Dill KULCHA – Painite Kulcha cu Marar

Dill Kulcha

Intrucat Kulcha e un tip de paine care, chiar si fara sa contina drojdie, este pufoasa, moale si se pastreaza bine si a doua zi, ea este de departe preferata tuturor iubitorilor de bunatati indiene. Se si prepara usor, nu implica prajire, nici coacere in cuptor, este dietetica si grozav de gustoasa.

Dupa ce am mai postat alte cateva tipuri de Kulcha (Hare Pyaz Kulcha si Garlic Kulcha), m-am gandit sa va dau ideea ca este la fel de usor sa prepari si Kulchas cu verdeturi, respectiv cu marar. Dill Kulcha se poate face doar cu marar sau, pentru o aroma mai puternica si un gust chiar mai bun, se poate adauga un pic de ghimbir proaspat si/sau cateva ineluse de ceapa verde. Cei mai cutezatori pot adauga un chilli verde tocat fin. Sau se poate face un amestec de marar cu patrunjel. Oricare ar fi umplutura, Kulchas sunt intotdeauna o experienta extrem de placuta si savuroasa.

timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul deoparte

rezulta 12 Kulcha

INGREDIENTE

Pentru Kulcha:

2 ½ cani faina integrala de grau

½ cana iaurt simplu

1 lingurita sare

1 lingurita zahar

2 linguri ulei

½ lingurita bicarbonat

aproximativ ½ cana apa

cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final

Pentru umplutura:

1 legatura marar proaspat

cozile verzi de la 2 fire de ceapa – optional

1 bucatica ghimbir proaspat – optional

METODA

Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.

Intre timp pregatiti cele necesare pentru Umplutura: spalati si tocati fin de tot mararul (eventual si patrunjelul). Daca v-ati decis pentru o umplutura mai complexa, taiati subtirel cozile de ceapa, curatati ghimbirul de coaja si dati-l pe razatoarea fina sau, daca folositi si chilli verde, puneti-l impreuna cu chilli intr-un mini-mixer pentru verdeata. Mixati un picut, cat sa se marunteasca bine, fara sa rezulte o pasta. Puneti la indemana toate ingredientele, langa planseta unde veti intinde Kulchas.

Mai luati putin aluatul la framantat si impartiti-l in 12 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.

Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Ideea e sa nu o intindeti prea subtire pentru ca ulterior se va rupe aluatul.

In centrul discului puneti 1 lingura de marar proaspat, precum si cateva ineluse verzi de ceapa daca ati ales sa folositi (si cateva fire de ghimbir pentru persoanele Kapha, optional).

Ridicati marginile discului de aluat si lipiti-le bine unele de altele, prin presare cu degetele. Apoi mai tavaliti-l un pic prin faina si intindeti cat doriti de gros sau subtire, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste in grosime.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle.

Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).

Dill Kulchas sunt absolut delicioase calde.

Din punct de vedere Ayurvedic: Dill Kulchas sunt Tridoshice. Mararul este Tridoshic, deci foarte recomandat tuturor tipologiilor. Pentru Kapha ar fi mai indicat sa nu foloseasca prea mult iaurt la aluat si ar merita adaugat putin ghimbir proaspat, dat pe razatoarea fina, sau chiar un chilli verde tocat fin.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

KULCHA

KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Parathas cu cartofi

Aloo PARATHAS

Paine indiana Naan

NAAN la tigaie

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,391 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031