Chhatu inseamna ciuperci in limba Oriya a statului indian Orissa (mai nou redenumit Odisha incepand cu noiembrie 2011). Orissa este un stat est indian cu deschidere spre Golful Bengalului si are o traditie culinara veche de mii de ani. Orissa este vestit indeosebi pentru dulciurile sale, insa orissienii au multe feluri de mancare atat de bune incat au devenit populare in intreaga Indie. Reteta aceasta este unul din modurile in care se gatesc ciupercile la ei. Este un curry usor, fin, rafinat.
timp de preparare: 30 minute (+30 minute inmuiat ciupercile)
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
500 grame ciuperci Champignon proaspete
1 cana apa
1/4 cana faina de grau (integrala)
1 ceapa tocata marunt
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
1 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi
1 cana piure de rosii
1/2 lingurita piper cayenne – optional
1/2 + 1/2 lingurita turmeric
1 lingurita Pulbere de Curry
2 + 2 linguri ulei de floarea soarelui
sare dupa gust
patrunjel tocat pentru garnisit
1 cana = 300 ml
METODA
Curatati ciupercile si taiati-le cum doriti. Puneti-le la inmuiat in apa calda cu 1/2 lingurita turmeric 30 minute. Scurgeti-le bine in maini stangandu-le dar nu foarte tare incat sa se zdrobeasca.
Incalziti 2 linguri ulei intr-o tigaie si faceti ciupercile sote, presarand putina sare peste ele. Amestecati frecvent. Tineti pe foc mediu cam 7 minute fara capac. Din cauza ca le-ati inmuiat, ciupercile nu vor mai lasa zeama; deci in loc sa se fiarba in suc propriu se vor face sote. Daca doriti, puteti sa sariti peste faza cu inmuiatul lor si le puteti prepara in tigaie mai mult timp (cam 15 minute) avand in vedere ca vor lasa zeama.
Separat, intr-o oala de 2 litri, puneti celelalte 2 linguri de ulei la incalzit. Cand uleiul e destul de fierbinte dar nu fumega inca, aruncati in el semintele de chimion care vor pocni. Imediat, puneti ceapa si pasta de ghimbir-usturoi. Tineti pe foc mediu aproximativ 3 minute.
Dupa care adaugati piure-ul de rosii. Amestecati. Gatiti inca 4 minute.
Adaugati turmeric, piper cayenne, curry si sare. Gatiti 2 minute. Puneti ciupercile din tigaie. Amestecati.
Separat, intr-o cana, luati faina si turnati cate putina apa peste ea, incetisor ca sa nu faca cocoloase. Amestecati bine toata apa cu faina si turnati-o in oala. Mai fierbeti 5 minute.
Luati de pe foc. Garnisiti cu patrunjel tocat.
Din punct de vedere Ayurvedic: Ciupercile nu sunt recomandate tipologiei Vata, insa daca sunt gatite astfel, cu aceste condimente, atunci sunt ok de consumat si de aceste persoane din cand in cand. Chhatu este foarte bun pentru Pitta si Kapha cu mentiunea ca Pitta trebuie sa lase deoparte piperul cayenne.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
De mult timp mi-am propus sa incerc aceasta reteta, dar are 2 lucruri pe care nu le agreez: prea mult ulei (in conceptia mea) + faina. Azi am incercat-o, iar rezultatul a fost cu mult peste orice asteptari. Se pare ca rabdarea mea a fost rasplatita din plin:) O voi repeta cu siguranta. Multumesc!
Wow Emitza! Sunt foarte happy ca ai cutezat. Ma bucur mult ca ti-au placut. PS: Uleiul nu trebuie sa fie evitat nici macar de persoanele Pitta – daca nu se foloseste ulei atunci Pitta nu e prea fericita. Uleiul face hrana mai emolienta ca sa zic asa, ceea ce unge organismele Pitta. Deci nu trebuie folosit cu picatura…