Cardamon verde, Ceapa, Chimion (Jeera), Ciuperci, Ghimbir, Masalas, Orez, Patrunjel verde, Scortisoara, Turmeric, Usturoi

Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci

Mushroom Pulao

Mushroom Pulao este un cadou deosebit de gustos pe care vi-l fac in acest weekend. Aceasta reteta este destul de simplu si rapid de preparat. Este o combinatie intre orez cu bobul lung si ciuperci Pleurotus. Puteti folosi orice alt tip de ciuperci, ce va este la indemana, insa Pleurotus au ceva mai special, sunt mai rafinate cumva, fac din acest Pulao o hrana foarte prezentabila si savuroasa. Mushroom Pulao poate forma de unul singur o masa completa, fara sa fie nevoie de alte aperitive sau garnituri – este o hrana perfect si echilibrata, consistenta si placuta. Sper sa va placa si voua la fel de mult.

timp de preparare: 35-40 minute

rezulta 4 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

500 grame ciuperci Pleurotus

1 cana orez cu bobul lung

aproximativ 3 cani apa

1 ceapa mare

1 lingurita Ginger-Garlic Paste (Pasta de ghimbir cu usturoi)

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 baton de scortisoara lung de cam 5 cm

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Pulbere de Curry

1 lingurita pulbere de Cardamon – optional

1 mana patrunjel verde tocat fin

3 – 4 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 + 1/2 lingurite sare

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti apa la fiert impreuna cu 1/2 lingurita sare. Spalati orezul de cateva ori. Cand apa incepe sa fiarba rasturnati in ea orezul. Amestecati bine ca sa va asigurati ca nu s-au lipit boabe de fundul vasului. Dupa ce incepe sa clocoteasca dati focul mai mic si lasati sa fiarba fara sa umblati la orez. Daca mai e nevoie de apa adaugati cat considerati ca e necesar, insa sa fie calda. Cantitatea de apa depinde foarte mult de firma, de tipul de orez. Dupa ce fierbe complet, dati deoparte (si scurgeti de apa daca ati folosit prea multa).

Intre timp rupeti ciupercile fasii, tocati ceapa, pregatiti Pasta de Ghimbir cu Usturoi daca nu o aveti deja facuta.

Incalziti o tigaie si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e suficient de cald dar nu fumega, aruncati in el chimionul, scortisoara, ceapa si pasta de ghimbir cu usturoi. Sotati 2 minute pana ce ceapa devine sticloasa.

Apoi adaugati ciupercutele, turmericul si restul de sare. Amestecati bine, acoperiti cu capac si dati focul la mic. Lasati ciupercile sa se gateasca bine, minim 10 minute. Mai umblati din cand in cand la ele. La final adaugati Pulberea de Curry si verdeata.

Rasturnati si orezul in tigaie si amestecati bine dar cu finete, ca boabele de orez sa nu se sfarame. Puteti presara putina pulbere de Cardamon daca doriti, suplimentar, pentru un gust mai exotic. Acoperiti cu capac si inchideti focul. Lasati sa stea 5 minute, ca orezul sa se infuzeze cu aromele condimentelor si ciupercilor, apoi serviti.

Din punct de vedere Ayurvedic: Mushroom Pulao este Tridoshic. Persoanele Vata pot adauga 1 lingurita Pulbere de Chimion odata cu Pulberea de Curry, daca doresc, iar cele Kapha putin piper negru macinat proaspat. Persoanele cu dezechilibre mari de tip Pitta trebuie sa renunte la Pasta de Ghimbir cu Usturoi. Pentru indivizii Kapha este mai recomandat sa foloseasca orez Basmati in loc de orice alt tip de orez.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Paneer Pulav - Pilaf cu branza Paneer

Paneer Pulav – Pilaf cu branza Paneer

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Sote de ciuperci

Mushroom Varuval – Sote de Ciuperci

Upma cu ciuperci

Semiya Mushroom UPMA – Upma din fidea cu Ciuperci

Discussion

6 thoughts on “Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci

  1. buna
    doar ca sa impartasesc din incercarile mele 🙂
    se pare ca am gasit varianta de succes la noi, la a doua incercare
    nu am pus deloc curry, l-am inlocuit cu garam masala.
    restul condimentelor le-am pus.
    in plus am adaugat putin ardei iute verde (cam jumate, a dat doar o idee de iute, dar fara sa iti dai seama)
    si la final am pus putin cardamom praf.
    a iesit minunat si s-a terminat repede 🙂

    merci mult

    Posted by amos | 9 June 2014, 9:06 AM
    • Felicitari! Sunt sigura ca a fost un grozav de bun. Multumesc ca ne-ai impartasit experienta ta delicioasa!

      Posted by cloudpearl | 9 June 2014, 2:30 PM
  2. turmericul imi place, il folosesc inclusiv la turmeric milk 🙂
    la curry nu stiu care dintre ingrediente da mirosul greu …
    oricum, o sa incerc reteta cu garam masala si vedem ce iese 🙂
    toate bune si merci

    Posted by amos | 29 March 2014, 10:54 PM
    • Atunci poti sa-ti faci tu propriul amestec de Curry, in functie de condimentele preferate. De baza ar fi coriandrul si turmericul. Restul le adaugi in functie de gust. E foarte posibil sa nu-ti placa mirosul de Jeera… Insa miros “greu” cum spui tu nu este posibil in ce priveste condimentele. Poate doar o usoara aroma “earthy”.

      Posted by cloudpearl | 30 March 2014, 1:12 PM
  3. multumim pentru reteta 🙂
    intrebari acum:
    – se poate folosi orez brun (integral) ?
    – in loc de curry se poate folosi alta mirodenie ? (nu prea imi place curry si daca se poate l-as inlocui cu altceva)
    merci mult

    Posted by amos | 29 March 2014, 11:48 AM
    • Cu placere Amos. Da, se poate folosi orez integral dar numai de catre persoanele Vata.
      In loc de Curry merge si Garam Masala insa turmeric trebuie sa folosesti oricum – pulberea de Curry contine intotdeauna turmeric (probabil ca din cauza asta nu-ti place…?)

      Posted by cloudpearl | 29 March 2014, 6:52 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,933 vizite

CALENDAR

March 2014
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031