Cea mai buna reteta cu cartofi de pana acum! Un adevarat festin pentru simturi si un extaz culinar in toata regula. Dose ka Masala este potrivita si ca umplutura pentru Samosas, Aloo Parathas sau Dosa (alt tip de painite indiene tip clatita crocanta).
adaptare dupa: Chez Shuchi
timp de preparare: 20 minute
pentru 2-3 persoane
INGREDIENTE
8 cartofi medii fierti / copti in prealabil
1 ceapa mare
1-2 chilli verzi proaspeti
1 lingurita Urad Dal alb
1 lingurita Chana Dal
1 + 1/2 lingurite seminte mustar
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita piper cayenne
cateva frunze de curry uscate
1 lingura patrunjel tocat
3-4 linguri ulei
1 lingurita sare
METODA
Curatati cartofii de coaja si taiati-i cubulete mici, apoi zdrobiti-i, insa nu atat de fin ca pentru un piure.
Curatati si tocati ceapa si ardeii iuti verzi.
Puneti uleiul intr-o tigaie pe foc mediu si cand e bine incalzit aruncati in el semintele de mustar. Dupa ce semintele pocnesc, adaugati Chana si Urad Dal-urile precum si frunzele de curry sfaramate in mana. Asteptati cateva secunde ca Dal-urile sa devina aurii apoi adaugati ceapa si chilli verzi tocati.
Tineti pe foc pret de 3-4 minute pana ce ceapa devine translucida si se inmoaie. Adaugati turmeric si piperul cayenne si amestecati scurt.
Rasturnati in tigaie cartofii, puneti sare si amestecati bine si frecvent. Tineti pe foc inca 5 minute, chiar daca se prinde de tigaie.
Puneti in farfurii si garnisiti cu patrunjel verde.
Din punct de vedere ayurvedic: Cartofii simpli in general nu sunt prea recomandati tipologiei Vata. Insa amestecul de cartofi cu ceapa, turmeric si chilli este cu totul alta poveste: pentru Vata sunt ok daca sunt consumati calzi. Kapha se poate bucura de ei insa trebuie sa mareasca gradul de picanteala adaugand 1-2 chilli rosii uscati impreuna cu Dal-urile, la Tarka. Indivizii cu predominanta Pitta pot sa manance cartofi la greu insa ei trebuie s-o lase mai moale cu ardeii iuti, chiar sa-i scoata cu totul din reteta daca e vara.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Ce părere ai despre maioneză?
Parerea mea nu conteaza. Ayurveda zice ca e un aliment greu pentru organism, plus ca e dificil de combinat – de obicei maioneza o servesti cu ceva gatit, in vreme ce ea (maio) e cruda, deci nu merge. Ca sa nu mai mentionam de faptul ca oul este un aliment greu de digerat si de aceea trebuie gatit cu condimente tari.
E OK și fără pătrunjel, nu? Cartofii preparați așa, deși sunt buni, ni se par un pic prea ”uscați”, mai ales soțului meu. E vreun sos potrivit pentru rețeta asta și altele cu cartofi?
Ciau Alina, da se poate si fara patrunjel. Daca vrei sa-i stropesti cu ceva merge foarte bine un Chutney, din care iti place tie: dovlecel, rosii, mango, ardei etc.