Dose ka Masala – Masala de Cartofi

Masala de cartofi

Cea mai buna reteta cu cartofi de pana acum! Un adevarat festin pentru simturi si un extaz culinar in toata regula. Dose ka Masala este potrivita si ca umplutura pentru Samosas, Aloo Parathas sau Dosa (alt tip de painite indiene tip clatita crocanta).

adaptare dupa: Chez Shuchi

timp de preparare: 20 minute

pentru 2-3 persoane

5 din 10

INGREDIENTE

8 cartofi medii fierti / copti in prealabil

1 ceapa mare

1-2 chilli verzi proaspeti

1 lingurita Urad Dal alb

1 lingurita Chana Dal

1 + 1/2 lingurite seminte mustar

1 lingurita turmeric

1/2 lingurita piper cayenne

cateva frunze de curry uscate

1 lingura patrunjel tocat

3-4 linguri ulei

1 lingurita sare

METODA

Curatati cartofii de coaja si taiati-i cubulete mici, apoi zdrobiti-i, insa nu atat de fin ca pentru un piure.

Curatati si tocati ceapa si ardeii iuti verzi.

Puneti uleiul intr-o tigaie pe foc mediu si cand e bine incalzit aruncati in el semintele de mustar. Dupa ce semintele pocnesc, adaugati Chana si Urad Dal-urile precum si frunzele de curry sfaramate in mana. Asteptati cateva secunde ca Dal-urile sa devina aurii apoi adaugati ceapa si chilli verzi tocati.

Tineti pe foc pret de 3-4 minute pana ce ceapa devine translucida si se inmoaie. Adaugati turmeric si piperul cayenne si amestecati scurt.

Rasturnati in tigaie cartofii, puneti sare si amestecati bine si frecvent. Tineti pe foc inca 5 minute, chiar daca se prinde de tigaie.

Puneti in farfurii si garnisiti cu patrunjel verde.

Masala de cartofi

Din punct de vedere ayurvedic: Cartofii simpli in general nu sunt prea recomandati tipologiei Vata. Insa amestecul de cartofi cu ceapa, turmeric si chilli este cu totul alta poveste: pentru Vata sunt ok daca sunt consumati calzi. Kapha se poate bucura de ei insa trebuie sa mareasca gradul de picanteala adaugand 1-2 chilli rosii uscati impreuna cu Dal-urile, la Tarka. Indivizii cu predominanta Pitta pot sa manance cartofi la greu insa ei trebuie s-o lase mai moale cu ardeii iuti, chiar sa-i scoata cu totul din reteta daca e vara.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Curry de cartofi si mazare in sos de rosii

Aloo Matar Korma

Cartofi in sos de Rosii

Aloo Tamatar Subji

Aloo Korma

Aloo Korma

Aloo Dahi Curry

Aloo Dahi Curry

Discussion

4 thoughts on “Dose ka Masala – Masala de Cartofi

  1. Ce părere ai despre maioneză?

    Posted by Alina | 22 December 2014, 5:20 PM
    • Parerea mea nu conteaza. Ayurveda zice ca e un aliment greu pentru organism, plus ca e dificil de combinat – de obicei maioneza o servesti cu ceva gatit, in vreme ce ea (maio) e cruda, deci nu merge. Ca sa nu mai mentionam de faptul ca oul este un aliment greu de digerat si de aceea trebuie gatit cu condimente tari.

      Posted by cloudpearl | 22 December 2014, 8:34 PM
  2. E OK și fără pătrunjel, nu? Cartofii preparați așa, deși sunt buni, ni se par un pic prea ”uscați”, mai ales soțului meu. E vreun sos potrivit pentru rețeta asta și altele cu cartofi?

    Posted by Alina | 22 December 2014, 4:55 PM
    • Ciau Alina, da se poate si fara patrunjel. Daca vrei sa-i stropesti cu ceva merge foarte bine un Chutney, din care iti place tie: dovlecel, rosii, mango, ardei etc.

      Posted by cloudpearl | 22 December 2014, 8:31 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031