POORI – Painite delicioase infoiate

Poori

Poori sau Puri (pronuntie “puri” cu accent pe u) este o paine foarte indragita in India, dar si in Bangladesh si Pakistan. Poori este sora mai bronzata a lui Luchi. Practic, Poori nu difera aproape cu nimic de Luchi decat in privinta fainii folosite. Pentru Poori se foloseste faina integrala de grau (si eventual niste gris), in timp ce pentru Luchi se foloseste numai faina alba.

In cazul lui Poori exista mai multe variatii, spre deosebire de Luchi. Poori se poate aroma cu diferite condimente sau se poate face din alte tipuri de faina: hrisca, naut, amarant etc. In plus, este cunoscut un tip de Poori cu spanac, o painita umflata, verde.

Poori poate fi servita alaturi de orice fel de Masalas din cartofi, conopida, mazare, naut sau linte. Aceste painite umflate sunt atat de bune incat dau dependenta. Dupa ce gustati dintr-una o sa vreti mereu.

Indiferent ca e vorba de un mic dejun de weekend, de pranz, cina sau un picnic, de sarbatori sau ocazii speciale, calatorii ori intalniri cu prietenii, Poori va fi vedeta mesei si toata lumea care le va servi se va simti rasfatata.

sursa: Yummy Tummy

timp de preparare: 45 minute

rezulta 8 Poori

INGREDIENTE

1 cana faina de grau integrala (Atta)

1 ½ linguri gris – optional

1 lingura Ghee sau ulei

½ lingurita sare

¼ cana apa calduta

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Puneti grisul intr-o canita mica si turnati putina apa deasupra. Amestecati bine si lasati sa stea 10 minute. Apoi scurgeti apa (atat cat se poate) si turnati peste faina, intr-un castron in care veti framanta.

Amestecati bine faina cu sarea, grisul si Ghee. Adaugati apa calduta cate un pic si framantati pana obtineti un aluat moale dar ferm, nelipicios. Cand aluatul nu se mai lipeste deloc de mana atunci veti sti ca este perfect. Daca e prea uscat, mai adaugati cateva picaturi de apa si framanatati pana obtineti consistenta potrivita. Framantati macar 5 minute – cu cat framantati aluatul mai mult, cu atat Pooris vor fi mai fine.

Acoperiti aluatul cu o bucata de hartie prosop umezita. Lasati-l sa stea 30 minute.

Apoi luati-l din nou la framantat putin si impartiti-l in 8 bilute egale cam cat o minge de ping-pong sau usor mai mare.

Puneti uleiul la incalzit intr-o oala suficient de larga, asa incat Poori sa aiba loc sa se umfle in voie si sa aveti spatiu sa manevrati spatula/spumiera. Incalziti uleiul pana la punctul de fum. Uleiul trebuie sa fie foarte fierbinte pentru ca Poori sa se umfle si sa iasa asa cum trebuie.

Intre timp rulati Poori: presarati foarte putina faina pe o suprafata plana / planseta si luati cate o minge de aluat pe care o aplatizati. Dati-o usor prin putina faina pe ambele parti, atat cat sa puteti rula cu sucitorul fara sa se lipeasca. Unele persoane prefera sa foloseasca cateva picaturi de ulei la aceasta etapa, in loc de faina – e foarte bine oricum. Important e, daca folositi faina, sa nu pudrati prea tare aluatul cu faina pentru ca Poori vor iesi prea uscate.

Incepeti sa intindeti fiecare mingiuta de aluat sub forma unui disc cu diametrul de 10 cm sau mai mic. Intindeti bine aluatul insa nu exagerati – discurile trebuie sa fie subtiri insa nu foarte subtiri pentru ca e foarte posibil sa se fisureze la prajit. Nici prea groase sa nu fie pentru ca nu se vor umfla cum trebuie. Nu e greu de dibuit grosimea – dupa una doua incercari sigur nimeriti.

Intindeti toate discurile inainte sa incepeti sa prajiti.

Cand uleiul a atins fierbinteala potrivita (verificati cu o biluta micuta de aluat care trebuie sa se ridice imediat la suprafata), dati focul la mediu. Puneti usurel primul disc in uleiul incins, fara sa va stropiti. El va incepe sa bolboroseasca in ulei (atentie ca bolboroseala de ulei sa nu va improaste – se mai intampla, mai ales daca folositi un vas mai mic) si se va ridica la suprafata, umflandu-se, la inceput neuniform. Apasati-l cate putin inapoi in ulei, cam 1 -2 secunde, apoi eliberati presiunea. Repetati pana ce se umfla ca o minge. Practic, ar trebuie sa se umfle in maxim 5-10 secunde dupa ce s-a ridicat la suprafata.

Mai exista o modalitate de a determina Poori sa se umfle la prajit: in loc sa-l tot apasati inapoi in ulei (lucru care poate cauza craparea Poori-ului daca aplicati prea multa presiune), luati mereu cu spumiera ulei si turnati peste Poori in miscari rapide, pana se umfla bine de tot.

Imediat dupa ce s-a umflat, intoarceti-ope partea cealalta si continuati sa o apasati foarte usor in ulei cate putin. Mai prajiti 5 secunde, apoi scoateti-o cu spatula/spumiera din ulei (nu folositi clesti de bucatarie care ar cauza spargerea Poori-ului) si puneti-o pe un platou pe care ati asezat in prealabil un strat dublu de hartie prosop, ca sa se scurga tot excesul de ulei.

Prajiti si urmatoarele discuri in acelasi fel. Timpul total necesar pentru a praji un Poori este de cam 20 secunde. Deci toata operatiunea pentru cele 8 Pooris nu dureaza mai mult de 3-4 minute. Se prajesc la foc automat.

Poori sunt cele mai bune cand sunt proaspete, calde, insa ele raman umflate si gustoase cateva ore dupa prajire.

Poori_

OBSERVATIE: E posibil ca unele Poori sa fie mai incapatanate si sa nu se umfle complet. Daca in ciuda eforturilor se intampla ca Poori sa se umfle doar pe jumatate, nu-i nimic, nu va descurajati – intoarceti-o pe partea cealalta, mai tineti-o in ulei cateva secunde apoi scoateti-o pe hartie prosop si porniti sa prajiti urmatoarea Poori. Si aceasta semi-umflata va fi la fel de gustoasa. Mai putin aspectuoasa insa tot buna.

Din punct de vedere Ayurvedic: Poori este un tip de paine potrivit  tipologiei Vata. Persoanele Pitta si Kapha au voie sa consume Poori doar ocazional, si numai daca nu au dezechilibre, desi precis si-ar dori sa le savureze in voie mult mai des.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Gothambu DOSA

Gothambu DOSA

LUCHI

LUCHI

Parathas cu cartofi

Aloo PARATHAS

Paine indiana Naan

NAAN la tigaie

Discussion

2 thoughts on “POORI – Painite delicioase infoiate

  1. Buna, multumim pentru retete. Soțul meu este din sudul Indiei. Eu am învățat de la soacra cum sa gatesc și mă uitam sa vad (inspir) ce sa mai gatesc.
    Arata delicios și sunt sigura ca sunt gustoase.
    Poftă bună și succes în continuare.

    Posted by mona | 31 August 2015, 6:46 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,408 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031