

1 ceapa medie – optional

2 ½ – 3 cani apa

ulei pentru stropit Dosa

putin patrunjel verde tocat marunt – optional

METODA

Amestecati fainurile cu sare si semintele de chimen. Turnati apa cate putin, pana obtineti o compozitie omogena si fara cocoloase. Dupa ce ati amestecat bine mai adaugati apa pana ce obtineti o compozitie foarte lichida, care curge precum apa.

Adaugati ghimbirul curatat de coaja si dat pe razatoarea mica. Daca ati optat sa folositi si ceapa, curatati-o si tocati-o cat mai marunt.  Amestecati bine. Compozitia trebuie sa fie perfecta, altfel Dosas nu vor iesi cum trebuie.

Lasati sa stea 10 minute timp in care compozitia se va mai ingrosa putin. Insa daca se ingroasa prea tare trebuie sa mai adaugati putina apa.

Incalziti bine de tot o tigaie de fonta. Cand tigaia este bine incalzita (daca aruncati cativa stropi de apa ar trebui sa sfaraie si sa se evapore imediat), dati focul la mediu si stropiti tigaia cu 2 picaturi de ulei. Rapid, folosind o bucata de hartie prosop, intindeti uleiul pe toata suprafata tigaii indepartand excesul. Aveti grija sa nu atingeti tigaia fierbinte si sa va ardeti la mana. Aruncati servetelul.

Luati compozitie cu un polonic si turnati in tigaie. In timp ce turnati, rasuciti tigaia cu cealalta mana in toate directiile asa incat compozitia sa se intinda intr-un strat cat mai subtire pe toata suprafata tigaii. Trebuie sa va miscati foarte rapid deoarece compozitia se incheaga/solidifica imediat. Ideea e sa aveti o clatita foarte subtire, intr-un strat uniform pe toata suprafata. NU e nici o problema daca apar gauri. Este foarte bine. Deci nu va preocupati sa le acoperiti in timp ce intindeti compozitia prin tigaie.

Instant Maida Dosa 1

Lasati Dosa sa stea pret de 30 secunde – 1 minut, apoi stropiti-o cu cateva picaturi de ulei (cam 1 lingurita). Incercati sa intindeti uleiul pe toata suprafata Dosei fie rasucind tigaia in toate directiile, fie cu ajutorul spatulei pe care o veti folosi ca sa intoarceti Dosa, insa cu mare grija. Daca Dosa e prea groasa aveti grija sa nu o rupeti cand manevrati spatula.

Lasati-o sa mai stea 2 minute sau pana cand observati ca apar zone maronii dedesubtul ei. NU umblati la ea deloc pana nu este bine maronita dedesubt, altfel e posibil sa se rupa. NU cautati sa dezlipiti marginile de pe tigaie – ele se vor dezlipi singure cand Dosa va fi suficient de uscata, moment in care o veti putea intoarce intreaga, fara sa se rupa.

Instant Maida Dosa 3

Dezlipiti-o usurel cu ajutorul spatulei (atentie sa nu rupeti aluatul – daca Dosa este suficient de uscata nu se va rupe) si intoarceti-o pe partea cealalta cu multa grija.

Instant Maida Dosa 5

Lasati-o inca 40 secunde – 1 minut, apoi rasturnati-o pe o farfurie intinsa, mare, pregatita din timp (nu puneti servetel/hartie prosop pe farfurie).

Instant Maida Dosa 6

Lasati-o sa stea cateva secunde (pana cand turnati urmatorul polonic cu compozitie in tigaie si formati urmatoarea Dosa), apoi indoiti-o in doua. Daca nu o indoiti cat e calda, imediat, nu o veti mai putea indoi fara sa se crape.

Transferati-o pe un platou de servit (nu aveti nevoie nici aici de hartie prosop) si puneti deasupra un capac mare, care sa acopere cat de cat Dosa asa incat sa nu se raceasca de tot pana ce terminati de facut celelalte Dosas.

Stergeti cu un servetel farfuria pe care ati scos Dosa din tigaie (farfuria ramane umeda din cauza caldurii Dosei) ca sa o pregatiti pentru urmatoarea. Farfuria nu trebuie sa fie umeda pentru ca atunci Dosas isi vor pierde din crocantzeala.

Nu mai este nevoie sa adaugati ulei in tigaie inainte de a turna urmatoarele Dosas, ci doar pe deasupra lor, cum am explicat mai sus.

Din momentul in care tigaia are temperatura potrivita si v-ati facut mana, timpul de obtinere al unei Dosa nu este mai mare de 3-4 minute.

Dosas sunt cele mai bune daca sunt servite calde, imediat. Raman bune inca vreo ora dupa aceea, insa trebuie sa le lasati neacoperite, ca sa nu se umezeasca si sa isi piarda crocantzeala.

Cand le serviti, puneti 1-2 linguri Masala de Varza sau Cartofi sau orice alt fel de Curry uscat pe o jumatate de Dosa. Pliati-o in doua si apoi inca o data in doua, ca in imaginile de mai jos. Eu am folosit o Masala de Varza.

Dosa cu Varza

Dosa cu Varza

Dosa cu Varza=

OBSERVATIA 1: Am facut Dosas in doua tipuri de tigai: 1. o tigaie de fonta fara strat anti-aderent (fara Teflon) si 2. o tigaie groasa din aluminiu cu strat ceramic non-aderent. Desi iese bine in amandoua, o prefer pe cea de fonta pentru ca Dosas ies mai crocante si, nu stiu de ce, mai bune. In tigaia de ceramica, Dosas se coc mai greu (nu prea imi vine sa pun o tigaie de ceramica pe foc prea mare…) si nu ies atat de crocante ci ceva mai lipicioase. Daca folositi tigaia cu strat ceramic sfatul meu ar fi sa puneti un pic mai multa faina de orez. Avantajul la tigaia de ceramica este ca Dosas nu se maronesc prea tare (desi mie imi place exact acest lucru pentru ca asa se fac si in India si intrucat culoarea maronie este sinonima cu crocantzeala) si ca le puteti face fara ulei sau cu foarte putin ulei – deci nu prea mai e nevoie sa le stropiti.

OBSERVATIA 2: Exista doua lucruri care sunt de cea mai mare importanta pentru a obtine niste Dosas asa cum trebuie: temperatura tigaii si consistenta compozitiei. Daca respectati intocmai sfaturile de mai sus veti avea succes din prima. Nu porniti procesul de fabricare pana ce tigaia nu este suficient de fierbinte!

Din punct de vedere Ayurvedic: Instant Maida Dosas sunt Tridoshice in formula aceasta. Insa persoanele Pitta si Kapha nu trebuie sa-si bazeze alimentatia numai pe ele. Pentru Pitta nu trebuie folosita ceapa la reteta, iar pentru Kapha ar fi mai indicat sa introduca in reteta si un chilli verde tocat marunt de tot sau/si un pic de pulbere de chilli rosu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

PARATHA

PARATHA

Ajwain / Jeera PARATHAS

Ajwain / Jeera PARATHAS

CHAPATI

CHAPATI

Gothambu DOSA

Gothambu DOSA

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: