KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt

Kulcha

Kulcha este un alt tip de paine indiana, si ea foarte indragita in India dar mai putin cunoscuta in restul lumii. Este intrucatva similara cu Naan, chiar au acelasi gust, diferenta constand in faptul ca Naan contine drojdie pe cand Kulcha nu. Ambele se prepara traditional la cuptor, insa Kulcha se face si pe aragaz. Va amintiti ca am postat acum un an pe blog o reteta de Naan la tigaie, insa asta e ceva mai inedit, o metoda netraditionala de a face Naan

O alta diferenta intre cele doua tipuri de lipii, asa cum se prepara ele din vechime, este ca Naan are de obicei forma ovoidala, alungita, pe cand Kulcha este rotunda si o idee mai micuta. Inca un lucru care este diferit fata de Naan: Kulchas se pot prepara si cu umplutura: de cartofi, de ceapa, de branza Paneer, verdeata – o nebunie! Din acest punct de vedere seamana cu Parathas care si ele pot fi cu cartofi (vezi Aloo Parathas), cu branza Paneer (vezi Paneer Parathas), ori cu diferite seminte (vezi Ajwain/Jeera Parathas) sau verdeturi. Numai ca Kulchas sunt si mai bune decat Parathas.

De ce este Kulcha o painita atat de iubita? Pentru ca este mult mai moale, mai pufoasa decat Chapati sau Paratha. Este fina, gustoasa, grosuta si nu se usuca asa repede ca celelalte tipuri de lipii indiene – sigur o sa va placa. Este genul de lipie pe care puteti sa-l preparati azi ca sa-l luati maine la serviciu. In plus, se preteaza mult mai bine la a sterge farfuria de sos…

Pentru astazi va ofer reteta pentru Kulcha la tigaie, din faina integrala de grau, nu din faina alba, asa cum se face ea de obicei. Multe persoane o prepara dintr-un amestec de faina alba cu integrala. Voi faceti cum vreti sau cu ce aveti.

Kulcha este o lipie care tine de nordul Indiei, fiind specifica zonelor Kashmir si Punjab (inclusiv Punjabul pakistanez).

sursa: Veg Inspirations

timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul sa stea dupa framantat

rezulta 12 Kulchas

INGREDIENTE

2 ½ cani faina integrala de grau

½ cana iaurt simplu

1 lingurita sare

1 lingurita zahar

2 linguri ulei

½ lingurita bicarbonat

aproximativ ½ cana apa

cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final

METODA

Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.

Apoi il mai luati putin la framantat si-l impartiti in 12 bile egale de dimensiunea unei lamai medii.

Rulati fiecare bila cu sucitorul pe o suprafata pe care ati presarat faina. Intindeti discurile subtiri de cam 2mm – ele se vor tripla in grosime la copt in tigaie.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle. Lasati-o sa se umfle insa presati-o usurel in acelasi timp, fara s-o aplatizati.

Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).

Kulchas sunt delicioase calde.

Kulcha_

OBSERVATIA 1: Va recomand sa nu folositi tigai subtiri ci de fonta sau macar de inox cu fundul dublu. Exista mai nou tigai cu strat ceramic – si astea ar putea fi bune pentru Kulcha, dar nu am incercat. Insa trebuie sa ajustati focul asa incat Kulchas sa nu se arda. In total, ar trebui sa dureze cam 2 poate 3 minute ca sa faceti o Kulcha.

OBSERVATIA 2: Daca vedeti ca discul de aluat nu se umple tot de besici la vreo 15 secunde dupa ce l-ati asezat in tigaie, atunci inseamna ca tigaia inca nu e suficient de bine incalzita. E foarte posibil ca, din acest motiv, primele doua Kulchas sa nu se comporte asa cum trebuie, insa tot bune vor fi.

OBSERVATIA 3: Referitor la aluat: puteti face aluatul doar cu iaurt, fara sa folositi si apa, sau sa optati pentru cantitati variabile din amandoua, in functie de ce aveti disponibil. Kulchas cu mai mult iaurt ies mai fragede si mai moi.

Din punct de vedere Ayurvedic: Kulchas sunt Tridoshice. Totusi, persoanele Kapha nu trebuie sa isi faca un obicei in a consuma Kulcha in fiecare zi si ar fi bine sa foloseasca cel mult ½ cana iaurt, restul apa. Aceste lipii sunt ayurvedice cu conditia sa folositi zahar brut din trestie si, pe cat posibil, iaurt proaspat, preparat in casa.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ajwain / Jeera Parathas

Ajwain / Jeera Parathas

Dill KULCHA

Dill KULCHA

Makki ki ROTI

Makki ki ROTI

Hare Pyaz KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Discussion

8 thoughts on “KULCHA – Painite indiene tip lipii, cu Iaurt

  1. Eu am facut ambele variante (si cele cu ceapa, desi recunosc ca au avut mai mult ghimbir decat ceapa, si cele simple). Din punctul meu de vedere, ambele sunt la fel de bune. E intr-adevar important sa nu le faci foarte subtiri pentru ca sa usuca. Daca sunt bune si a doua zi, nu as putea sa spun pentru ca nu cred ca vor tine pana maine:) Multumesc pentru reteta!
    PS Oare se pot face si cu pasta de usturoi & ghimbir?

    Posted by ema | 13 June 2013, 4:57 PM
    • Buna Ema! Da, sunt chiar bune. Se pot face cu Pasta de Ghimbir cu Usturoi, insa numai pentru persoanele Kapha si Vata (a se trece pasta printr-un strop de ulei – ca o Tarka mica – inainte). Voi posta zilele urmatoare o reteta de painite Kulcha cu Usturoi care e un picusor diferita.

      Posted by cloudpearl | 15 June 2013, 1:52 PM
  2. Pai cu Mare drag vizitez… cu timpul pentru gatit stau mai prost… 🙂

    Posted by Vlad | 12 June 2013, 10:13 PM
  3. Chiar ca sunt suuuper bune! Multumim din nou! 🙂

    Posted by Vlad | 12 June 2013, 6:05 PM
  4. Arata foarte bine, cu siguranta incerc reteta cat mai curand posibil. Cu ce imi recomanzi sa o mananc? Multumesc!

    Posted by ema | 5 June 2013, 9:57 PM
    • Sunt absolut uimita de cat succes a avut painita asta atat pe blog cat si pe Facebook. E chiar foarte buna! Se preteaza grozav la a fi servita cu mancaruri cu sos (gen Subjiuri sau Korma) sau Chutney-uri pentru ca e mai usor de “maturat” farfuria cu ea 🙂 E mai grosuta si mai “plinuta” decat alte tipuri de lipii indiene (CHapati sau Parathas). PLus ca se mentine moale mai multa vreme.

      Posted by cloudpearl | 6 June 2013, 11:19 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031