Va mai prezint o varianta de a prepara ciupercile sub forma de Pakoras. De data aceasta am folosit Pleurotus si, ca element diferit fata de reteta precedenta de Mushroom Pakoras, cipercutele sunt tavalite si prin malai inainte de prajire. Asta le face sa devina mult mai crocante si sa ramana astfel mai mult timp fata de rudele lor preparate dupa reteta anterioara. Ideea cu malaiul nu-mi apartine mie ci prietenei mele Dana, mare iubitoare de gatit in stil indian si ayurvedic.
Pleurotus Pakoras sunt exceptional de gustoase, aromate si usor de gatit. Ele merg super alaturi de orice Orez sau Kitcheri, ori – ideea sotului meu – rulate in niste lipii Chapati si stropite cu putin Chutney de Rosii.
timp de preparare: 30 minute
rezulta: un platou mare, pentru 4 persoane
INGREDIENTE
500 grame ciuperci Pleurotus, proaspete si fragede
5 – 6 linguri faina de naut (Besan)
1 – 2 linguri faina de grau integrala
2 – 3 linguri malai
1 lingurita plina de Pasta de Ghimbir cu Usturoi
1 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)
1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala
1 varf de lingurita Hing
1 lingurita plina cu sare fina
aprox 2/3 cana apa
ulei pentru prajit
1 cana = 300 ml
METODA
Amestecati fainurile (in afara de malai) cu condimentele si adaugati apa cate putin amestecand bine ca sa nu se formeze deloc cocoloase. Turnati apa putin cate putin pana ce aveti o compozitie grosuta dar care curge. Lasati-o sa stea 5-10 minute, timp in care puteti “opera” ciupercile.
Desfaceti buchetelele de ciuperci Pleurotus. Daca aveti niste ciuperci foarte mari, atunci e bine sa le rupeti in doua sau trei. pe lungime. Important e sa nu aveti niste bucatele prea mici de ciuperci pentru ca va dura mai mult prajitul. Insa nici foarte mari sa nu fie pentru ca nu se vor gati bine. Daca ati avut “norocul” sa cumparati Pleurotus mai batranele, atunci ar fi bine sa indepartati coditele lor pentru ca vor fi prea atoase si uscate.
Este important sa NU spalati ciupercile pentru ca n-o sa va placa rezultatul: Pakoras vor fi apoase, moi si nu crocante, asa cum ar trebui. In plus, va vor stropi din belsug la prajit.
Puneti o tigaie pe foc, turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine incalzit, dar nu a atins punctul de fum, incepeti sa introduceti cate o ciupercuta in maia, scurgeti excesul si treceti-o prin malai apoi puneti-o in ulei. Ar fi bine ca in tigaie sa aveti ulei de-un deget. Umpleti tigaia cu ciuperci invelite in maia si malai.
Prajiti cam 2-3 minute pe foc mediu-tare, apoi intoarceti pe partea cealalta. Mai tineti 2 minute ca sa se prajeasca bine, apoi scoateti ciupercile din ulei, scurgeti-le bine si asezati-le pe un platou pe care ati asezat in prealabil hartie prosop in strat dublu.
Cautati sa prajiti ciupercutele in ulei suficient de fierbinte, altfel Pakoras vor absorbi prea mult ulei.
Serviti Pleurotus Pakoras dupa ce se mai racoresc. Aceste Pakoras raman crocante mai multa vreme, chiar si pana a doua zi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pleurotus Pakoras sunt Tridoshice. Persoanele Pitta trebuie sa inlocuiasca Mildly Spicy Garam Masala cu High Pitta Masala sau cu Basic Garam Masala. Persoanele Kapha pot sa adauge putin piper negru sau Pippali la maia.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Absolut delicioase! Nu am reusit sa fac si un orez langa pentru ca le-am mancat ca pe snacks-uri:) Foarte reusite! Multumesc!
Da, si mie imi vine sa le crantzanesc ca atare. De altfel toate Pakoras-urile sunt servite in marea lor majoritate pe post de snacks in India…