Nu, nu este carne – v-am spus ca e blog vegetarian, si nu ma dezic 😉 . Si nu, nici cuburi de soia nu-s. Nu pun gura pe soia texturata nici sa ma pici cu ceara. Asa ca nu mai ramane decat o singura varianta: da, ati ghicit: e “carne” vegetala, adica Seitan aka gluten de grau.
Iata asadar inca o modalitate de a gati Seitanul, ca sa aveti variatie. Este vorba de un sote extrem de usor de preparat dar foarte foarte gustos si hranitor. Toata smecheria la acest sote este Seitanul – cautati sa-l preparati de asa maniera incat sa va iasa moale si pufos, nu tare si teapan. Daca cumva Seitanul v-a iesit tare si atos (deh, se mai intampla si accidente), e mai bine sa nu pregatiti acest sote pentru ca veti fi dezamagiti. Daca in schimb bucatile de Seitan v-au iesit asa cum trebuie, poroase si fragede, atunci acest sote va avea un succes foarte mare intrucat ele vor absorbi toate aromele condimentelor si ingredientelor din tigaie si va vor incanta simturile. Se vor topi in gura de cat de fragede si gustoase vor fi.
Seitan Thoran merge exceptional de bine alaturi de o Mamaliguta A-la-Hindi sau de un Orez simplu ori cu condimente.
timp de preparare: 15 – 20 minute
rezulta 3 – 4 portii
INGREDIENTE
aproximativ jumatate din cantitatea de Seitan care iese dintr-o punguta de Gluten de grau
3-4 rosii medii sau 1 cana suc de rosii/pulpa de rosii
1 ceapa medie
2-3 fire ceapa verde
4 catei de usturoi
1 ardei iute verde
1 baton scortisoara lung de cam 5 cm
1 lingurita plina cu seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita Pulbere de Curry
2 lingurite Basic Garam Masala
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 legatura verdeata (patrunjel, marar, hasmatuchi)
3-4 linguri ulei de floarea soarelui
2/3 lingurita sare
2/3 cana apa
1 cana = 300 ml
METODA
Dupa ce ati preparat Seitan, scurgeti bucatelele de zeama in care au fiert sau in care le-ati pastrat si taiati-le sub forma de cubulete nu prea mari – cam cat o falanga de deget.
Curatati si tocati ceapa, usturoiul, chilli-ul verde si rosiile. Pregatiti condimentele.
Puneti o tigaie larga pe ochiul mare de la aragaz, pe foc mediu. Turnati uleiul si asteptati 1 minut ca sa se incalzeasca. Apoi aruncati in ulei semintele de Jeera si batonul de scortisoara. Lasati semintele sa pocneasca 10 secunde, apoi adaugati ceapa, usturoiul si chilli-ul verde. Sotati 2-3 minute.
Adaugati rosiile sau sucul/pulpa de rosii, precum si condimentele sub forma de pulbere: turmeric, coriandru macinat, Garam Masala si pulberea de Curry. Tot acum puneti si sarea. Tineti pe foc amestecand frecvent cam 2 – 3 minute sau pana ce rosiile sunt bine gatite.
Adaugati apa, amestecati bine si puneti bucatelele de Seitan. Mai amestecati inca o data, puneti capacul la tigaie si dati focul la minim. Tineti pe foc cam 5-10 minute pentru ca bucatile de Seitan sa absoarba tot lichidul si aromele. Amestecati din cand in cand ca sa nu aveti surpriza ca Seitan-ul s-a lipit de tigaie si se arde.
La final presarati verdeata tocata si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Seitan Thoran este Tridoshic. Este indeosebi recomandat in timpul iernii sau in perioadele de post (crestinesc) deoarece da energie. Insa Dr. Vasant Lad spune ca e bun in orice perioada a anului pentru ca nu perturba nici una din cele 3 Doshas. Persoanele Pitta trebuie sa renunte la chilli-ul verde (daca e iute, pentru ca exista si soiuri complet lipsite de iuteala) si sa foloseasca doar un catel de usturoi. Persoanele Kapha pot adauga mai multi chilli verzi sau un pic de piper negru macinat proaspat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.