Aloo Tamatar Subzi sau Subji este o minune de mancare indiana, usor de facut, usor de digerat si foarte aromata. Este o combinatie intre cartofi si rosii, o mancare de toate zilele, insa placuta si echilibrata.
adaptare dupa: Swapna’s Cuisine
timp de preparare: 30 minute
pentru 3-4 portii
INGREDIENTE
900 grame cartofi (5 cartofi mari)
4 rosii mari
1 ceapa medie
2 chilli verzi proaspeti
4 catei usturoi
1 bucata ghimbir proaspat, lunga de 2-3 cm
1/4 lingurita pulbere chilli rosii
1 lingurita turmeric
1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)
1 lingurita scortisoara macinata
2 linguri ulei pt prajit usor cartofii
2 linguri ulei pentru mancare
2 cani apa
sare dupa gust
1 mana patrunjel verde tocat
METODA
Curatati cartofii de coaja si taiati-i cubulete. Puneti-i intr-o tigaie cu putin ulei, pe foc mediu. Lasati-i sa se prajeasca usor, cat sa le dispara mirosul de crud si sa capete putin “bronz” (amestecati frecvent).
Curatati ceapa, usturoiul, ghimbirul si chilli si puneti-le pe toate intr-un mixer. Mixati pana obtineti o pasta groasa, nu fina.
Intr-o oala puneti restul de ulei la incalzit, apoi adaugati amestecul de ceapa + usturoi + chilli + ghimbir. Amestecati frecvent si tineti pe foc 2-3 minute.
Apoi puneti rosiile bine maruntite (si fara pielite), impreuna cu turmericul si pulberea de chilli rosu. Amestecati bine si lasati rosiile sa se inmoaie, cam 4 minute.
Rasturnati cartofii in oala, puneti sare si turnati apa. Lasati sa fiarba 10 minute, pana ce sosul se ingroasa si cartofii sunt suficient de bine fierti.
In ultimul minut de fiert adaugati scortisoara si coriandrul, precum si patrunjelul verde. Amestecati, luati de pe foc. Pofta mare!
Din punct de vedere Ayurvedic: Cartofii nu sunt prea recomandati tipologiei Vata, si nici rosiile, insa condimentele din aceasta reteta le permit si acestor persoane sa se bucure de acest Subzi – cu moderatie totusi. Ar fi si mai bine daca s-ar renunta la pulberea de chilli rosu. Pentru Pitta si Kapha nu exista probleme in ce priveste cartofii, doar Pitta sa o lase mai moale cu pulberea de chilli rosu, usturoiul si chilli verzi, mai ales daca e cald afara. O alta recomandare legat de rosiile din reteta: Kapha este singura tipologie care are voie sa consume relaxat rosii gatite, deci persoanele Vata si Pitta ar trebui sa mai reduca din numarul de rosii sau sa nu consume prea frecvent acest Subzi.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.