Calatoriile mele pe internet m-au adus la inca un site dragut al unei indience relocate in State. Este genul de working-girl care nu are prea mult timp de bucatarit, insa nu face compromisuri in ce priveste mancarea: prefera hrana gatita de ea si foloseste ingrediente proaspete. Gateste pentru ea si sotul ei si isi iau propria mancare la serviciu in loc sa fuga la un fast-food. Asa ca adopta felurile de mancare rapide si usor de facut. Reteta aceasta este una din ele.
Mushroom Balls sunt un deliciu care ar putea concura orice tip de mancare de la un restaurant cu pretentii. Sunt grozav de bune: putin crocante la exterior si incredibil de moi in interior. Sunt delicate si usoare, putin picante si pline de arome. Inca un mod grozav de a ne bucura de ciuperci!
adaptare dupa: Srav’s Culinary Concepts
timp de preparare: 20 minute + fiert/copt cartoful
pentru 12 bucati
INGREDIENTE
1 cana ciuperci taiate marunt
2/3 cana cartofi fierti in prealabil si zdrobiti (1 cartof mare)
1 chilli verde
1 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita Amchoor sau 2 lingurite zeama de lamaie
2 lingurite patrunjel tocat
1/4 lingurita sare
ulei pentru prajit in baie de ulei
3 linguri malai
METODA
Fierbeti un cartof mare in coaja. Apoi curatati-l de coaja si zdrobiti-l, ca pentru un piure.
Curatati ciupercile si taiati-le bucatele micute, cam cat o unghie.
Pregatiti condimentele: chilli verde, ghimbir, usturoi.
Amestecati-le pe toate: cartoful + ciupercile + sare + turmeric + Garam Masala + zeama de lamaie + verdeata + chilli tocat + pasta de usturoi si ghimbir.
Formati bilute din aceasta compozitie. Tineti-le deoparte.
Puneti uleiul la incazit.
Cand uleiul este suficient de fierbinte, treceti fiecare biluta prin malai si apoi o scufundati in ulei. Faceti la fel cu toate bilutele.
Prajiti cam 5 minute. Bilele se vor ridica la suprafata cand sunt gata si vor avea o culoare aurie-maronie.
Scoateti-le pe o farfurie acoperita cu hartie-prosop.
Serviti-le calde.
OBSERVATIA 1: Am folosit ciuperci Champignon, insa cred ca merg orice fel de ciuperci, poate mai putin Pleurotus din cauza ca sunt mai atzoase, desi daca le taiati bucatele micute nu cred ca ar mai fi o problema. Experimentati!
OBSERVATIA 2: Reteta originala foloseste Chaat Masala, un amestec de condimente cu un gust minunat, pe care v-o puteti face acum si singuri (vezi linkul spre reteta). Eu am sugerat Garam Masala (mai usor de gasit desi destul de rara si asta). Exista diferente de gust, evident, insa rezultatul tot bun va fi.
OBSERVATIA 3: Daca aveti un cartof deja copt sau fiert in coaja este cel mai bine. Evident, cartoful copt va fi mai uscat. Eu am facut cu cartofi fierti fara coaja, deci care au absorbit destul de multa apa. In acest caz nu mai adaugati zeama de lamaie deoarece compozitia va fi prea moale. Daca vi se pare ca amestecul este prea moale, mai adaugati o mana – doua de faina, ca sa nu vi se desfaca bilele in ulei la prajit.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta este o reteta Tridoshica. Desi ciupercile nu sunt recomandate persoanelor Vata, totusi, datorita modului de preparare si condimentelor folosite, Mushroom Balls sunt ok si pentru ele daca sunt consumate ocazional, nu mai des de 1 data pe saptamana. Reteta este ok pentru persoanele Pitta insa si mai bine ar fi daca ar scoate din reteta chilli-ul verde si Amchoorul (zeama de lamaie). Persoanele cu predominanta Kapha pot adauga orice tip de piper: cayenne, negru, pippali.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna, din ce am inteles eu uleiul nu este recomandat mai deloc pt persoanele de tip Kapha. Atunci cum e aceasta reteta cu prajire in ulei pt ei? P.S. sunt tip Kapha cu 27 raspunsuri de da, 13 pt Pitta si cateva Vata.
Buna Maria! E drept ca uleiurile si grasimile in general nu sunt prea indicate persoanelor Kapha, Pitta sau Kapha-Pitta. Insa asta nu inseamna sa nu le folosesti deloc! Nicidecum. O viata fara grasimi nu exista in scriptele Ayurvedice. Doar in cazuri extreme, de boli severe, si atunci pentru durata limitata, pana la ameliorarea situatiei sau trecerea crizei, se recomanda evitarea grasimilor. Deci ideea e ca trebuie sa invatam sa ne adaptam la situatia noastra particulara, la problemele pe care le avem pe moment, la anotimpul in care suntem, la stilul de viata pe care il avem, la varsta pe care o avem. Totul variaza zi de zi.
Pe scurt, a gusta ceva prajit nu e deloc un sacrilegiu, nici macar pentru un Kapha-Pitta ca tine. Acum depinde. Daca esti sanatoasa, e perfect ok. Daca in schimb te deranjeaza fierea sau ai gust amar in gura, ar fi bine sa eviti pe moment. Daca e iarna, merge. Daca sunt 40 de grade afara, mai bine pas.
Sper ca acum e mai clar. Mult succes ❤